Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ochrana ryb ] > Stahují se už konečně mraky nad zimujícími kormorány?

Vytvořeno: 30.12.2006, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Václav Stránský

Stahují se už konečně mraky nad zimujícími kormorány?

Smrtící vliv zimujících hejn kormoránů na obsádky našich tekoucích pstruhových i mimopstruhových revírů je nám muškařům dostatečně znám. Občas se sice vyskytne i mezi námi nějaký ten Nevěřící Tomáš, který chce hledat příčinu kdekoli jinde, ale většina pstruhařů už měla možnost se osobně s tímto problémem seznámit a to pak je úplně něco jiného, než když se to jenom někde píše.

V letošní zimě se konečně podařilo prolomit odpor ochránců kormoránů i u nás v Jižních Čechách a vymoci alespoň symbolický zásah proti nim. Odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví Jihočeského KU vydal rozhodnutí, kterým na dvě zimy povolil odstřel a plašení kormorána velkého na 8 místech v kraji. Chtělo by se nám zatleskat radostí, ale ono to zas není tak jednoznačné.

Z vybraných lokalit má největší význam vyrovnávací nádrž Lipno 2 ve Vyšším Brodu, ostatní úseky jsou jen velmi krátké a v porovnání s délkou vlastních postižených toku skoro bezvýznamné. K tomu je třeba připočíst podmínku, že se může střílet jen na aktivně lovící kormorány na vodní hladině, kterých musí být alespoň dvacet a nesmí být zasaženo více než 10 % ptáků.

Když se nad těmi podmínkami zamýšlím, tak se mi zdá, že si z nás opět někdo dělá srandu. Inu, ne nadarmo jsme národem Švejků a Cimrmanů. Na první pohled je to nemalý úspěch, ale je to tak trochu celé „pumprdentlich“. Možná, že se pletu a že nám za dva roky povolí zas o pár broků víc.

 Nejkrasnější kormorán je na býdýlku

Aby těch dobrých zpráv bylo více, rozhoupala se i Rada ČRS a vydala Petici proti kormoránovi velkému. To už je ale jiná munice. Obrací se na Radu Evropy s žádostí aby zařadila kormorána velkého do seznamu ptáků, které je možno lovit dle platných mysliveckých předpisů. Protože nejsem myslivec, tak nevím, zda v tom nebude opět nějaký háček a nezbývá mi než věřit.

Pod takovou petici se podepíšu rád a věřím, že nás bude hodně. Kdo chce pomoci, má nyní příležitost ukázat, zda to s tažením proti kormoránům myslí vážně. Může vzít tuto petici třeba na schůzi klubu, nebo členskou schůzi své místní organizace, ale může hledat spojence i mezi nerybaří. Jedinou podmínkou je dosažení věku plnoletosti a občanství ČR.

Případné sběrače podpisů bych chtěl požádat o poctivost, protože my nepotřebujeme mrtvé duše. Mohlo by to totiž „prasknout“ a znevěrohodnilo by to podpisy těch ostatních a také celou akci. Proto je třeba si petici pohlídat a nasbírané podpisy zaslat do konce března na adresu svého územního výboru ČRS.

I když nám ta letošní zima zatím přeje, vzpomeňme si na ty hrůzy zimy loňské. Zimující hejna kormoránů velkých jsou skutečně mimořádně vážným nebezpečím pro naše toky a jejich obyvatele. Pokud chceme mít v řekách vůbec nějaké ryby, tak nemůžeme stát stranou a náš podpis pod touto peticí je jen malým příspěvkem ke zlepšení současného kritického výskytu těchto predátorů. Kormorány je dnes už opravdu třeba lovit a ne je pouze chránit.

 PDF ke stažení  Rozhodnutí KÚ Č. Budějovice (PDF, 508 kB)

 PDF ke stažení  Petice proti kormoránovi velkému (PDF, 203 kB)

 PDF ke stažení  Úlovky pstruha obecného na P revírech (PDF, 33 kB)


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky