Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > Moderní nymfování s keramickými muškami

Vytvořeno: 28.06.2020


Moderní nymfování s keramickými muškami

V roce 2015 vydal můj přítel Stan, který přeložil před tím mou knihu o české nymfě do francouzštiny, další zajímavou knihu o nymfování (La peche en nymphe moderne avec les mouches de céramique) Protože v ní odhaluje některé francouzské tajnosti, dovolil jsem si zveřejnit překlad některých partií i pro ostatní přátele nymfování. Je však třeba vzít v potaz, že za pět let od vydání této knihy se některé věci mohly trochu změnit. K.K.

Autor: Stanislas Freyheit

Výhody nymfování “na oči”

 Stan

Stan

Hlavní výhodou lovu “na oči”, ve srovnání s ostatními nymfovacími metodami, které můžeme považovat za rybolov “na slepo”, je to, že si můžeme vybrat největší ryby ze všech jedinců, které vidíme v řece!Shrňme výhody dalších tří nymphingových metod:

Hlavní výhodou lovu “na oči” je umožnit ulovení trofejní ryby. To je obecně ten druh rybolovu, kterým nejlepší rybáři loví výhradně ve Francii a hledají rekordní pstruhy a lipany.Skutečnou výhodou nymfování “na oči” je však získat ty nejlepší pocity z muškaření a vidět všechny akce na živo: krmení, zásek a souboj s rybou.

Výběr místa pro “lov na oči”

V zásadě jsou nejlepší místa pro rybolov “na oči” tam, kde můžete vidět jak se ryby pasou. Touto možností nejsou vždy jen místa s hladkou hladinou. V některých tocích na světě je voda tak čistá, že můžete vidět ryby v kterékoliv části řeky, dokonce i ve zvlněných úsecích.

Moje nejlepší vzpomínka na lov “na oči” byla z Černé Hory. Barvy řeky v této zemi jsou prostě ohromující. Také jsem měl v Mongolsku úžasné časy při lovu lenoků a taimenů. Island byl tím nejlepším místem, kde jsem takto lovil velké pstruhy obecné. Francie je samozřejmě vynikajícím místem pro lov “na oči”, ale ryby jsou zde více než vzdělané od sebe a my musíme často lézt po čtyřech, nebo lovit s extra tenkými návazci, abychom přelstili francouzské ryby. Pro začátečníky je obtížné poznat, jak si vybrat mezi českým, francouzským a klinkem a dink nymfováním, když loví klasické potoky a řeky. Ale pokud se vám podaří vidět ryby ve vodě, neváhejte, jděte lovit “na oči”!

Mouchy používané při nymfování “na oči”

Můžete se dohadovat, zda nymfy používané pro české nymfování by měly být více či méně realistické, protože je nyní budete prezentovat k rybaření v křišťálově čisté vodě ... Muškaření “na oči” se praktikuje hlavně pomocí lehkých nymf, se kterými se snadno nahazuje. Sami si všimnete, že je těžké bičovat vodu s nymfami těžšími než 0,3 g. Proto jsou keramické mušky typu L, které najdete na stránkách nymphevolution.com, navrženy jako koncové nymfy pro české nymfování.Také vám nedoporučuji nahazovat nymfy těžší než 0,3 g, protože pokud dopadnou na váš prut a můžou ho zlomit!

 Stan s lipanem

Stan s lipanem

Výbava pro nymování “na oči”

Tato metoda je možná jediná šance ve vašem životě na zaseknutí trofejní ryby, takže byste si měli být jisti, že vaše nářadí tomu bude odpovídat ...

Prut

Nejlepším prutem pro trénink nymfování na oči je 10” prut. Někteří lidé vám doporučí použít 9“ prut, ale myslím si, že 10“ prut je ideální pro žonglování od nahazováním prakovým hodem až po chytáním na větší vzdálenostl. Možná jste nikdy nelovili pomocí prakových hodů, ale pokud budete dost opatrní až budete hledat pstruhy v blízkém korytu řeky, budete překvapeni počtem ryb plavících se podél břehu.

Naviják

Na rozdíl od klasických metod, kde jde opravdu vzácně o úlovek trofejních ryb, ale pokud lovíte “na oči” rekordní ryby, měli byste být vybaveni kvalitním navijákem. Řekněme, že nejde o sílu navijáku, ale o citlivost brzdy. Když lovíte s opravdu tenkými nylony, velcí pstruzi se mohou prudce rozjet, takže budete potřebovat opravdu citlivou brzdu, aby vám nepřetrhli vlasec.

Polarizační brýle

Můžete zkoušet rybařit “na oči” bez polarizačních slunečních brýlí, ale s nimi uvidíte desetkrát více ryb! Ale co jsou dobré polarizované sluneční brýle? Jako nejsem profesionál v optice a chtěl jsem najít nejlepší polarizované sluneční brýle, šel jsem k optikovi a zeptal jsem se ho na vlastnosti dobrých polarizačních brýlí.

Žádné parazitní paprsky

První informaci, kterou mi dal, se týkala parazitních paprsků. Všechno světlo, které uvidíte, musí projít polarizovaným sklem. Je to jednoduché, ale 99% rybářů loví se slunečními brýlemi, které nejsou vybaveny krytem kolem očí.

Radikální způsob, jak odstranit ty parazitní paprsky, které přicházejí ze strany a z míst za vámi, je nosit slavné „ledovcové sluneční brýle“. Druhou hlavní chybou zjištěnou na 90% polarizovaných slunečních brýlí je to, že tvar skla je zaoblený. To je opravdu špatné pro kvalitu vidění, protože to opět zvyšuje parazitní paprsky. Jinými slovy, je lepší mít ploché brýle, ve svém zraku budete mít méně parazitních paprsků.

Která barva?

Můj optik mi opět řekl zajímavá fakta o tom, jakou barvu skla zvolit. Je to opravdu jednoduché: musíte přizpůsobit barvu vašich brýlí jasnosti dne. Řešením je mít dvoje brýle, jedny pro slunečné dny a druhé pro tmavé dny.

Jak se mohu naučit vidět více ryb na vodě?

Znovu je to stejná stará logika. Můžete mít nejlepší polarizované sluneční brýle na světě, pokud nemáte zkušenosti s hledáním ryb v řece, nic neuvidíte. Jsem ohromen, když lovím s francouzskými šampiony, když já vidím jednu rybu, oni vidí ryby dvě. Tak jsem se jich zeptal, jaká je jejich metoda vidět tolik ryb ve vodě.

Hlavní tajemství, které mi odhalili, je to, že musíte vždy prohledávat vodu směrem po proudu, protože pokud na to jdete obráceně jdete na špatnou stranu toku, přidáte do své vize pohyby, které tam nejsou. Ale je to jako každý aspekt v muškaření, musíte cvičit a vytvořit si tak svou vlastní zkušenost.

 Keramicke nymfy

Definice metódy klink a dink (muška - splávek)

Klink a dink nymfování je kombinací mezi suchým muškařením a nymfováním. Je to prostě rybaření se suchou muškou jako indikátorem, ke kterému přidáme jednu nebo dvě nymfy. Vaše suchá moucha je pak návnada a zároveň také indikátor. Když poprvé lovíte touto metodou, budete opravdu překvapeni, jak ryby mohou na takový indikátor reagovat! Stejně jako při francouzském nymfování, je klink a ding nymfovací metodou, při které váš indikátor (v tomto případě suchá moucha) leží na hladině. Nemusíte tedy na šňůře udržovat stálé napětí, jako při českém nymfování.

Potíže s muškou - splávkem

Hlavním problémem při lovu klink a dink je najít správnou váhu nymf. Musím však říct jednu nebo dvě další podrobnosti, protože opravdu chci, abyste chytili více ryb na klink a dink. Vypadá to hloupě, abych vám to řekl, ale když lovíte na klink a dink, musíte se vždy postarat o to, aby vaše suchá muška vystřelila z vody, když nejste v rybářské akci. Pokud vaše moucha stráví 2 minuty pod vodou při boji s rybou, pak už nebude plavat. Když bojuji s rybou na klink a dink, vždy se ujistím, že suchá moucha je ve vzduchu, tedy mimo vodu, když bojuji s rybami. Také vám doporučuji namastit celý návazec nad suchou muškou a poté, co vytáhnete mušku na konci driftu, ji netátněte pod vodou. Všechny tyto drobnosti vypadají k ničemu, když jsou psány v knize, ale věřte mi, že je to souhrn podrobností, které vás povedou k zlepšení v nymfování.

Výhody klink a dink nymfování

Nejsilnější stránkou této metody rybolovu je, že zdvojnásobíte své šance chytit ryby. Rybaření pomocí indikátorové mušky je také vzrušující metoda rybolovu, protože nikdy nevíte, kdy ryby k vašem indikátoru vystoupí! Je to také méně vyčerpávající metoda než česká nymfa, protože touto metodu budete lovit jako suchou mušku. České nymfování může být opravdu vyčerpávající po několika hodinách rybaření, protože budete mít nataženou paži. Můžete ale také cvičit klink a dink téměř pod prutem, když je váš nástavec nad vodou, skoro jako u české nymfy. Klink a dink vám také umožní lovit s těžšími nymfami než při francouzském nymování, protože váše indikátorová suchá muška dokáže zvládnout nymfy až do 0,3 g.

Místa pro klink a dink nymfování

Podívejme se tedy na to, která místa jsou vhodná pro čtvrtou nymfovací metodu, abyste pochopili různé možnosti, které byste měli udělat: Česká nymfa je navržena pro opravdu zvlněnou hladinu, kde by se utopil jakýkoli malý indikátor. Na místě, kde je voda křišťálově čistá a kde můžete vidět ryby jak se krmí, můžete cvičit nymfování na oči. Francouzská nymfa je navržena tak, aby nenápadně lovila v hladké vodě nebo při mírně zvlněné hladině, kde můžete pozorovat namaštěný indikační úsek nástavce na hladině. Klink a dink je metoda, která dokáže lovit v mnoha konfiguracích proudů, protože indikátor suchého mouchy dokáže zvládnout i silné víry. Jedno je jisté: když je vodní hladina příliš plochá, zapomeňte na rybaření klink a dink, protože vaše indikátorová sucha muška bude vypadat jako strašák na ryby. Jinými slovy, metodu klink a dink lze použít ve všech tocích, kde víření toku neutopí váš indikátor. Nejlepšími však zůstávají toky s malými vlnkami na hladině. Tato místa jsou dokonalá pro praktikování klink a dink, protože tyto malé vlny vytvoří přirozenou animaci níže umístěné nymfy a ryby jsou opravdu přitahovány tímto druhem realistického pohybu.

Mouchy používané pro klink a dink nymphing

Je to vždy stejný starý příběh: jakmile pochopíte, že keramické nymfy berou ryby všude na světě ať už na francouzskou nymfu anebo na na klink a dink, stačí si udělat dobrý výběr ohledně hmotnosti nymf. Je to stejný odraz pro klink a dink rybaření: pokud máte sbírku keramických mušek, stačí upravit počet mušek, jejich hmotnost a barvy. Rád často lovím s jedním splávkem a dvěma nymfami na velkých řekách. Je to smrtící metoda, protože ztrojnásobíte své šance na rybu! Ale pozor s touto metodou, můžete zamotat vaší šňůru opravdu rychle!

Jeden tippet pro 4 nymfovací metody

V předchozí části jsem vám představil čtyři nymfovací metody. Způsob, jak uspět s nymfami, je znát, jak žonglovat mezi těmito čtyřmi metodami, neustále přizpůsobovat svou techniku (a poté svůj nástavec) místu, kde lovíte. Někteří rybáři rádi tráví spoustu času u vědeckých výpočtů na vzorcích nástavců. Nesnáším to. Abych byl upřímný, v zimě trénuji doma, abych uměl rychle dělal uzly. Pak si můžu plně užít rybaření, když jsem na vodě.

Koncept, který vám navrhnu, je jednoduchý: u svého celkového nástavce budete mít vždy část, která se nikdy nebude měnit, bez ohledu na to, v které jste zemi a lovíte li pstruhy a lipany. Tuto část nazveme primární tippet a na 0.17mm konci tohoto primárního tippetu si vytvořte mikrosmyčku. K této mikrosmyčce budete moci připojit jakýkoli druh návazce tak, abyse se mezi čtyřmi hlavními nymfovacími metodami mohli snáze pohyboval.

Vezměme si konkrétní příklad na řece Moselle, kde můžeme najít místa, která nabízejí možnosti, procvičovat všechny 4 nymfovací metody.

Začnu lovit v místě kde sbírají lipani. Přivázal jsem k mikrosmyčce sekundární špičku, abych mohl lovit na sucho. Nakonec jsem měl opravdu štěstí, protože mezi lipany, jsem měl I pěkného pstruha.

Další místo. Tento zvlněný a středně pomalý proud vypadá jako perfektní místo pro klink a dink. Žádný problém. Ustřihneme předchozí návazec a na mikrosmyčku přivážeme návazec pro klink a dink. Klink a dink nevyžaduje přesné nahazování jako suchá moucha, takže rovnou připevním tippet 0,14 mm k mikrosmyčce. V tomto proudu budu mít 4 lipany na nymfu a jednoho pstruha na indikátorovou mušku.

Voda je v této části Mosely křišťálově čistá a 10 metrů ode mě vidím pstruha, který se krmí na dně. Žádný stres. Ustřihněte návazec klink a dink a přelaďte se na nymfování na oči. Tato metoda nymfování vyžaduje velmi přesné nahazování, takže musím přestavět svůj nástavec se sekundárním a terciárním tippetem. Vím, že je to spousta uzlových prací, ale bez bolesti není zisk, takže nezapomeňte trénovat vázání uzlů doma v zimním období.Tento pstruh popadl slavnou nymfu S1. Už tu ale nejsou žádné jiné ryby.

Slyším ale hučení vody proti proudu, vypadá to, že to nyní bude český čas na nymfování. Toto místo je ideální pro české nymfy, protože proudy jsou pravidelné a rozrušené. Do svého prutu jsem vložil trn, abych ho přeměnil na 11“ prut a uvázal nástavec pro české nymfování. Je to stejný starý příběh. Musím odříznout návazec pod mikrosmyčku a uvázat nový návazec. Beru svou podporu českého nymfovacího indikátoru a přivážu 5 metrů bicolour indicatoru k mikrosmyčce. Pěknou nymfu S11 dám na konec a S12 na přívěs a jsem připraven prozkoumat tento proud. To je ale den! 4 velci lipani a jako bonus – veká parma na koncovou nymfu.

Hodně jsem brodil v tomto proudu, ale už tu není co chytat. Pojďme na další místo. Toto je perfektní archetyp toho, čemu já říkám „falešné vyhlazování“. Hladina není dost dobrá pro klink a dink (indikátor suchého mouchy by zde byl příliš velký), a také nevhodná pro chytání na oči. Navíc tento druh hladkého proudu vyžaduje diskrétnost a větší vzdálenost. Všechny parametry jsou zde vhodné pro dobrou francouzskou nymfovací metodu.

Znovu a znovu, stejný starý příběh, musím změnit svou špičku nástavce. Odstranil jsem 5m český nylonový indikátor a nahradil ho 40 cm nylonovým indikátorem. Ujistil jsem se, že celá hlavice je dobře namazaná a připojím keramickou mušku M19 na konec nylonového tippetu. Opatrně jsem nahodil na dlouhou vzdálenost, abych ryby nevyplašil. Můj indikátor je dobře namazaný a mohu jasně detekovat záběry. Z tého proudu dostanu další čtyři lipany.

Porozuměl jsi všemu, tak nebuď líný! Charakter řeky se neustále mění, musíte se neustále přizpůsobovat měnícím se podmínkám řeky, abyste byli úspěšní v nymfování. Vím, že není snadné, když začnete určovat volbu metody podle místa, ale mnoho reflexů přijde se zkušeností jako:

Dobře, potřebuji dobrou vzdálenost od ryby a diskrétnost, jdeme na francouzské nymfování.

 Stan

Stan

První kroky s klink a dink

Mnoho rybářů se mě zeptalo: „Stane, chytám ryby na sucho, ale chci začít nymfovat a nevím, jak to mám udělat“. Myslím, že nejlepším způsobem, jak začít nymfování, je ponechat suchou mušku na šňůře, ale použít ji jako dvousečnou zbraň: návnadu i indikátor. Je to nejlepší způsob, jak začít, protože rychle pochopíte, že pokud váš indikátor suchého chytání se brzdí, nebudete chytat ryby. Pokud začnete hned s českou nymfou nebo francouzskou nymfou, je obtížnější drift zvládnout a možná nebudete mít pocit, že váš drift je špatný. Klink a dink nymphing vám dává důvěru v tom, že se ryby hodně krmí na dně. Navíc, když klinkujete a potopíte nymfy, můžete se pokusit uvázat různě těžké nymfy pod indikátorem a brzy pochopíte, že těžké nymfy nelze nahazovat, protože jsou určeny pro lov „pod prutem“- známým jako česká nymfa. Začnete-li s klink a dink nymfováním, pak vám to umožní pochopit, jak si vybrat správnou váhu nymfy: pokud se váš indikátor potopí po několika sekundách, nymfa je příliš těžká, pokud nemáte záběr, je možná nymfa příliš světlá.

Hlavním problémem při zahájení klinkování je to, že se vaše nahazování bude lišit od klasického házení se suchou muškou, protože na nástavci máte další váhu nymfy. Věř mi, zamotáš se! Ale vždycky je hodně práce i s odlovem ryb. Začátečnické motanice jsou cenou, kterou musíte zaplatit, abyste pochopili, že musíte hod správně provést, a ujistit se, že při vodění šňůry zvládnete také hmotnost své nymfy.

Evoluce směrem k jiným metodám nymfování

Brzy budete ovládat klinkování: velmi rychle svážete uzel a neustále přepínáte mezi keramickými mouchami S (malými) a M (středními) podle parametrů na místě, jako je hloubka, rychlost proudu nebo druh ryby. Uděláte dlouhé hody, a dlouhé drifty, které vám umožní chytit více ryb. Už nikdy nebudete líní pravidelně mazat svůj nástavec, protože víte, že vám nabízí dokonalé plavání. Přistoupíte k malým pstruhovým potokům po čtyřech a chytnete 50% svých ryb na sucho a 50% svých ryb na nymfu. Pak si budete myslet: suchá muška je úžasná, ale rybolov na nymfy je fascinující a budete chtít prozkoumat další metody nymfování. Pak budete mít silný základ o znalosti hmotnosti keramických mušek (a jiných mušek) a kvalitě vašeho driftu pro začátky s francouzskou a českou nymfou. Brzy pochopíte, že klink a dink nymfování a francouzské nymfování jsou stejná metoda, ale francouzská nymfování vyžaduje větší diskrétnost, protože váš indikátor je právě vyroben z 0,17mm dvojbarevného nylonu. Bude pro vás trošku těžší zvládnout české nymfování, protože je divné nenahazovat mušky tak jako jste zvyklí od dětských let. Ale budete rádi, když prozkoumáte drsné potoky, které jste nikdy předtím nelovili, budete si opravdu myslet, že ten člověk, který tuto metodu vymyslel, byl opravdu génius. Během času zjistíte, že ovládáte stále více různých nymfovacích metod a že skládačka pro muškaření je pro vás jasnější a jasnější, když si přizpůsobíte svou metodu na místě: trochu klink a dink na tomto zvlněném proudu, diskrétní přístup k tomuto zvlnění při francouzském nymfování a dobrá dávka českého nymfování na tomto drsném proudu.

Třešňička na dortu je, když začne rojení hmyzu, pak jste měli úžasný čas se suchou muškou. Ale existuje jedna metoda, kterou jste nezkusili. Když lovíte v čisté vodě, často vidíte krmení ryb a chtěli byste se je pokusit chytit “na oči”. Pak si uvědomíte, že vše, co jste se naučili na metodě indikátorové nymfy, se musíte znovu učit: neexistuje klink, žádná dvoubarevné vlákno ani klepání na prut, které by vám mohlo pomohci při “chytání na oči”. V tomto bodě si musíte uvědomit, že zrakové nymfování je nejúžasnější nymfovací metoda, protože musíte být perfektní ve všech aspektech, které jste se naučili u ostatních metod. Perfektní přístup, perfektní drift, perfektní volba hmotnosti nymf a samozřejmě také perfektní ryba před vámi. Sight nymphing (chytání na oči) je extrémní muškaření: může vám přinést ten nejlepší pocit, jaký jste kdy měli, když ulovíte rybu svých snu, ale může vás také bodnout do zad, když jste stopovali rybu celé hodiny, a vystrašíte ji jen neohrabaným pohybem.

Abych uzavřel tuto kapitolu o tom, jak začít s nymfami, mám jen jednu radu, kterou bych ti dal, jestli se chceš dál vyvíjet v nymfování: buď sebekritický, změň se a zkoušej tak dlouho, dokud nebudeš spokojen.

Doporučení k výbavě

Na internetu najdete spoustu vybavení. V průběhu let jsem testoval mnoho různých zařízení, od nylonu až po brodící boty. Myslím, že dlouhé katalogy jsou k ničemu, takže raději s vámi sdílím tu nejlepší výbavu, kterou jsem našel podle mých potřeb.

Prut

Nejsem profesionál pro suchou mušku, vzhledem k tomu, že trávím svůj čas nymfováním. Takže nejsem dobrý v házení. Mým jediným zájmem o prut je, že musí být lehký a modulární. V roce 2015 jsou všechny klasické muškařské pruty již opravdu lehké. Ale zpět k modulárním prutům. Na trhu jsem je našel pouze takové pruty od HENDS a HANAK. Prut od HENDS mě zklamal v zásadním bodě: první očko bylo příliš daleko od navijáku a nutilo mě ztratit hodně citlivosti. Takže jsem se vrátil zpět k HANAK Alpen Nymf, který je poněkud těžší, ale jeho modularita je příkladná, zejména od 10 do 11 ‘‘. Dokážu s ním bičovat vodu na suchou mouchu a klikat a dinkovat na 9 “prutu, pak přejít na 10“ přidáním trnu, a konečně si užít dlouhé drifty na dlouhém 11“ prutu na velkých řekách. Navíc byl zákaznický servis Hanak opravdu efektivní a posílal mě velmi rychle špičku, který jsem loni zlomil. Na prutu je malý detail, který opravdu miluji: na rukojeti je malé místo pro palec. To je opravdu příjemné, můžete prut držet jako počítačovou myš a provádět přesný posun. S tímto prutem jsem lovil v 5 různých zemích, od velkých duháků v USA až po masivní arktické siveny ve Švédsku a velké pstruhy obecné na Islandu, a tento prut Hanak Alpen to opravdu zvládl.

Naviják

Navijáky, které používám, tráví čas i ve vodě, protože často fotografuji ryby a nemám kam dát prut. Měl bych dvě řešení: kupte si water proof naviják nebo si kupte několik plastových levných navijáků, které se často mohu vyměnit. Vzal jsem si druhé řešení, protože většinou lovím pstruhy a lipany (0,5 až 1 kg) a nepotřebuji kvalitní (což znamená drahou) brzdu. Také nepotřebuji velké navijáky s válci, protože jak jsem vám řekl, když nejsem na rybách, nechávám své nástavce natažené v mém domě, abych si byl jistý, že to bude dokonale rovné pro další rybářskou výpravu.

Rybářská vesta

Začal jsem muškařit jako každý jiný: potřebuji vestu s co největším počtem kapes. O deset let později hledám tu, který má nejméně kapes. Po několika letech jsem pochopil, že potřebuji jen dvě nebo tři hlavní nymfy, navázané ve 3 různých velikostech a hmotnostech. Začal jsem chytat víc a víc ryb ne proto, že jsem měl dobré vzory mušek, ale proto, že jsem si vybral přizpůsobenou techniku podle každého nového místa. Mouchy zabírají v rybářské vestě hodně místa. Výběr techniky jen zabere hodně místa v mozku. Proto jsem přešel na ultra kompaktní hrudní balíčky. Navíc, čím více kapes máte ve vestě, tím více zbytečných věcí budete mít na vodě. Když jsem na řece, hodně chodím, takže se pak cítím opravdu lehce. Na všech hrudních balíčcích, které jsem vyzkoušel, jsem opravdu miloval Fish Pond výrobky pro jejich pohodlí a solidnost (San Juan) a také produkty firmy Simms.

Brodící holinky

Během deseti let intenzivního muškaření jsem musel koupit 20 párů brodících kalhot. Dobře, nejsem opravdu opatrný, když se brodím v řece. Také jsem dělal treky ve Švédsku a Laponsku včetně plavání. Před několika lety jsem našel řešení. Francouzský obchod Decathlon prodává své broďáky s dvouletou zárukou. Nyní nakupuji všechny své kalhoty V Decathlonu a když se objeví první díra, obracím se na záruku.

Vždy pamatujte, že současné technologie by v Kevlaru dokázaly navrhnout nerozbitné broďáky, tento druh holinek by byl velmi drahý, ale vydržel by roky. Holinky proto zůstávají spotřební položkou, která krmí trh….

Polarizované sluneční brýle

Pro mě je to všechno o marketingu. Jak jsem vám už řekl v části pojednávající o lovu na oči, pokud chcete dobré polarizační brýle, musíte jít k očnímu optikovi. Mnoho sportů vyžaduje polarizační brýle a optici vám mohou poskytnout opravdu dobré polarizační brýle.

Nylon

Toto je žhavé téma…. Abych vám řekl pravdu, jsem opravdu zklamaný, že v roce 2015 je nejlepší pevnost na rybářských vlascích ve světě jen 1,4 kg na průměr 0,10 mm. Létáme na Měsíc a nylonový průmysl je stále - pro mě - velmi zpožděný ve výkonu. V posledních 10 letech nedošlo k téměř žádnému vývoji nylonového výkonu. Pokud si chcete být jisti, co kupujete, pak si kupte; Palmer. Upřímně, mohu vám říci, že Frog Hair je nejlepší nylon, se kterým jsem lovil, ale je pro mě daleko nejdražší. Musíte mít na paměti, že mnoho parametrů hraje roli na pevnosti vašeho vlasce, a zejména pevnosti v uzlu. Trvalo mi roky, než jsem dokázal dokonalé uzly. Když řeknu perfektně, myslím tím, že neexistuje žádná část vlasce poblíž uzlu, která je narušená. Před zatažením uzel vždy navlhčete. Ztratil jsem příliš mnoho velkých ryb, než jsem se naučil tento základní princip.

Kromě mimořádně drahých Frog Hair existují - mezi současným průmyslem rybářských vlasců - i nylonové, které to splňují. Můžete si koupit Maruto, Milo Krepton, Sensas Palmer, pokud chcete dobrý poměr cena / kvalita. Na všech vlascích nad 0,16 mm (které často používám jako předpěrku) kupuji co nejlevnější nylon, protože tento průměr je už tak velký, že nepotřebuji kvalitu, protože moje špičky jsou obvykle mezi 0,10 až 0,14 mm.

Já neznám plavačkářské šampiony, ale myslím, že se jich musíme zeptat na nejlepší nylonovou kvalitu.

Co se týče bicolorového indikátoru, řekl bych, že jeho kvalitě přikládám velký význam. Zkoušel jsem spoustu bicolorů a zjistil jsem, že pouze ten, který uvádím na své webové stránce je skutečně viditelný. Hanak obvykle vyrábí velmi dobré výrobky, ale jejho bicolor line mě nrnadchl. Dobrý dvoubarevný nylon je totiž silně znečištěn příliš honosnými barvami.

Jak udržet nylon v rybářské vestě? Vyzkoušel jsem mnoho nylonových zásobníků, dokonce i super C a F, ale nakonec jsem se vrátil zpět ke 4 malým cívkám v kapse mé hrudní sady: 0,10, 0,12, 0,14 a 0,16 mm.

Pokud sečtu všechny průměry, spotřebuji asi 1 kilometr nylonu ročně. Vím, je to děsivé, ale jak jsem vám řekl, přizpůsobení vaší techniky a nástavce místu je jediným způsobem, jak chytit více ryb.

Podběráky

Již dlouho existuje mezi muškaři ve Francii trend mít co největší podběrák. Čím větší podběrák máte na zádech, tím větší rybu můžete brát ... Čistá logika! Snažím se vyhnout tomuto hloupému trendu, protože, jak jsem vám řekl, většinou jsou ryby, které chytím, od 0,5 do 1 kg a střední velikost podběráku je vhodná pro tuto kategorii ryb.

Většinu vybavení mám v autě (s výjimkou navijáku, který vždy udržuji v místnosti s nástavcem v napjatém stavu), takže můj podběrák nesmí lovit ryby. Naštěstí lov losovitých ryb, jako jsou pstruzi a lipani, nepřináší odpudivé pachy, jako jiné druhy ryb. (Mám špatné vzpomínky na shnilý plesnivý pach hlenu v autě, když jsem byl lovit na plavanou). Proto vám radím, abyste si koupili syntetickou síťku. Pokud je vaše síťka syntetická, vypustit veškerou vodu během několika sekund.

Abych uzavřel toto téma o muškařské výbavě, řeknu vám znovu, abyste si vytvořili vlastní zkušenosti a vyhnuli se všem marketingovým trikům.

 Keramicke nymfy


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky