Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Užší výběr 2017 byl ve znamení mladíků

Vytvořeno: 17.06.2017, Aktualizováno: 19.06.2017


Užší výběr 2017 byl ve znamení mladíků

Autor: Karel Křivanec

 2017 Ve dnech 9. – 11. června se uskutečnil na tradičních úsecích v jižních Čechách užší výběr reprezentantů ČR v muškaření. Protože se z první čtrnáctky loňského žebříčku omluvili čtyři závodníci, došlo tentokrát ve větší míře na další náhradníky. Byli jsme zvláště zvědaví, jak se povede Tomáši Starýchfojtů a také jeho synovi Lukášovi. Bylo to prvně v dlouhé historii užších výběrů, že se zde setkal otec a syn v přímé konfrontaci, protože ještě vloni zde starší z nich byl v roli trenéra a mladší jako závodník.

Oba dva začali v pátek odpoledne v lodním čtyřhodinovém závodě na Květoňově famózním způsobem. Tom byl v lodi s Frantou Koubou a během pěti minut měl první rybu a za chvíli další. Byl sluneční den a skoro bezvětří a tak Tomáš nasadil pětku potápivou Forty Plus šňůru a malé lurky a začal bodovat. Místní borec Franta Kouba se z toho poučil a tak tahali rybu za rybou. Také mladý „Fojt“ měl pětku potápivou Sweep Sixt Sense od Airflo a dělala mu stejné služby jako tátova šňůra. S ním v lodi chytající Milda Hosenseidl, který je jednoznačně jezerním odborníkem, si stejnou šňůru zničil na ME v Portugalsku a protože neměl něco adekvátního, tak mu ryby padaly z háčku. Proti původním předpokladům, že bude v tom vedru málo úlovků, to nakonec dopadlo úplně jinak. Vyhrál Franta Kouba (14 ks), 2. L. Starýchfojtů (12), 3. Tomáš Starýchfojtů (11), 4. Tomáš Adam (8), 5. Pavel Chyba (8). Největšího duháka měl David Chlumský (492 mm).

 2017 V sobotu dopoledne se chytalo na Vltavě 28 mezi Herbertovem a Veverkami, závodníci si měnili místa po 1,5 hodině, míra byla 200 mm a úlovky měřili rozhodčí z MO Vyšší Brod. Skoro všichni závodníci začali nymfovat, jen „starý Fojt“ vytáhl suchou mušku a to se mu stalo osudným. Ztratil tak příliš mnoho času, a když přešel na nymfu, už se to nedalo dohnat a skončil v tomto kole poslední. To Franta Kouba do toho šel od začátku naplno a měl mezi dvěma nymfami ještě dvanáctkového oranžového bloba se zlatou kuličkou a chytal jak potočáky (8 ks), tak hlavně duháky (26), tlouště (4) a jednu plotici. Jen o jeden úlovek za ním skončil další mladík ze západu Čech Vojta Ungr, který se pohyboval dravě ve svých úsecích, ale sestava jeho mušek neměla takový účinek na duháky, kterých chytl jen 7, potočáků bylo 26 a k tomu 4 plotice a jeden tloušť. V konečném bodovém součtu měl však skoro o 3 tisíce bodů méně než vítěz tohoto kola. Třetí skončil Roman Heimlich (34 úlovků), 4. Lukáš Starýchfojtů (36), 5. Pavel Chyba (34). V tomto závodním kole se chytlo 405 hodnotilelných ryb a z toho byl jen jeden dvaceticentimetrový lipánek, což ukazuje na to, že za současné situace nemá žádný smysl sem vysazovat tisíce ročků, které bychom mohli lépe uplatnit na horní Vltavě nebo Malši. Druhá část dopoledního závodu byla, bohužel, poznamenána projíždějícím vodáky a raftaři.

 2017 Sobotní odpoledne bylo ve znamení Čertových proudů se sníženou mírou na 180 mm a jednou rotací. Překvapením byl hojný výskyt plotic, které sem vytály již před časem do tření z vyrovnávací nádrže Lipno II a pak i docela slušná velikost místních pstruhů obecných. Vedle celkem hojného proudníka se tu ulovil i jeden okoun, jeden siven a dva duháci, kteří asi rovněž vytáhli z vyrovnávačky. Chytalo se s drobnými nymfami proti vodě, a velmi jemnými fluorkarbony. A opět zde dominoval Franta Kouba, který měl 51 zápisů v bodovací kartě, z toho bylo 24 plotic, 23 pstruhů a 4 proudníci. Druhé místo obsadil David Chlumský, který měl 47 úlovků (28 Po, 16 PL, 3 Pr) a třetí byl Tomáš Adam 43 úlovků (18 Pr, 9 Po, 8 PL, 1 Pd), 4. Ant. Pešk (39), 5. Mil. Hosenseidl (34). Zaslechl jsem sice poznámku, že by se zde tak důležité závody neměly vůbec konat, ale když jsem viděl některé snímky z ME v Portugalsku, tak mi velice připomínaly právě naší vodu v Čertovce.

 2017 V neděli se chytalo už jen na Vltavě 28 mezi Vyšším Brodem a Herbertovem, míra byla 200 mm, rozhodčí z MO Křemže a ráno se začínalo už v 8 hodin. Protože v každém kole byla jedna rotace, tak se na každém stanovišti vystřídali čtyři závodníci a zde se projevila kvalita na silně prochytaných místech. Je pravda, že slunce pálilo a občas byli lodičkáři nepříjemní, takže ryby vyhledávaly hlubší proudy a stín pod převislými stromy. V ranním kole si opět výborně vedl Franta Kouba, který si zapsal 38 úlovků, ale nakonec ho o 17 mm „udělal“ mladý Fojt, který měl sice jen 34 ryb, ale mezi nimi bylo 21 duháků, zatímco Franta měl ty duháky jenom čtyři. Ostatní jejich úlovky byli potočáci a často i přes 30 cm. Třetí místo obsadil David Chlumský se 31 úlovkem (27 Po, 4 Pd), 4. Roman Heimlich (33), 5. Luboš Roza (29). Sluníčko pálilo a tak jsem seděl pod stromy u Zastávky a sledoval Tomáše, jak čaruje se suchými chrostíky a nymfou, ale už to byl rozvážný lov a ne žádná mladická divočina. Nakonec měl 23 úlovků a to stačilo jen na deváté místo.

 2017 Poslední páté kolo bylo v první polovině zcela bez vodáků, kteří se občas objevili až ve druhé části pátého kola. I tentokrát jsem se věnoval sledování Tomáše, který asi jako jediný zase začal se suchou muškou a v závěru na ní odchytal většinu času. Bylo to sice moc pěkné, ale málo efektivní, stejně jako v kole druhém. V první polovině posledního závodu byli v čele Pešek a Chlumský s 19 úlovky a za nimi byl Heimlich se 16 rybami. Franta Kouba se trápil na horším místě s 8 pstruhy, ale po výměně stanovišť šel nahoru a končil se 30 rybami (26 Po, 4 Pd), což mu přineslo opět jedničku v sektoru. Jen o jeden úlovek méně měl David Chlumský (26 Po, 3 Pd). Třetí místo si vybojoval za 24 ryb Roman Heimlich (13 Po, 11 Pd), čtvrtý skončil Ant. Pešek (27) a pátý byl Milda Hosenseidl (24).

 2017 Sečteno a podtrženo, o prvenství Františka Kouby (RSK Č. Budějovice) se součtem umístění 6 nebylo tentokrát pochyb a chybělo jen maličko, aby dosáhl na absolutní vítězství. Po šesti letech tak vyhrál znovu Jihočech (před ním to byl Roman Heimlich). O druhém místě rozhodovaly až CIPS body, protože tu byli dva závodníci se součtem umístění 22, tím šťastnějším byl David Chlumský, který ulovil 150 ryb a třetí skončil Lukáš Starýchfojtů (132 úlovků). Čtvrtým nejlepším byl Vojtěch Unger se součtem umístění 30 (117 úlovků) a pátým pak Roman Heimlich (31 / 123).

Nakonec si ještě neodpustím poznámku o smyslu pořádání užšího výběru, proti němuž se čas od času ozývají hlasy. Letošní závody byly extrémně těžké a vhodně simulovaly situace, které zažívají závodníci při mistrovství světa. Tady se totiž poměří ti nejlepší závodníci v reálných podmínkách tváří v tvář a nikoli jen ve virtuální realitě celkového žebříčku, který jim stejně přináší 50 % celkového umístění v nominačním žebříčku a zbylou druhou polovinu dává právě pořadí v užším výběru, který nás stojí v rozpočtu ústředního odboru 30 000 Kč. Za ty peníze by se nedal pořídit sebemenší zahraniční výjezd jednoho pětičlenného týmu.

 2017 Nechat nominaci jen na celkovém pořadí žebříčku by nebylo docela správné, pokud chceme vybrat ty nejlepší. Všichni totiž nemají stejné časové a finanční možnosti, aby absolvovali dvacet či více domácích závodů a udělali si zde patřičné body pro pořadí do žebříčku, do kterého se počítá sedm nejlepších výsledků. Peněz je stále málo, ale blíží se změna, protože mezinárodní muškařská federace prohlasovala na svém pražském kongresu změnu a od roku 2021 se bude už střídat mistrovství světa a Evropy v dvouletých cyklech, takže pak již by měly zbýt peníze i na ty výjezdy na zahraniční závody za účelem získávání nových zkušeností.

Výsledková listina užšího výběru 2017 (PDF, 134 kB)

 

 


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky