Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ochrana ryb ] > Vládě Skotska: Zvraťte rozhodnutí Skotské asociace pro síťový lov lososa (SNFAS) zahájit znovu odlov jarních lososů po 14 letech od jejich dobrovolného ukončení.

Vytvořeno: 05.01.2014


Vládě Skotska: Zvraťte rozhodnutí Skotské asociace pro síťový lov lososa (SNFAS) zahájit znovu odlov jarních lososů po 14 letech od jejich dobrovolného ukončení.

  1. Početnost divoce žijících lososů je všeobecně nízká, zejména lososů vstupujících do našich řek na jaře. Dobrovolná dohoda sportovních rybářů o lovu těchto ryb metodou „chyť a pusť“ se ukázala jako přínosná pro jarní lososy. Pokud by se znovu začaly ryby lovit v této jarní době do sítí, způsobilo by to nenapravitelné škody na této kohortě jarních lososů.
  2. Pokud nebudou v jarní době táhnout do našich řek žádní lososi, pak budou ztraceny příjmy osob, které provádějí rybáře na plný úvazek. V roce 2003 bylo zjištěno, že lov lososů přináší každoročně do skotské ekonomiky 74 milionů liber a udržuje to 2800 pracovních míst a to zejména ve venkovských oblastech s velmi křehkou ekonomikou. Zkrácením lovné sezóny se tyto plné pracovní úvazky změní na sezónní a přestanou být atraktivní pro mladé lidi a tuto sezónní činnost budou provozovat hlavně starší lidé.
  3. Utrpí tím i řada dalších odvětví, navázaná na sportovní lov lososů, od prodejen rybářského zboží až po nejrůznější bistra. Čerpací stanice, hotely, penziony, B & B a nesmíme zapomenout ani na všechny jejich dodavatele! I když nemáme žádné nové údaje o dopadu na skotské hospodářství, bude současný stav asi dvakrát vyšší.
  4. My zde nemluvíme o pár profesionálních lovcích do sítí a bohatých statkářích. My zde mluvíme o pracovních místech pro 2800 obyčejných lidí, o jejich rodinách a dlouhé tradici „skotského“ způsob života a ještě nevyužitém potenciálu cestovního ruchu. Chtít ohrozit živobytí mnoha pro tak málo nedává vůbec žádný smysl.
  5. Skotská vláda chce podporovat pouze síťový lov lososů z rozpočtových důvodu. To rozhodně není případ jarních lososů, ale ani jejich letních nebo podzimních příbuzných.
  6. Naše volání po zastavení tohoto šílenství se bude týkat alespoň toho zbytku ryb, u kterých chceme, aby měl šanci se třít a vytvořit novou generaci, které se, doufejme, bude dařit lépe než v minulosti.

Kdo se chce připojit k této petici, může jí najít zde.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky