Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Co se chystá ] > Úvodní slovo mezinárodního organizátora 34. MS muška

Vytvořeno: 01.11.2013, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Milan Hladík

Úvodní slovo mezinárodního organizátora 34. MS muška

 Milan Hladík

Milan Hladík

Vážení přátelé sportovní rybáři,
po třech letech se na jih Čech vrací vrcholný závod v královské disciplíně rybářského sportu a to Mistrovství světa v lovu ryb na umělou mušku, tentokrát s centrem ve Frymburku, a jsme velice hrdi na to, že organizací byl opět pověřen Jihočeský územní svaz Českého rybářského svazu. Je to ocenění dlouholeté aktivní činnosti českých zástupců v rámci mezinárodního muškařského sportu, každoročních úspěchů našich závodníků, dlouholeté péče o pstruhové revíry na jihu Čech a také velmi úspěšné organizace Mistrovství Evropy v roce 2011.

Závodit se bude na řece Vltavě, vyrovnávací nádrži Lipno II ve Vyšším Brodě a na nádrži Květoňov u Kaplice. Závody proběhnou ve dnech 27. května až 2.června 2014. Příprava na závod již začala, proběhla již všechna důležitá jednání a v roce 2013 na jaře bylo vysazeno 60 000 ks ročního lipana a 20 000 ks ročního pstruha obecného.

Pokud bych chtěl vyzdvihnout tři témata, která na mne nejvíce zapůsobila během konání tří šampionátů v muškaření v letošním roce a která mají význam i z hlediska pořádání našeho mistrovství, tak jsou to dobrá organizace a fair-play, nepředvídatelné počasí a moderní technologie. Díky zavedení mezinárodních rozhodčí pro domácí týmy se již nesetkáváme s překvapivými výsledky, organizace závodů funguje na výbornou, výsledky jsou známy brzy po skončení závodů. Problém bývá pouze s vytyčením tratí, které není spravedlivé ke všem účastníkům, a tak velkou roli hraje los. Trati v jižních Čechách byly prověřeny během celé řady závodů na špičkové úrovni, tak doufejme, že se podaří zajistit stejné podmínky pro všechny závodníky.

Počasí výrazně ovlivnilo všechny závody, vždyť pokud by se MS v Čechách konalo v roce 2013, museli bychom je zrušit kvůli katastrofickým povodním. Mistrovství Světa dospělých v Norsku a Mistrovství Světa juniorů v Irsku postihlo sucho a řeky bez vody, na Mistrovství Evropy dospělých na Slovensku se závodníci potýkali se zvýšenými stavy vody. Řeka Vltava vytéká s Lipenského jezera a její průtok je možné regulovat, již proběhla jednání se správcem toku Povodím Vltavy, státní podnik a pokud nedojde k nějaké katastrofické události, měl by závod proběhnout za regulérního průtoku.

Moderní technologie vládnou světem, i my budeme mít profil na Facebooku. V Norsku organizátoři přišli se skvělým „Life-centrem“, kde zveřejňovali živé reportáže ze závodů a průběžné výsledky, také na Slovensku se organizátoři snažili v rámci možností vyhodnotit a zveřejnit průběžné výsledky. I my se o něco podobného pokusíme, to jistě vtáhne do závodů zejména přátele závodníků z celého světa. Je třeba ale brát v potaz, že se dá očekávat úlovek tisíce ryb v jednom kole, takže online posílání informací o každé ulovené rybě nepřichází za současné úrovně technologické vybavenosti v úvahu.

Pro diváky a návštěvníky připravujeme další návazné akce. Při příležitosti konání závodů připravujeme výstavu k historii muškaření a muškařských závodů v Čechách v Muzeu na Zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou, v rámci samotného závodu se budou konat workshopy s muškařskou tématikou a odborné přednášky zajímavých hostů. Doufám, že využijete i možnost navštívit krásná a zajímavá místa v okolí závodů, celé jižní Čechy stojí za to.

Jménem organizačního výboru mistrovství bych chtěl pozvat všechny zájemce u špičkové muškaření k návštěvě šampionátu, ať přímo na místě, nebo prostřednictvím internetu, a snad se nám podaří závody zorganizovat ke spokojenosti všech účastníků.

S rybářským pozdravem „Petrův zdar“
RNDr. Milan Hladík, PhD. (mezinárodní organizátor MS 2014 a hospodář JčÚS ČRS)


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky