Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Češi podeváté mistry světa – tentokrát v Norsku

Vytvořeno: 31.08.2013, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Češi podeváté mistry světa – tentokrát v Norsku

 České družstvo pro MS 2013

České družstvo pro MS 2013

Ve dnech 11. - 17. srpna 2013 se konalo v Norsku v okolí města Mosjoen 33. Mistrovství světa v muškaření, kterého se zúčastnilo 125 závodníků z 27 zemí a v soutěži družstev bylo klasifikováno 25 týmů. Charakteristickým rysem tohoto mistrovství byly velmi nízké úlovky, což se však čekalo a favorité se na tuto skutečnost dobře připravili i po psychické stránce, protože se většinou jen jednalo o to, zda se během tří závodních hodin uloví jediná ryba. Celkem tedy bylo uloveno 669 kusů ryb, což činí 5,32 ryb za 15 hodin lovu závodníka a tedy něco málo přes jednu rybu za jeden tříhodinový závod.

 Luboš Roza

Luboš Roza

Za celkem regulérní lze hodnotit sektor č. 1 na velké řece Vefsna, která vydala závodníkům 305 ryb (45,6 % všech úlovků) a jednalo se zde o lipana a pstruha obecného. Lovilo se s intermediálními šňůrami a nymfami (plus malý streamer) taženými proti vodě, nebo v proudnějších úsecích na nymfu s francouzským návazcem. Z českých závodníků zde měli úlovky 3. L. Roza (13 ks), 8. P. Chyba (2 ks) a 8. M. Drož (1 ks), nulovali Pešek a Adam. Tento říční sektor byl pro české závodníky paradoxně nejhorší, jejich celkový součet umístění zde byl 69 bodů. Italové a Francouzi zde neměli žádnou nulu.

Úlovky na střední řece Austervefsna (sektor 2) byly celkem 164 ryb (24,5 %), z Čechů zde měl nejvíce úlovků Roza (6 ks) - 3. místo, Adam zde vyhrál sektor s 5 úlovky, stejně zde chytl Drož (2. místo), Pešek měl 2 ryby (4.) a jen Chyba tu byl bez úlovku. Lovil se zde pstruh obecný a ojediněle lipan, stejným způsobem jako v sektoru 1. Tento úsek nám přinesl 35 trestných bodů a byl pro nás na řekách nejúspěšnější. Ještě lepší byli Italové, kteří ani zde nenulovali a měli součet umístění 31.

„Malá řeka“ Fiplingdalselva (sektor 3), jejíž závodní úsek ležel mezi dvěma jezery, nebyla vůbec malá. Mohla měřit asi 80 m a byla jen hodně mělká a s čistě písčitým dnem, tedy bez jakýchkoli úkrytů pro ryby. Byla pohromou téměř pro všechny týmy, protože se zde ulovilo pouze 45 pstruhů (6,7 %). Hejnko pstruhů vytahovalo ze spodního jezera a záleželo jen na tom, kde se zastaví. Přesto zde Češi prakticky vyhráli celou soutěž, když jim k tomu stačilo chytit 5 ryb. Z toho měl Chyba 2 ks (2. místo), dva úlovky měl i Drož (1. místo) a jeden Pešek (1. místo), oba chytli rybu jako jediní na svých místech, nulovali zde Adam a Roza.

 Tonda Pešek

Tonda Pešek

Zvláště Peškův úlovek velkého pstruha by se dal přirovnat po taktické stránce k ulovení jelena. Bylo to mnoho opatrných pokusů o přelstění jediné vyhlídnuté ryby, která několikrát migrovala mezi sousedními čísly. Na Adamově místě č. 10 se po celou dobu soutěže nechytla žádná ryba. Francouzi a Italové svorně nulovali v tomto sektoru čtyřikrát! Dalo se zde lovit na nymfu s francouzským návazcem, na sucho a intermedíální šňůrou s nástrahami taženými proti vodě. Tento závodní úsek neměl být vůbec zařazen do soutěže pro velmi ojedinělý výskyt ryb, které se navíc vyskytovaly prakticky jen mezi čísly 21 – 25, odkud pocházelo 36 úlovků z celkových 45. Na třinácti místech se během pěti kol nechytlo vůbec nic.

Sektor č. 4 byl umístěn na velkém jezeru Storvatnet a lovilo se tam z lodí, vždy 2 závodníci a jeden veslař – kontrolor. Tento závodní úsek byl pro Čechy velmi úspěšný, protože zde získali jen 35 trestných bodů za 14 úlovků, mezi kterými byl pstruh obecný a siven arktický. Lovili jsme s intermediálními nebo rychle potápivými šňůrami třídy 5 a stejnými nástrahami jako na velké řece. Nejúspěšnější tu byl T. Adam, který měl 7 úlovků a vyhrál tu svou skupinu, stejně jako A. Pešek (4 ks), P. Chyba tu měl 2 úlovky (2.) a M. Drož jeden úlovek (5. místo), bez ryby zůstal jen L. Roza. Italové zde nulovali dvakrát a Francouzi třikrát. Celkem se tu ulovilo 72 ryb (10,8%).

Malé jezírko Svartvatnet uzavíralo jako 5. sektor výběr závodních tratí a bylo s podivem, že leželo až 85 km od hotelu, když nijak nevynikalo úlovky, kterých tu bylo zaznamenáno celkem 83 (12,4 %). Češi zde měli součet umístění 38 za 10 pstruhů. Nejlépe si tu vedl T. Adam, který měl 7 úlovků (1. místo). Další tři závodníci zde měli po jednom pstruhovi: P. Chyba (3.), A. Pešek (6.) a M. Drož (3.), bez úlovku tu skončil L. Roza. Francouzi zde měli s jednou nulou součet umístění 34 a Italové tu nulovali dvakrát. Obě jezera také přispěla k celkovému suverénnímu vítězství Čechů.

 Nejlepší týmy

Nejlepší týmy

V soutěži družstev skončili naši po prvním kole třetí a pak už byli až do konce jen na vrcholku žebříčku soutěžících zemí, když měli nejméně nul v soutěži (7). Nakonec měli součet umístění 231 (63 ryb) a to znamenalo zisk již devátého titulu mistrů světa. Druhé místo i letos obsadila Itálie se součtem umístění 283 (72 ryb), měla tedy o 22,5 % horší součet umístění než Češi a o jednu nulu navíc. Náš největší soupeř Francie byla letos třetí se součtem umístění 295 (56 ryb) a její reprezentanti měli o dvě nuly více než naši. Na čtvrté místo se dostali již s citelným odstupem Finové s 362 body za 35 ryb, pátý byl překvapivě tým USA (366/48) a první šestku uzavřel domácí tým Norska se součtem umístění 376 a 28 úlovky. Z dalších zemí bylo Polsko sedmé, Anglie osmá a Slováci až dvanáctí (429/30). V historické „tabulce pravdy“, která sčítá medailové úspěchy na mistrovství světa, jsme se letos dostali na první místo a se součtem 73 bodů jsme o jeden bod lepší než druhá Francie.

V soutěži jednotlivců se stal mistrem světa italský závodník Valerio Santi Amanti, který ulovil 25 ryb a měl součet umístění 14. Své vítězství si pojistil v posledním kole na obávaném sektoru č. 3, když mu los určil vyhrávací místo č. 22, kde ulovil 8 pstruhů. V historické tabulce jednotlivců figuruje s 8 body už na druhém místě (dvakrát zlato a jednou stříbro). Na druhé místo stačilo Martinu Drožovi ulovit jen deset ryb, ale nikde neměl nulu a tak získal stříbro se součtem umístění 19 a i on se posunul v tabulce pravdy vzhůru a momentálně je už na 6. místě, když má 6 bodů a od každé medaile po jednom kusu. Překvapením bylo třetí místo za součet umístění 26 pro mladého Belgičana, kterým je Julien Lorquet (16 úlovků). I on měl štěstí, že se v prvním kole dostal na sektoru č. 3 na číslo 22, které mu vydalo 7 pstruhů. Jedině tato trojice dokázala mít ve všech pěti kolech soutěže úlovek. Za ní pak následují 4. Antonín Pešek (37/8), 5. Sebastian Delcor (Francie) – 39/12 a 6. Bertrand Jacquemin (Francie) – 40/16. Pořadí dalších našich závodníků bylo toto: 8. Pavel Chyba (41/7), 14. Tomáš Adam (53/19) a 52. Luboš Roza (81/19).

Dalo by se tedy říci, že se všechno podařilo a organizátorům šampionátu lze vyslovit pochvalu za velkou snahu. Přesto však nelze přehlédnout tu skutečnost, že vlastní šampionát znovu vytvořil podmínky pro náhodné sportovní výsledky, což se projevilo zvláště na úseku č. 3. Nejlepší český závodník Luboš Roza nuloval v celé soutěži celkem třikrát a to není v jeho případě nic jiného než velká smůla při losování. V posledním kole byl na úseku č. 3 pod vítězným italským závodníkem, na jehož čísle se usadilo hejnko přejíždějících pstruhů, kteří se ukazovali asi 15 m od hranice na „italské straně“. Zatímco nový mistr světa už dávno chodil po břehu a rozdával rozhovory pro tisk, náš Luboš se modlil, aby se stal zázrak a pstruzi sjeli o kousek níže. Je škoda, že FIPS-Mou nemá ve svých řadách nikoho, kdo by mohl oponovat méně zkušeným pořadatelům při výběru závodních úseků. V soutěži družstev se tento nedostatek ještě většinou může smazat, ale pro soutěž jednotlivců je to pak něco jako velká loterie.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky