Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Junioři přivezli jednu individuální medaili z MSJ v Irsku

Vytvořeno: 01.08.2013, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Junioři přivezli jednu individuální medaili z MSJ v Irsku

 Český tým

Český tým

Ve dnech 21. – 26. června se konalo v Irsku 12. Mistrovství světa v muškaření juniorů, kterého se zúčastnilo 9 úplných týmů a jeden jednotlivec ze Skotska. Pro soutěž, která se prakticky celá konala v Severním Irsku, byly vybrány 2 menší řeky, které byly v důsledku velmi suchého počasí prakticky bez vody a pokud závodník neměl místo v proudnějším úseku, tak měl problém, protože ryby se shlukly do hejn a pluly spolu v jedné tůni. Problém byl i v tom, že mladí závodníci nemohli v závodních říčkách trénovat. V řece Fane River se chytalo na vítězství 12–14 ryb, které však byly jen na pěti místech a ostatní úseky byly bez ryb. Říčka Quiggery Water byla skoro bez ryb a chytalo se opět jen na pár místech 1–2 ryby.

A pak tam byla ještě 3 jezera, tedy Loughmacrory pro lov potočáků z lodě s řídkým výskytem velkých pstruhů, Lought Eskrayb pro lov duháků z lodě a malé jezírko Woodford Fishery, kde se chytal ojediněle velký duhák ze břehu a závodníci měli celkem devět stanovišť po 20 minutách chytání. Míra ryb byla 180 mm a bylo zde jedno podivné pravidlo, že úlovky přes 50 cm se označily jednotně jako 500 mm.

 Filip Svašek

Filip Svašek

Český tým měl tentokrát několik nováčků a podmínky byly velice tvrdé. I tak se našim juniorům podařilo obsadit čtvrté místo, těsně za Jižní Afrikou, když k medaili chyběl jen nepatrný krůček. V jednom závodě na Quiggery Watter měla Eliška Marková úlovek pstruha, kterému chybělo do míry půl milimetru a tak jí nebyl uznán a získala 9 umístění za nulu v úlovkové kartě, v případě uznání této ryby by skončila čtvrtá a tým by byl celkově třetí.

Podobná smůla potkala i Filipa Svaška, který chytil na Woodford Fishery duháka 70 cm a počítal se mu za 500 mm, stejně jako duhák Jihoafričana, který však měl jen 53 cm. Oba dostali dvojku a to stačilo k tomu, aby nás JAR překonala v konečném hodnocení o jedno umístění. Soutěž jednotlivců to však neovlivnilo a Filip obsadil krásné třetí místo. Z ostatních našich závodníků skončil Lukáš Starýchfojtů na sedmém místě, E. Marková byla 23., Libor Marienka 24. a Martin Vlk 27. Soutěž družstev skončila takto: 1. USA – 105 (93 ryb), 2. Irsko (Severní) - 113 (74), 3. JAR - 118 (65), 4. Česko - 119 (72), 5. Francie - 121 (63). Juniorským místrem světa se stal Cam Chioffi (USA) – 8 (26), 2. Geofrfray Barbier (Francie) – 14 (21), 3. Filip Svašek – ČR – 16 (18).


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky