Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ O muškách ] > Barvené olověné nymfy – další z francouzských tajemství

Vytvořeno: 04.12.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Barvené olověné nymfy – další z francouzských tajemství

Ve Francii existuje spousta rybářů, kteří loví jen "na oči" a někteří z nich používají nové typy drobných malovaných olověných nymf (painted lead nymphs), jejichž výrobu a použití mi poodhalil Stan Freyheit. Tyto nymfy ve velikostech 18 - 22 jsou velmi účinné na opatrné ryby a protože je používají hlavně ti nejlepší francouzští muškaři, je v tom stále ještě hodně tajemství.

Jsou opravdu dobré z několika důvodů:

Jejich výroba je jednoduchá:

  1. Kolem háčku se udělá pár ovinů olověným drátem o průměru 0,6 mm.
  2. Jako první vrstvu naneseme bílou barvu a vytvoříme jasné pozadí.
  3. Druhou vrstvu v požadované barvě nanášíme ředěnou, takže se objeví střídání tmavých a jasných proužků.
  4. Hlava se barví černě, nebo v jiném odstínu.
  5. Nakonec naneseme vrstvu pryskyřice, která ještě zvětšuje kroužkování.

K vytvrzení pryskyřice se používá UV zařízení, které používají ženy pro barvení nehtů (dá se koupit v ceně do 50,- €), proces tvrdnutí trvá 8 minut. Co se týká barevné škály těchto nymf, nejčastěji se ladí do odstínu zlato olivové, žluté, čokoládové a krémové, ale pro lipany je všechno možné, od modré, růžové, fialové a zlaté, prostě můžete si kombinovat barvy, které chcete a jak chcete! Používají se speciální francouzské barvy Vitra od společnosti Pebeo, ředění pro druhou vrstvu je v poměru 3 kapky barvy a 1 kapka vody.

Tyto nymfy jsou opravdu dobré i pro lov pstruhů, protože vypadají velmi realisticky. Francouzští pstruzi jsou asi nejzkušenější ryby na světě. Řeky, jako je Albarine, Loue a Ain jsou velice proloveny a barvené olověné nymfy ve velikosti 22 na nástavci dlouhém 10 m jsou často jediným řešením jak chytit velké pstruhy. Nové nymfy se nejčastěji používají pro lov „na oči“ v čisté vodě s jedinou muškou na nástavci, ale dají se kombinovat i s českou nymfou na přívěsu, anebo můžeme použít i vhodný indikátor záběru. Je samozřejmé, že tomuto stylu lovu musí odpovídat také jemný konec nástavce a odpovídající prut.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky