Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Podzimní krajská divize na Otavě 2

Vytvořeno: 03.11.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Podzimní krajská divize na Otavě 2

 Otava 2 na sektoru D

Otava 2 na sektoru D

Říjen je již v plném proudu a muškařům začínají nejkrásnější chvíle jejich oblíbeného způsobu lovu. Zároveň vrcholí všechny možné soutěže v tomto rybářském umění. Jedním z těchto našich vrcholů bylo podzimní kolo krajské divize na řece Otavě.

O sobotním ránu 6. 10. 2012 se za ranního kuropění u Zátavského mostu sjela parta kluků, kteří si přišli zazávodit a završit krajskou divizi. Vítěz mimo zlatých kovů a poháru získá v následujícím roce právo startu ve druhé lize. Rozdíly mezi družstvy po jarní části nebyly veliké, a tak se dal čekat docela pěkný souboj.

Pořádající Míra Masner nabídl závodníkům dvě varianty průběhu závodu, přičemž závodníci kvitovali tu, která jim umožnila ve vodách Otavy strávit více času. Po odhlasování klíče závodu se všichni rozprchli na své sektory, aby mohl závod úderem deváté hodiny začít. V devět bylo odstartováno a na sektoru „B“ kde jsem dělal rozhodčího, se hned od počátku činil junior Martin Vlk. Ostatní závodníci za ním pokulhávali. Díky chladnému ránu to s braním nebylo valné a ryby se občas daly ulovit tam, kde již svítilo sluníčku do břehu.

Závod si v poklidu plynul k druhé rotaci a sem tam si někdo připsal rybu. Až ke konci kola dal o sobě výrazně vědět vimperský závodník Jarda Zedník, který našel u nástupního břehu tlouště a za posledních deset minut nachytal šest ryb a přiblížil se na dohled jediné ryby k Martinu Vlkovi. Po následné rotaci za to Martin vzal a plně využil málo prolovené místo od předchozího závodníka. Tím byla vymazána možnost souboje o první místo v sektoru. První dva si udělali takový náskok, že už si mohli klidně lehnout a počkat na závěr kola. Souboj se tak rozhořel o sektorovou trojku, kde nakonec rozhodovala větší ryba a šťastnějším byl Vlasta Otava (Rožmberk). A tím byla ranní část závodu dobojována.

Celé závodní pole se pak přestěhovalo do místní hasičárny, kde bylo pro všechny zúčastněné připraveno vynikající menu z domácí kuchyně rodiny Masnerů. Myslím, že za všechny mohu vyjádřit: „Děkujeme“. V průběhu oběda si všichni začali vyměňovat poznatky ze závodu a kalkulovat jak na tom kdo je. Vynikajícím výkonem se ráno Strakoničtí junioři a pobrali tři sektorové jedničky a jednu dvojku. Tím se vyhoupli do čela o dvě umístnění před vimperské družstvo, kterému se ráno hodně nepovedlo, a dvojka Jardy Zedníka byla jen chabou náplastí. Kluky jsem musel vyhecovat, že rozhodně není nic ztraceno a odpolední kolo bude to, které o všem rozhodne.

Po skvělém obědě to vypadalo, že jsme se u odpolední kávičky rozseděli tak, že se snad ani chytat nebude. Naštěstí jsou junioři ještě plni závodního elánu a neustálím popichováním nás dříve narozené, rozhýbali k přesunu na sektory. Odpolední závod započal ve dvě hodiny a na některých místech se ukazovaly sbírající oukleje. Zvláště na sektoru „A“ který již byl zcela zalitý sluncem a ryby na to okamžitě reagovaly.

U mě na sektoru „B“ se sešla opravdu silná sestava závodníků, a tak jsem se těšil, že uvidím pořádné výkony. Hned po prvním hvizdu započal připisovat ryby Honza Mandelíček (Fario), který na sektoru, kde závodníci před ním nechytili rybu, využil svůj lišácký ostrovtip a hned si připsal pět ryb. Jeho způsob neprozradím neb je to jeho rybářské tajemství. Sluníčko se na tomto sektoru obrátilo a začalo hřát do druhé strany. Závodníci, kteří tam měli trochu jamku měli doslova vyhráno. Tuto výhodu skvělým způsobem zužitkoval vimperský závodník Jiří Šmíd a jako jediný nalovil dvouciferný počet ryb.

 ÚČASTNÍCI DIVIZE 2012

ÚČASTNÍCI DIVIZE 2012

Po hodince lovu a následné rotaci nastala rozhodující bitva o celkové vítězství v krajské divizi. Na sektoru „B“ držel pevně otěže vítězství v rukou Jirka Šmíd a hlavní konkurence od juniorů zde připsala čtyřku. Tím byl vymazán a překonán náskok juniorů po ranním závodě. Na sektoru „A“ svedl vimperský závodník tvrdý souboj, ale na tak skvělého soupeře jakým je Libor Marienka prostě Dan Chada tento den neměl. Tím to bylo za horní sektory nerozhodně a o všem měly rozhodnout spodní sektory „C“ a „D“. Již z dálky jsem viděl velmi se usmívajícího Jardu Zedníka, který si na déčku vítězství vzít nenechal a všechno ještě dotvrdil Michal Kubata dvojkou na sektoru „C“.

Jak to celé dopadlo: jednotlivci 1. místo Libor Marienka (junioři Strakonice), 2. místo Jiří Šmíd (Vimperk), 3. místo Dan Chada (Vimperk).

Družstva: 1. místo a postup do druhé ligy Vimperk „B“, 2. místo Strakonice junioři (nádherný výkon), 3. místo Strakonice „B“.

Závěrem všem zúčastněným chci poděkovat za nádherné závody plné kamarádství, skvělých výkonů a doufám, že tuto atmosféru si krajská jihočeská divize do budoucna udrží.

Petrův zdar a nashledanou na rybách.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky