Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > Pompero

Vytvořeno: 31.08.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Michal Adamčík

Pompero

 Foto 1

Foto 1

Na konci letošního července jsem spolu s Mírou Čutků a čtveřicí finských kamarádů měl možnost splnit si muškařský sen, chytil lososa. Za sedm dní jsme projeli část severního Norska a navštívili tři řeky, Neidengelva, Komagelva a Sandfjordelva. Nejúspěšnější jsme byla na Niedengelva. Naše týdenní bilance lovu lososů na norských řekách byla následující. V šesti lidech jsme chytili osm lososů, žádný nepřesáhl hranici tři kilogramy a jednoho krásného mořského pstruha.

Předposlední den dopoledne jsme potkali Heikkiho Anttonena zvaného Mr.Pompero. Heikki je ve Finsku muškařskou legendou. Proslavil se hlavně tím, že chytá lososy dle jeho slov v 99,9% na suchou mušku. Za více než třicet let lovu s touto metodou má na svém kontě více než šest set zdolaných lososů. Největší vážil přes 10 kg. Heikki založil muškařský klub, jehož členové chytají lososy pouze na jeho Pompero, http://www.mrpompero.com/.

 Foto 2

Foto 2

Díky Jounyho vydatné překladatelské podpoře jsem zjišťoval, jak se lososi na sucho chytají.

Základem jeho úspěchů je muška zvaná Pompero, která se váže na jednoháček ve velikosti 4-10. Muška má husté bílé štěty v předu i vzadu z telecího ocasu. Tělíčko z nenasákavého materiálu v různých odstínech šedé. Viděl jsem ale už i různobarevné varianty. Celé tělíčko je překroužkováno srpkem z šedého kohouta . Muška musí být dokonale promaštěná, aby dobře plavala. Stačí jednoruční prut 10,6 stopy a delší (AFTMA 8). Na suché šňůře je ujímaný návazec, zakončený vlascem o průměru nejméně 0,40 mm.

 Foto 3

Foto 3

Tento způsob je dle Heikkiho účinný pouze v proudech, lovit takto v klidné vodě nemá smysl. Mušku je třeba házet do míst, kde se vytváří „okénka, zrcadla“. Když nám toto Heikki popisoval, vzpomněl jsem si na podobný způsob lovu na anglických jezech. Kde jsem byl na lodi s KK a já posílal svoje mušky ke třiceti metrům od lodi, bez jediného záběru. Karel směřoval svoje mušky právě do těchto „okének“ pouze kolem lodi a jestli mě paměť neplete, dopadlo to 4:0 v můj neprospěch.

Vyzbrojeni informacemi a muškami jsme se rozhodli poslední večer vyzkoušet lov lososů na sucho. Šel jsem rovnou do místa, kde jsem před čtyřmi dny ulovil lososa na mokro. Bylo to místo před malým vodopádem a lososi se tam velice často ukazovali. Jako první jsem na koncový vlasec uvázal originální Pompero od Heikkiho. Trefit se dvouručním prutem do výše zmiňovaných okének nebyla vůbec žádná legrace. Asi tak po hodině mého snažení se na hladině udělalo kolo a moje Pompero zmizelo. Zasekl jsem a na druhém konci visel můj první losos na suchou mušku.

 Foto 4

Foto 4

Po pár minutách jsem držel v rukách krásného stříbrného lososa, který atakoval hranici tři kilogramy. Lososa jsem po fotografování pustil do jeho rodného živlu a v klidu jsem si vychutnal třetinku finského piva. Dal jsem jednu mušku Mírovi a ten mě vybídnul, že než si mouchu přiváže na vlasec, ať si ještě hodím. Kamarád ani nestačil dokončit uzel a já měl na prutě druhého lososa na sucho. Paráda, během hodiny mám dva lososy. Pro dnešek toho rybářského štěstí bylo dost a tím jsem večerní lov zakončil.

Nedokážu posoudit, zda lov lososů na Pompero je účinnější než lov na mokro s klasickými lososími muškami, ale dle mého názoru je chytání na sucho mnohem atraktivnější než na mokro. Jestli se do Norska na lososy ještě někdy vrátím, tak Pompero bude mít v mé krabičce svoje místo.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky