Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Tři medaile juniorů z Francie

Vytvořeno: 31.07.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Jiří Pejchar

Tři medaile juniorů z Francie

 Lukáš nymfuje

Lukáš nymfuje

V letošním roce u naší juniorské reprezentace nastalo několik změn. Odešli tři zkušení závodníci do seniorských kategorií a po napínavé jarní kvalifikaci vznikl tým se třemi nováčky: Terezou Rutovou, Davidem Suchánkem a Milou Trousilem. K těmto třem se připojili dva zkušení reprezentanti z minulých let, Lukáš Starýchfojtů a Martin Musil. Místo náhradníka získal Dominik Švub taktéž nováček. Zcela novým trenérem juniorského týmu se stal Martin Grün a tak jen role manažera týmu zůstala i letos mně.

Šampionát se tentokrát prvně konal v zemi našeho největšího rivala, v kraji Lózere na jihu Francie. Kraj s nádhernou přírodou se trochu podobá naší Vysočině, ale s rozdílem vyšší nadmořské výšky, nás přivítal krásným počasím. Jak bývá zvykem, přijeli jsme do dějiště o týden dříve, tedy 1. července a věnovali se zde intenzivnímu tréninku. Naším prvním přechodným domovem se stala malá vesnička Le Giraldés odkud bylo na všechny tréninkové úseky skoro stejně daleko. Francouzi zvolili pro závody čtyři sektory na řece: dva na řece Lot, a po jednom na řekách Collagne a Allier a jeden závod se konal na nádrži Charpal. Na všech řekách jsme v tréninku chytali dost málo ryb, ale taktiku jsme po tom týdnu našli. Nádrž Charpal byla nejrybnatější ze všech sektorů, s výskytem okouna, perlína a štik. Nejprve jsme vyzkoušeli v tréninku štiky. Míla Trousil ulovil hned prvním hodem metrovku, ale pak se ukázalo, že populace bílých ryb a okounů je zde velká a pro závod bude stěžejní.

 Titul je doma

Titul je doma

8. července jsme se přestěhovali do oficiálního hotelu ve městě Mende a ještě ten večer byl šampionát slavnostně zahájen na zdejším náměstí. Na poradě kapitánů byl francouzskými organizátory podán návrh zrušit lov pouze na jednu suchou mušku na horní Lotu, ale Italští kolegové byli proti a tak toto pravidlo zůstalo. Díky tomu se na tomto úseku velice často nulovalo a dost to míchalo s pořadím. Na řece Collagne, která před závody vypadala nejrybnatěji, nás čekalo nemilé překvapení. Ryby, které jsme v závodních sektorech před týdnem viděli byly ty tam. V prvním závodě tu byl Míla Trousil a ulovil jen dvě ryby. Jenže, když dorazil k autobusu tak zjistil, že tento sektor vyhrál! V prvním závodním kole se celému týmu velice dařilo a s náskokem 15 umístění jsme se ujali vedení v soutěži. Všechna ostatní kola to bylo jako na houpačce a o dost velkých nervech díky děsně malému počtu lovených ryb.

V druhém kole to už nebylo tak jednoznačné, protože jsme putovali na nerybová místa. Naši kluci a Terezka se s tím však báječně poprali a udrželi vedení o pět umístění před USA. Kuriozitou byl úlovek Martina, který na řece Colagne zasekl při zvedání nymf pstruha 26 cm a ten mu u prutu při podebírání spadl. Nešťastný rybář po něm skočil šipku a podařilo se mu ho zázrakem nabrat do podběráku a tak skončil v sektoru na čtvrtém místě.

Ve čtvrtek se chytalo pouze jedno dopolední kolo, které přineslo opět tuhý boj. Prim hráli znovu závodníci USA a také Irové, kteří se vyhoupli po druhém kole na třetí místo, chodili stále na dobrá místa horního Lotu a Collagne. Vůbec jsme nechápali jak je možné, že ti Irové na Collagni stále dělají top umístění?! Po tomto kole na nás USA stáhli veškerý náskok a vyrovnali součet umístění na 67. Stále jsme však drželi vedení na body. Říkáme si, že to musí přece jednou skončit, aby na ta dobrá místa chodili stále ti samí. Čtvrté kolo bohužel ukázalo, že tomu tak stále je a Američané nás tentokrát již přeskočili o pět umístění.

Čekalo nás tedy poslední kolo a my věděli, že jim to musíme vrátit. Věděli jsme, že horním Lotu a Collagni se chytají ryby jen na několika místech a oni už na nich skoro všude byli. Když závodníci nasedli do autobusů na své sektory, mezinárodní rozhodčí jim přečetli z tajné matice jejich závodní posty. Najednou jsme věděli, že nemáme až tak špatný los a Amíci to snad konečně vyfasovali jak jsme čekali. Po dohodě s trenérem jsem byl u Martina na Allieru a moc mu držel palce, protože kdyby tu uspěl a dosud vedoucí Američan by vybouchl na jezeře, stal by se náš závodník mistrem světa!

 Zlatí junioři z MS 2012

Zlatí junioři z MS 2012

Martin dlouho chytal malé nebodované ryby, ale pak po asi 40 minutách byl první lipan v podběráku. Hurónský řev, potlesk a jde se pro dalšího. Netrvalo to ani pět minut a další pan lipan byl na světě …. Pojď Máco pojď! . . . . říkám si a on makal jako kdyby tu vodu chtěl z té řeky všechnu dostat pryč! Pak ještě přišel třetí lipan a čtvrtý byl potočák a pak záběry ustaly. Už tam prostě nebyli kluci jedni krásní. Martin zkoušel vše co se dá, ale řeka už nic nevydala. Když závod skončil odměnili jsme jeho výkon potleskem a on si pak sedl na zem zcela vyčerpán.

U autobusu se ptáme na výsledky a zjišťujeme, že Martin vede! Za chvilku už chyběl ze všech závodníků jen Američan a Martin stále držel první místo v sektoru. A už přichází Američan, palec dává dolů a oznamuje nula! V tu chvíli to znamenalo, že jejich náskok je smazán! Začalo napětí co další naši. Dovídáme se, že na Collagni Američan také nula, na horním Lotu také nula! Pak přišla zpráva, že Lukáš porazil Amíka na spodním Lotu, ale my stále nevěděli jak ti naši ostatní. Najednou Polák oznamuje, že na Collagni Češi nechytili rybu. To nás trošku zamrazilo, ale stále jsme věřili.

Na hotelu se dozvídáme, že Terezka na horním Lotu bojovala jako lvice, ale bohužel skončila s nulou jako Amík. Pak to přislo: Milda Trousil na Charpalu udělal trojku a vedoucí Američan tam totálně propadl! To znamenalo, že Martin Musil je Mistr světa a Lukáš Starýchfojtů poskočil na druhé místo! V týmech jsme tušili také zlatou, ale jistota nebyla. Pak se otevřely dveře a do pokoje vchází David Suchánek, který na Collagni rybu chytil! V tom jsme věděli, že Američané jsou jasně za námi a dvě zlata a stříbro byla na světě! Ale počkat …. Davide, proč nám teda řekli, že rybu nemáš?! …. Nechal jsem si to pro sebe, aby si mysleli, že na tom ještě nejsou tak zle! ….Potvora jeden, takhle nás napínat! Mistříííí a slavíme!!!

Na slavnostním ceremoniálu jsme si všichni s chutí zazpívali hymnu a nezkazil nám naše pocity ani fakt, že FIPS-Mouche nechalo opět vyrobit špatně medaile kde bylo zezadu napsáno místo konání Portugalsko, následně zaškrtáno a znovu vyryto Francie. Řeknu Vám ta parta co tu byla to bylo něco neskutečného! Všichni svoji roli v týmu přijali jak měli a ti zkušenější všem pomáhali. Všichni chytali jako o život a šli za svým zlatým snem. Výsledek nemohl dopadnout jinak, protože tomu ten tým šel pořád příkladně naproti! Tři nováčci v týmu a hned zlato! Paráda! Umístění dalších závodníků ČR bylo: 13. M. Trousil, 16. D. Suchánek, 24. T. Rutová. A ještě jedna kuriozita, Tereza je první medailistkou v dějinách všech soutěží v rámci FIPS-Mou!

A na úplný konec patří veliké poděkování všem našim sponzorům: HENDS Products, Monfish, Hanák Competiton, Flyfishing-point, Fishing and Hunting a Knápek Hooks! A samozřejmě i Českému rybářskému svazu, který celý šampionát financoval.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky