Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Smědá dva roky po povodních

Vytvořeno: 31.07.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Václav Stránský

Smědá dva roky po povodních

 Smědá pod Frýdlantem

Smědá pod Frýdlantem

V letošním srpnu to jsou dva roky, co byla na Smědé velká povodeň, která na dlouhé roky změnila ráz toku. Menší tůňky a proudné úseky, v kterých jsou ryby, střídají dlouhé písčité pláně bez ryb, kde je místy vody sotva po kotníky. To se týká toku od Raspenavy do Hejnic. I když ryby v těchto místech jsou a dokonce tu je v některých místech zastoupen i lipan (Raspenava), přesto Smědou v těchto obcích letos navštěvuji jen sporadicky.

Vzhledem k tomu, že díky písčitým pláním ubylo vhodných míst, kde by se ryby mohly udržet ve větším množství, upustil hospodář MO Frýdlant p. Froněk od vysazování duháků do této lokality. Duháci se vysazují tedy jen na Smědou ve Frýdlantu. Letos se již vysazovalo dvakrát a ryby jsou pěkně rozjeté až pod Frýdlantem. Dá se říct až na konec revíru na Hartě. Místy se dají ulovit i zapomenuté ryby z loňska, o čemž svědčí i úlovek duháka 41cm. Letos se tak velké ryby nevysazovaly. Také se ve větším množství začíná opět lovit lipan a zlepšilo se to i se pstruhem obecným.

Jednu z nejlepších vycházek letošního roku jsem tu zažil 8. června, kdy jsem během tří hodin ulovil 2 siveny, 8 duháků, 1 lipana a asi 15 potočáků, největší měřil 38cm. Byl za kamenem asi v 30 centimetrové hloubce. Když jsem tam nahodil, viděl jsem nejprve záblesk rybího těla a až pak přišla rána do prutu. Až když jsem měl rybu v ruce, všiml jsem si, že musel sebrat obě moje nymfy. Jednu měl přímo v tlamce a druhou na kraji spodní čelisti. Obě nymfy byly od sebe asi 40cm.

 Dvě nymfy v tlamě

Dvě nymfy v tlamě

Další dvě povedené vycházky přišly až v červenci, kdy jsem jeden den procházel pod Frýdlantem úsek řeky a chytal jsem samé potočáky. Ryby jsem tentokrát nepočítal, ale bylo jich také dost. Největší pstruh byl jen o centimetr menší než minule. O duháka jsem v těchto místech ani nezavadil. Prvního jsem chytl, až když už jsem se blížil k jezu na Hartě. Toho jsem si vzal.

Když jsem se vracel, tak jsem šel po břehu, ale slibnější místa jsem znovu prochytával. Blížil se odjezd posledního vlaku na Hejnice a tak jsem musel přidat do kroku. Vynechal jsem některé tůňky, abych měl čas na tu poslední. Moje předtucha byla správná a dostal jsem tu druhého duháka. Měl také necelé dva centimetry přes třicet, ale tenhle byl vykrmenější a tak i on skončil v batohu.

Druhého dne přijela dcera s přítelem a chtěli se jít podívat se mnou k řece. A tak po dvou dnech opět procházím tu samou trasu. První ryba na sebe nenechala dlouho čekat, byl to malý duhák a během chvíle jsem chytil další čtyři a až potom přišel malý potočák. Minule jsem tu o duháka nemohl zavadit a najednou jich tu je jak po vysazení.

 PO 37 cm ze Smědé

PO 37 cm ze Smědé

Tentokrát pochytávám i místa, které jsem minule vynechal a tak v mělké vodě k mému překvapení narážím i na lipany. Chytám několik ryb kolem 25 centimetrů, ani bych tu velkého lipana nečekal, ale při popotažení šňůry najednou cítím prudký náraz, ryba se překulila, šplouchlo to a byla pryč. Škoda, že Vendy, která jinak fotila, co mohla, to nestihla. Byl by to pěkný moment.

Tentokrát tedy potočáci moc nejdou, ale hlavně, že je co chytat a že se nenudíme. Nikam nespěcháme, protože mám dohodnuto, že pro nás přijede Mirek autem. Už se smrákalo, když v jedné tůňce přicházím opět o většího lipana. Mám navázané nymfičky a už se mi to nechce převazovat, ale kolem začínají sbírat ryby. Nakonec v jednom proudu dostávám duháka 32 cm, který jde opět se mnou domů. Volám Mirkovi, že pro nás může přijet a v klidu pozoruji večerní sběr, který, jak se zdá nabírá na intenzitě. To už jsem tu dlouho neviděl. Smědá začíná mít opět své večerní kouzlo. Příště to určitě půjdu zkusit se suchou.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky