Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Jarní kolo Krajské divize JČ - 2012

Vytvořeno: 02.07.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Jarní kolo Krajské divize JČ - 2012

 Dan Chada na D1 (Volyňka)

Dan Chada na D1 (Volyňka)

Sešel se rok s rokem a opět započala jihočeská krajská divize v lovu ryb na umělou mušku. Pro letošní rok byly závody stanoveny na Spůlku 1 a Volyňku 3P (jarní část), podzimní kolo a vyvrcholení divize proběhne 6. 10. 2012 na Otavě 2.

V sobotu 19. 5. se v půl sedmé ráno dostavilo pět kompletních družstev, která se přihlásila do závodů krajské divize, na parkoviště u Jihostroje mezi obcemi Spůle a Bohumilice. Zde se všichni dozvěděli, kde jsou vytyčeny sektory a jakým způsobem bude závod probíhat. Asi největší novinkou pro závodníky bylo neměření každé ryby a o pořadí v sektoru rozhodoval počet ulovených ryb. Pouze v případě shodného úlovku musel každý závodník nechat změřit největší rybu, která by při shodě rozhodla o umístnění v sektoru. K tomu to kroku jsme se rozhodli z důvodu větší ochrany ryb při závodech, aby při manipulaci s úlovky nedocházelo ke zbytečnému úhynu.

Závod započal úderem půl deváté ráno. Nejvíce jsem byl zvědavý, jak to bude vypadat s rybolovem na sektorech A, protože vytyčená místa ještě nebyla nikdy pro závody využita. Na místo jsem se dostavil asi dvacet minut po zahájení kola a od sektorového rozhodčího Michala Němce jsem se dozvěděl, že to zatím není s braním ryb moc dobré. Což jsme přičítali na vrub nízké ranní teplotě 2˚C nad nulou a slabému slunečnímu svitu, a tak jsme se těšili na závěr tohoto kola kdy se již mělo sluníčko vyhoupnout nad koruny stromů a svými paprsky přimět ryby k větší aktivitě. Jediný kdo si ráno na „áčku“ užíval byl Honza Bláhovec. Jeho místo bylo na slunci a ryby mu v bodovacím průkazu přibývaly jak na běžícím pásu. Vypadalo to, že vítězství v sektoru bude u něho hladkou záležitostí. Nakonec měli spolu s Jirkou Šmídem, který famózně zafinišoval, stejný počet nalovených ryb (29) a Jirka byl ten šťastnější, který ulovil větší rybu.

Po rotaci nastoupily sektory B a D. Tady jsem značnou část strávil u juniora Libora Marienky, který svým sektorem proplouval jako had a velmi dobře naslouchal radám, kterým se mu dostávalo. Viděl jsem, že Libor je dobře nasměrovaný cestou k dobrému výsledku v sektoru, tak jsem ho opustil a přejel na sektory D, kde mě nejvíce zajímal Dan Chada a jeho snažení na D1. Dan měl vše plně pod kontrolou a skvěle dodržoval taktiku, kterou jsme si natrénovali a za 35 úlovků přidal pro svůj tým další jedničku.

Následoval oběd a pak se do rybářského klání opět pustily sektory A a C. Největším překvapením bylo, že se toto kolo stalo nejbohatší na úlovky. Vždyť na sektoru A se za 15 ryb bralo poslední místo. Zde si zlepšil náladu Honza Mandelíček, který po slabém ránu, zachytal nádherným způsobem a za 31 ryb si po právu odnesl sektorovou jedničku.

 Honza Blahovec na A3 (Spůlka)

Honza Blahovec na A3 (Spůlka)

Jel jsem se rychle podívat na sektor C, kde Jirka Šmíd bojoval o další skvělé umístnění pro tým. Měli jsme obavy z vylosovaného sektoru, protože ráno zde již zmiňovaný Honza Mandelíček vylovil 3 ryby, a tak jsem se bál jestli místo není na ryby hluché. Nebylo. Jirka zvolil taktiku se kterou ráno stihl dochytat Honzu Bláhovce a vyfouknout mu první místo v sektoru. Když jsem k němu dorazil měl chyceno 14 ryb a po výsledcích z „áčka“ jsem dostal strach, že je to málo. Naštěstí nebylo, neboť se ukázalo, že ryby na „céčku“ si dávaly veliký pozor, aby končily na háčcích závodníků. Jirka si tak za 17 ryb odnesl další jedničku v sektoru.

Po rotaci došlo k závěrečnému klání, které mohlo s průběžným pořadím družstev ještě řádně zamíchat. Na sektorech B a D se nejvíce dařilo strakonickým juniorům a vimperským borcům. Za juniory jsem byl moc rád, protože ranní smolná kola kluky přibyla na konec průběžného pořadí družstev, a tak jsem pevně věřil, že to kluci do medailové trojky dotáhli.

Jak to dopadlo?

Družstva: 1. místo Vimperk „B“(18), 2. místo Fario (23), 3. místo Strakonice junioři (25). Číslo v závorce je součet umístění závodníků v kolech.

Jednotlivci: 1. místo Jiří Šmíd (Vimperk), 2. místo Dan Chada (Vimperk), 3 místo Libor Marienka (Strakonice – junioři). Podrobná výsledková listina je možná k nahlédnutí zde (XLS, 52 kB)

Závěrem bych rád poděkoval MO ČRS Vimperk za zapůjčení nádherného revíru. Petru Drastíkovi, Michalu Němcovi, Jirkovi Šmídovi, Lukáši Chadimovi a Martinu Vlkovi za obrovskou pomoc při organizaci a materiální podporu k zabezpečení závodů. Pánové diky moc. Věřím, že jsme si to všichni pěkně užili.

Všem závodníkům přeji, aby se jim vedlo v podzimním kole přesně podle jejich představ, ale mějte na paměti, že Otava nikomu zadarmo nic nedaruje. Tak „Petrův zdar!“.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky