Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Překvapivý vítěz jarního Květoňova

Vytvořeno: 02.06.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Překvapivý vítěz jarního Květoňova

 Čutka s duhákem

Čutka s duhákem

V úterý 8. května se sešlo na pstruhové nádrži Květoňov u Kaplice celkem 43 závodníků, aby se zde utkali o tradiční Jarní pohár. Ještě pár dní před závody to vypadalo, že bude obsazeno dokonce 48 míst, ale na poslední chvíli se odhlásilo několik závodníků, kteří si moc nevěřili, protože braní ryb v týdnu před závody bylo opravdu špatné. To nadělalo pořadatelům v čele s Mil. Hosenseidlem hodně starostí, ale nakonec to vše zvládli.

Ráno před závodem to nevypadalo moc dobře, protože se oteplilo, slunce svítilo jako o závod a nefoukal vítr. Tedy podmínky se nejevily jako dobré. Čerstvě vysazených 300 kg duháků však probudilo i starší ryby a najednou se začaly dostavovat solidní úlovky a mezi nimi bylo i pár opravdu velkých ryb, které však většinou dokázaly závodníkům utéci. Chytlo se i několik kaprů, lín, jedna asi tříkilová štika a jiná štika sebrala Davidovi Š. duháka u podběráku.

 Souboj s největším úlovkem

Souboj s největším úlovkem

Závod je zde koncipován na čtyři kola a v každém kole je ještě jedna výměna místa v rámci sektoru, takže by se mohlo říci, že je to hodně spravedlivá soutěž, ve které má šanci každý závodník, i když takový systém je určitě výhodou pro ty nejlépe připravené. Štěstí zde hraje ovšem také svou roli a tak se může stát, že závodník, který v jednom kole zachytá, je v kole příštím bez ryby a to znamená konec nadějí.

Po desáté hodině se začala hladina čeřit a to je zde vždy dobré znamení. Vzhledem k tomu, že každý závodník chytá na 4 odlišných úsecích, nedá se moc stanovit nějaké globální taktika, ale musí se chytat podle místa. V letošním ročníku se lovilo poměrně hodně ryb na obávaném hlubokém úseku pod silnicí, kde při jiných závodech bývá hodně nul a naopak málo se lovilo na mělkém břehu, kterému se říká „ U pole“. Hráz a „Plážička“ byly v podobném složení rybích hejnek a tak záleželo na momentální situaci. Obecně se dá říci, že většina závodníků lovila na poměrně malé a tmavé lurky, nebo na drobný plůdek, který plaval občas podél břehu. Na břehu jsme mohli vidět i malé černé muchnice, šňůry byly asi nejlepší pomalé intermediální.

 Galerie nejlepších 2012

Galerie nejlepších 2012

Po třech kolech se vytvořila vedoucí skupinka asi 5 závodníků, kteří se dali tipovat na možné vítěze. Největší šance se dávaly mladému domácímu závodníkovi Františku Koubovi, od kterého jsme čekali, že si poradí s dosud vedoucím, málo známým závodníkem z Hradce Králové Láďou Šmídem. Náhoda losu je svedla ve čtvrtém kole vedle sebe na úsek „U Pole“ a Východočech zde potvrdil vítězstvím v sektoru své celkové prvenství.

Na stříbrný stupínek se dostal domácí závodník Václav Krátký, který měl stejný součet umístění ( 7 ) a také stejný počet úlovků (18). Dá se říci, že o vítězství v závodě rozhodla největší ryba, kterou si zapsal L. Šmída ve druhém kole na hrázi (duhák 64 cm). Třetí místo vybojoval Jaroslav Šustek ze severní Moravy (součet 10) a na Frantu Koubu zbyla jen bramborová medaile, i když měl celkem 19 úlovků, ale jeho součet umístění byl 11. Stejný součet měli také další tři závodníci. Celkem se ulovilo 326 ryb a průměr na závodníka byl 7,21 úlovku. Hodnotily se všechny druhy ryb od 20 cm.

 PDF ke stažení  Tabulka (PDF, 185 kB)


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky