Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > Dva rozdílné pátky v Boršově

Vytvořeno: 02.06.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Milan Hladík

Dva rozdílné pátky v Boršově

V pátek po práci jsem vyrazil na Boršov prověřit aktivitu vysazených ryb u železničního mostu s tím, že nevezmu do ruky strýmra, že je zkrátka už donutím vzít nymfu nebo suchou. Začal jsem na konci tůně a na výplachu jsem chytil dva duháky, jeden mi spadnul a asi parmu jsem podsek, ryba projela volně kolem mně a vyhákla se. Pak jsem šel na vtok do tůně, tam jsem chytil 4 duháky a a další tři záběry jsem neproměnil.

Šel jsem prozkoumat i místa dolu pod peřejemi, ale chytil jsem jenom jednoho duháka. Všechny záběry jsem měl na mušku s oranžovým tagem, kterou jsem měl na konci návazce a kromě jednoho jsem měl všechny záběry na konci driftu, kdy se už mušky zvedají k hladině.

Kolem šesté už začalo být kolem vody rušno, tak jsem se vrátil na vtok do tůně a po chvilce pečlivého nymfování jsem chytil parmu, vytáhla mi několikrát francouze až na backing a měla asi 70 a starší ranku v tlamce. K tomu jsem chytil asi deset pěkných proudníků a pár tloušťů, takže to celkem šlo. Duháci měli trochu otřepené ploutve, ale byli v slušné kondici, a jestli se jim povede přežít déle, bude to pěkná rybačka. Nechytil jsem žádnou rybu z prvního vysazení.




Další páteční vycházku jsem zahájil nákupem výbavy pro kamaráda Bruna u Franty Hanáka, pak jsem jel opět na stejné místo k železňáku, tam jsem asi za hodinu chytil monstr tlouště a jednoho pětačtyřicátníka duháka a pár proudníků. Bylo už dost pozdě, tak jsem se rozhodl přejet k Těstárně. Dva rybáři lovili v tůni pod limnigrafem a tahali pěkné ryby, celkem jich chytili za hodinku asi pět. Já jsem nastoupil s výbavou na sucho a zabrodil pod výtok z elektrárny s nadějí, že se po půl deváté něco bude dít. Najednou se udělalo kolečko nade mnou, a taky pode mnou, tak jsem na ta místa střídavě házel a nic. Ale pak se nade mnou rozdelfínkoval duhák schovaný za menším kamenem.

Asi na třetí pokus jsem mu proti vodě poslal učebnicový hod, škoda že tu nebyla nějaká televize nebo Španěl, co nás tyhle hody učil, nebo alespoň Milan Čubík, co tenkrát ten víkend suché mušky zorganizoval. Krásně to zobnul a začal skákat a teprve jsem uviděl, jak je veliký, měl nejmíň pětapadesát a velký ocas, buď ryba z loňska, nebo z jara. Když už jsem přestál několik výpadů a výskoků a začal přemýšlet, že bych ho mohl vzít, asi poznal, že mu jde o krk, a udělal skok do strany a vypnul se.

Celkem jsem viděl sbírat asi 10 duháků a chytil jsem ještě jednoho regulérně na chrostíka a dva jsem omylem podsek, když mi nedobrali přívěs a trefil jsem je koncovou muškou. Všechno starý ryby, dvě určitě loňské, ale nepřišel jsem na to, co žraly, ale žraly to poměrně intenzivně, zkoušel jsem jepice i chrostíky, na hladině plavalo spoustu různého hmyzu, takže měli na výběr.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky