Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ O muškách ] > Dobrý důvod pro blešivce

Vytvořeno: 03.04.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Dobrý důvod pro blešivce

(Přeloženo volně z časopisu FliegenFischen (únor – březen 2012)

Autor: Roman Moser

 Roman Moser

Roman Moser

Temný stín pomalu klouže pod hladinou podél břehu a jen občas hřbetní ploutví prolomí vodní hladinu. Každý záhyb břehu je rybou pečlivě kontrolován. V těch místech, kde kořeny vrb a olší vyčnívají do vody, se na chvíli zastavuje, aby znovu pokračovala v pohybu. V jedné větší zátoce vytvořilo víření vody malý kopeček z různých sedimentů. Ryba tu náhle zrychlil, otáčí se na bok a ocasem silně udeří doprostřed shluku tlejícího listí, kousků tlejících dřívek a hnijících zbytků řas. Zvláštní. Až dosud jsem takové počínání viděl u ryb tehdy, když se chtěly zbavit parazitů - ale teď v zimě? Pstruh potoční se po tomto energickém kontaktu se dnem na chvíli ztrácí v kalu. Když se po chvíli znovu objevuje, můžeme pozorovat jak cosi mele v čelistech. Je viditelně spokojen, otočí se znovu na bok a pak pokračuje v hledání kořisti dál proti proudu. „Co to tam hledá?“, ptám se sám sebe.

Larvy hmyzu se v tomto chladném období ztratily v hlubinách, aby zde prodělaly svou vývojovou pauzu. Drobný plůdek parmy a tlouště se ukrývá v štěrbinách a různých skalních jeskyňkách podél břehu, a jejich odrostlejší mládež se spojila do malých hejnek a ukrývá se v mělké vodě pod ochranou tenké vrstvy ledu .... Najednou se mi rozsvítilo v hlavě! Samozřejmě! Byl tu na sladkovodních krevetkách, blešivcích. Všude tam, kde jsou nějaké organické zbytky, na ně můžeme narazit. A po vyčerpávajícím podzimním tření přijdou tito malí ráčkové potočákům vhod, aby tak znovu načerpali energii. A blešivci, stejnonožci a pakomáři jsou v tomto studeném počasí často jejich jediným zdrojem potravy.

Ačkoli jsou tito korýši v zimě téměř bez aktivity, když se ukrývají v hromádkách tlejícího listí, stávají se pro ryby významným zdrojem potravy, který překlenuje jejich hladové období v tomto období roku. A divoké ryby, na rozdíl od ryb z odchoven, si dovedou poradit a identifikovat úkryty blešivců.

Humři, raci, krevety - blešivci!

"Scuds" nebo "sladkovodní krevety", jak se blešivci v anglicky mluvících zemích nazývají, patří mezi korýše, jako jsou langusty, humři, raci a krevety. V oceánech žije také hodně menších druhů krevet a někteří jejich zástupci si našli cestu i do sladkých vod. V tekoucích vodách jde o druhy Gammarus pulex a Gammarus fossarum a ve vodách stojatých pak je to Gammarus roeseli. Mají vertikálně stlačené a velmi segmentované tělo, které se téměř vždy nachází v obloukovité klidové poloze. Jeho 14 párů nožek, vystupujících na břišní straně krunýře, mají různé funkce. Jejich odborné zařazení do skupiny "Amphipodae" upozorňuje na to, že mají dva různé typy nohou."

Ve vodě plave Gammarus vždy v podlouhlém tvaru a zpětného pohybu dosáhne intenzivním mrskáním ocásku směrem k břišní straně. To platí zvláště tehdy, když je překvapen a pak se chová podobně jako rak. Mohou se také pohybovat směrem vpřed, ale mnohem pomaleji. Pokud překonávají nebezpečí volné vody, pak se často pokládají na bok nebo na záda, ale jejich hrbatý tvar těla není příliš vhodný pro nějaké dálkové plavání.

Mají strach ze světla a živí se organickým odpadem

Hlavní stanoviště světloplachých blešivců je převážně na povrchu dna nebo i pod jeho půdním substrátem. Leží na boku, posunují se po dně a neustále zde hledají potravu. Prohledávají dutiny kamenů, potopené kořeny, nebo džungli vodního rostlinstva. Zejména ve vápnitých křídových řekách, nebo v tocích zatížených odpadem z výroby celulózy, se mohou objevit v obrovských masách! A protože se jedná o všežravce, tak mají rádi i různý živočišný odpad. Vysoký obsah kyslíku ve vodě je nezbytným předpokladem pro jejich přežití. Samička je vždy o něco větší než sameček (může měřit až 2 cm), poznáme ji podle toho, že mívá v břišní kapse několikrát do roka od 20 do 100 vajíček.

Dobrý důvod pro blešivce

Až do stádia pohlavní dospělosti svlékají během růstu těla tito drobní korýšci asi desetkrát své tělní obaly. Během jejich dvouletého životního cyklu pak poskytují potravu všem druhům ryb a zejména v zimě pro ně představují významný zdroj potravy. Jejich tílka obsahují karotenové látky, které se podílejí zejména na růžovém až oranžovém zbarvení svalové tkáně lososovitých ryb. Blešivci se nacházejí téměř ve všech vodách, s výjimkou extrémně rychle tekoucích horských potoků s vysokou zátěží sedimentů. Mlýnské náhony s konstantním průtokem vody, jsou velmi vhodné pro jejich výskyt. To vše jsou dobré důvody, vyzkoušet si rybolov na napodobeniny blešivců - a pokud hledáte perfektní mušky pro chladné období, pak jste je právě našli! Doufám, že si můžete vychutnat jak jejich vázání, tak i rybolov s nimi.

Muška měsíce – Swimming Gammarus

V závislosti na typu vody a zdroji potravy se vyskytují blešivci s různým zbarvení těla. Barevné spektrum sahá od bílé přes průhledné šedou, olivovou, růžovou až po hnědě oranžovou. Po svlékání krunýře, který není schopen žádného růstu, jsou blešivci v měkké fázi kůže velmi světlí až světle růžoví.

Mimochodem: U některých jedinců je narušen průsvitný barevný základ krunýře dobře viditelnou oranžovou skvrnou. Toto je znamení, že byl tento jedinec napaden parazitem - larvou tasemnice! V mrtvém stavu pak mají všichni blešivci sytě oranžovou barvu.

Přírodní barvy jsou nejlepší!

Pro vázaní blešivců používá Roman Moser jeho oblíbený Glass Fieber Dubbing. Tato velmi jemná a plochá PA-vlákna jsou ve vodě částečně průhledná, takže sklovité průhledná a měkká vyčnívající vlákna napodobují velmi efektivně průsvitné tělo a nožky ráčků a mnoha dalšího hmyzu.

Glass Fieber Dub je k dispozici pouze v barvách bílé, černé, žluté, červené a modré. Z těchto základních barev si můžeme připravit další barevné odstíny s pomocí elektrického mlýnku na kávu! Je to snadné, dáme do mlýnku dvě či tři barvy, zamícháme a je to. Zajímavé je, že tato směs nemá jednotnou barvu, ale vždy je to jakýsi skvrnitý efekt, jako v přírodě! Perfektní! Žádný blešivec (ani jiný hmyz) nemá jednotnou barvu. Je to vždy několik barevných odstínů.

 Blešivcový koktail

Blešivcový koktail

Barevný mix pro různé blešivce a spol.

V závislosti na množství přidané barvy se mění barevné tóny. Při mixování lze přidat i trochu perleťových Andělských vlasů, UV nebo kovových vláken, Ice Dubbingu, Diamond nebo Aurora-dub. Pokud budete míchat jen samotný Glass Fieber dubbing pak můžete vycházet z tohoto seznamu výsledných barev:

žlutá + modrá = zelená
červená + žlutá = oranžová
modrá + červená = fialová
oranžová + černá = hnědá
zelená + oranžová = olivová
fialová + bílá = růžová

Swimming Gammarus - seznam materiálů

Háček: RMPupa zakřivený háček, # 8-14
Vázací nit: Power Silk 10/0, světle šedý
Zátěž: olověný drátek
Štěty: světle šedé
Tělo: Glass Fieber Dubbing nebo Gammarus Dub
Hřbítek: Flexiglass, barva je volitelná
Lepidlo: Superglue


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky