Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > Dobrá zpráva z Dobré

Vytvořeno: 29.11.2011, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Dobrá zpráva z Dobré

 Doberské lipanění

Myslím, že pravidelným čtenářům mé stránky nemusím ani připomínat, že jsem v posledních deseti letech napsal řadu článků o Teplé Vltavě. Těm předcházel už velmi podrobný místopis jednotlivých proudů a tůní, který byl publikován časopisecky. Hlavním důvodem zveřejnění onoho rybářského místopisu horní Vltavy bylo zachycení stavu řeky a rybích populací na přelomu dvou tisíciletí. Byl to tedy jakýsi můj vzkaz příštím generacím muškařů, aby mohli jednou porovnávat změny, které tu od té doby nastaly. A jinak tomu nebylo ani u mých rybářských povídek, které vznikly v období mezi roky 2001 – 2010.

Tyto příběhy, které se vztahují k 17,5 km dlouhému úseku Teplé Vltavy od soutoku s Řásnicí v Lenoře až po soutok se Studenou u samoty Smolná Pec, vycházení nyní před vánočními svátky pod ohlášeným názvem: „Doberské lipanění“. Můj původní záměr vydat povídky společně i v anglické a německé verzi, jsem musel začátkem listopadu modifikovat, protože překlady ještě stále nejsou hotové a já si chtěl udělat alespoň jednu malou radost ještě před koncem letošního roku. Asi bych pro tuto publikaci jen obtížně hledal nakladatele a tak jsem si ji i tentokrát vydal sám.

Pro ty z vás, kterým by se mohl zdát její název trochu nejasný či krkolomný, bych chtěl podat toto vysvětlení. Centrem této malé oblasti je šumavská obec Dobrá, která tvoří jakési výchozí místo v celé řadě mých rybářských výprav. Před válkou zde žilo 1 600 obyvatel, kteří chovali asi 5000 dobytčat, dnes jsou tu prakticky jenom chalupáři. A co je to lipanění? No přece chytání lipanů! Takže teď už víte skoro všechno a můžete se těšit na povídky, které byly napsány v podobném duchu, v jakém byl zvolen i titul samotné knihy.

Skoro dvacítka povídek se vešla na 160 stran knihy formátu A 5, spolu s padesátku barevných fotografií na křídě, které pocházejí z Vltavy a jejího okolí a nechybí mezi nimi ani snímky pěkných ryb a vše ještě doplňuje 42 fotografií oblíbených mušek. Řekl bych, že je to taková malá bible o chytání šumavských lipanů a zároveň i má rybářská závěť. Kniha je v současné době v tisku a distribuovat se bude už od poloviny prosince za 299 Kč plus poštovné. Zájemcům z řad podnikatelů - plátců DPH bude při odběru 5 a více výtisků poskytnuta běžná obchodní sleva. Čtenáři si proto mohou už dnes objednávat knihu Doberské lipanění na mé stránce v sekci Přímý prodej knih (která byla nyní znovu přepracována a zjednodušena), podnikatele prosím o poslání jednoduché objednávky, aby jim mohla být přiznána sleva.

Vydání 1., Grayling and Trout Publishing, 2011.

Ukázka (PDF, 860 kB)


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky