Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Vltava pod Lipnem ] > Mé poznámky k lovu na chrostíky ve Vyšším Brodu (Vltava 28)

Vytvořeno: 04.11.2011, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Prokop Štádler

Mé poznámky k lovu na chrostíky ve Vyšším Brodu (Vltava 28)

 Typické zbarvení vltavské vody

Typické zbarvení vltavské vody

Sezona suchého chrostíka na této nejkrásnější řece Šumavy začíná už poměrně brzy. Je to dáno tím, že se jedná o sekundární pstruhové pásmo, kdy vodu ohřívá i nehluboká vyrovnávací nádrž Lipno II. Již koncem dubna a začátkem května můžeme u vody pozorovat značné množství menších chrostíků v rojích nad řekou. Nejedná se však o líhnoucí se chrostíky, ale o chrostíky, kteří kladou vajíčka do vody. To je zásadní důvod, proč v tuto dobu neuspějeme s rozenci a kuklami líhnoucích se dospělců. Nejúčinnější je touto dobou tmavě zelený, tmavě hnědý až černý CDC chrostík v menší velikosti č. 12-14, se kterým nejraději chytám v klidnějších místech řeky (samozřejmě záleží i na průtoku). Ale již několikrát jsem viděl, jak i za průtoku 20 m3 došlo v pod železničním mostem v poledne k masivnímu hladinovému sběru. Záběry na suchého chrostíka jsou většinou poctivé, ale jsou i vyjímky a to u velikých a ochytaných ryb především pstruhů duhových, dělajících jen nepatrná kolečka.

Koncem května a celý červen začíná pro mne na Vltavě 28 nejkrásnější část rybářské sezony. V tomto teplém období dochází za soumraku a až do tmy k ohromnému líhnutí chrostíků, kdy už přijdou ke slovu i napodobeniny rozenců a polodospělců, které jsou asi nejúčinnější. Je zvláštní, že k takto masivnímu líhnutí dochází pouze v úseku od vyrovnávací nádrže až po Herbertovský jez. Ačkoliv jsem mnohokrát chytal večer i v místech po proudu vzdálenějších, nikdy jsem neviděl tolik hmyzu a tolik koleček jako v horní části revíru. Já si to vysvětluji tím, že do herbertovského nadjezí má řeka uzavřenější, prudší a hlubší charakter s množstvím rostlin ve vodě, ve kterých se hmyz zdržuje. Kdežto níže po proudu se řeka rozlévá i do mělčích štěrkových partií.

 Zakončení večerního lovu Pd 56 cm

Zakončení večerního lovu Pd 56 cm

Mojí nejoblíbenější kombinací chrostíků pro tuto dobu je poctivě chlupatá varianta CDC chrostíka nebo CDC v kombinací se srnčí zimní srstí jako koncová muška a na přívěsu pak kukla právě se líhnoucího chrostíka, která může brázdit, nebo se i potopit. Krásné jsou záběry, kdy se nám koncová muška na náhle hladině zastaví, což je signál záběru na kuklu na přívěsu. Častokrát se mi už stalo, že velký pstruh sebral mušku v rychlém proudu jen půl metru přede mnou. Rozbuší se mi srdce a místo klasického nahození jen tak položím mušky na vodu před sebe. Sledování záběru z takové blízkosti je pak opravdu velmi silný zážitek. Musím konstatovat, že pstruzi jsou zde mimořádně bojovní a často zalehnou do proudu na dno a stojí na místě. I pstruh potoční 35 cm s vámi svede tuhý souboj a ještě vás před závěrečným uvolněním mušky stihne řádně postříkat ocasní ploutví.

Tady bych rád upozornil ještě na jednu zvláštnost. Při podvečerním a večerním sběru chrostíků pstruzi v proudech nesbírají pravidelně a často vidíme, jak se hned tu a hned tam udělá velký prskanec na vodě a již se na stejném místě neobjeví. Většinou takto lokalizovanou rybu přivedeme k záběru opakováním hodů na toto místo, ale při zrazeném záběru se vám po mušce již podruhé neotočí. Do proudů používám nejraději kombinaci dvou mušek s rozencem na přívěsu a jako hlavní koncovou mušku buď pekně chlupatého chrostíka s oranžovým nebo flash tipem, který napodobuje svlečku. Do klidnějích partijí řeky potom použiji řidčeji navázaného menšího CDC chrostíka.

Není však výjimkou, že v krásném letním večeru, když se voda jen vaří, nemůžeme chytit kloudnější rybu. I to se stává a dělá to muškaření ještě zajímavějším sportem a nutí nás vymýšlet a vyrábět stále dokonalejší mušky a nalézat nové způsoby lovu. To se mně na tomto způsobu lovu líbí nejvíce.

 Kartáč do rychlých proudu

Kartáč do rychlých proudu

 

 Kombinovaný chrostík s pomerančovým tipem

Kombinovaný chrostík s pomerančovým tipem

 

 Pupa chrostíka

Pupa chrostíka

 

 Tmavě hnědý chrostík pro začátek sezony

Tmavě hnědý chrostík pro začátek sezony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky