Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Stojaté revíry ] > Záhada velkého italského sivena objasněna

Vytvořeno: 02.10.2011, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Záhada velkého italského sivena objasněna

Při letošním mistrovství světa v Itálii jsem prodával mušky, háčky a ostatní muškařské potřeby přímo v Braies v soukromé záhradě naproti oficiálním hotelům. Přišel za mnou v neděli odpoledne také švagr majitele domu a chtěl poradit s muškami na jezero, kde se vyskytují pstruzi a siveni. Nakonec si vybral asi deset pup pakomárů a odjel na ryby. Byl to jasný začátečník, který chytal teprve druhým rokem a tak jsem mu nevěnoval žádnou další pozornost.

 Kapitální siven namaykush

Asi po čtyřech hodinách se objevil znovu a velice chválil mé nymfy, protože na rudou pupu s černou hrudí prý ulovil životní úlovek a ukázal mi ho obrazně rukama hodně od sebe roztaženými. Moc jsem mu to nevěřil, protože alpští siveni takových délek nedorůstají. Zmizel jen na chvíli a pak přišel znovu s monstrem, které mi vyrazilo dech, protože jsem nikdy tak velkého sivena neviděl. Jeho úlovek měřil 68 cm a vážil vykuchaný tři a půl kila.

Nevěděl jsem, kam mám tuto rybu zařadit, protože se evidentně nejednalo o sivena alpského. Můj známý o svém úlovku mluvil jako o „Lake Saibling“ a já jsem mu po pečlivé prohlídce ryby vysvětlil, že se jedná o sivena amerického, i když tvarem hlavy mi do tohoto druhů vůbec nepasoval. Byla to pro mne záhada, kterou mi objasnil až Franz Ortner, u kterého jsem se zastavil při zpáteční cestě v Salzburgu. Prohlédl si snímek a řekl jen jediné slovo: namaykush.

To mi zcela stačilo a rázem se vše vyjasnilo. Jak je vidět, v severní Itálii si se zavlečením cizího druhu ryby ze Severní Ameriky vrásky nedělají a klidně si vysazují tuto největší sladkovodní lososovitou rybu do malých alpských přehrad. Hned se mi také vybavila vzpomínka na přehradu na Yellowstone River v USA, kde byl siven obrovský také vysazen a nakonec to skončilo povinností zabít každý úlovek tohoto druhu, který by prý mohl velmi vážně ohrozit stabilitu tamních rybích populací. I když by to byl jasný důkaz proti vysazení této ryby do některé z našich studených přehrad, tak do Itálie tyto zvěsti zatím nepronikly.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky