Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Tomáš Starýchfojtů – profil úspěšného reprezentanta a trenéra

Vytvořeno: 04.01.2011, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Tomáš Starýchfojtů – profil úspěšného reprezentanta a trenéra

V loňském létě se dožil v tajnosti krásných 40 let náš nejúspěšnější závodní muškař Tomáš Starýchfojtů (nar. 18. 8. 1970). Jeho první muškařské pokusy se odehrávaly v rámci rybářského kroužku na Loučce a Svratce pod vedením předsedy místní organizace Jana Musila. Rodák z Dolní Rožínky začal se závoděním velmi brzo už ve věku 13 let, což bylo v té době hodně neobvyklé. Jeho prvním závodem byl krajský přebor na Oslavě, kde se také setkal se zkušenými závodníky Slavojem Svobodou a Jiřím Klímou, které v té době velmi obdivoval. Slavoj byl rovněž po dva roky i jeho učitelem na Dyji, když se Tomáš dostal coby voják do Znojma.

Z hlediska české reprezentace byl ještě zcela neznámým závodníkem, když byl MRS vyslán k závodům širší nominace v roce 1994 ve Stříbře, z nichž se mu podařilo postoupit do užšího výběru ČR. Jeho první setkání s těmi nejlepšími bylo na Vltavě v Rožmberku na jaře příštího roku a dopadlo podle očekávání. Na neznámé vodě obsadil desáté místo, což na postup na MS v Č. Krumlově 1996 nestačilo. Upozornil na sebe však 5. místem na říčním mistrovství republiky ve Zlaté Koruně a v podzimním širším výběru na Otavě v Sušici se znovu probojoval do užšího výběru ČR a v žebříčku figuroval na 18. místě.

Mistrovství světa v Č. Krumlově bylo pro něj velkým poučením a impulsem, aby se pustil do další práce. V jezerním mistrovství ČR na Květoňově byl sedmý a na říčním šampionátu ČR v Oloví stál poprvé na stupních vítězů velkého závodu, když bral bronzovou medaili v jednotlivcích. Úspěšný rok 1996 zakončil druhým místem v užším výběru na Otavě v Sušici, které mu přineslo nominaci na příští MS na Hadí řece a v celostátním žebříčku pak poskočil na celkové osmé místo.

 USA 1997

Mistrovství světa v USA doslova katapultovalo neznámého, mladého Čecha mezi elitu, když zde získal při svém prvním startu na MS bronzovou medaili a stál na stupních vítězů s dvojnásobným zlatým medailistou Pascalem Cognardem z Francie. Tomášův úspěch byl o to cennější, že se na Hadí řece chytaly čtyři závody z driftujících lodí a jen jeden závod byl klasicky říční na Grays River. Své výsadní postavení mezi našimi závodníky korunoval v tomto roce druhým místem v užším výběru na Vltavě v Rožmberku a v celostátním žebříčku roku 1997 byl už první.

V následujícím roce se mu sice v domácích soutěžích moc nedařilo, ale na mistrovství světa v polském Zakopaném už odjížděl v roli favorita, kterou plně potvrdil ziskem titulu mistra světa. Čtyři odlišné říční úseky a jeden lodní závod na jezeře daly plně vyniknout šíři jeho talentu a s ním také českému týmu, který tu potřetí získal zlaté medaile. V jednotlivých kolec závodu se zpravidla chytalo hodně ryb a to jak divokých, tak i čerstvě vysazených, kdy bylo potřeba na prvenství v sektoru chytit přes 50 úlovků. V českém žebříčku roku 1998 však byl až na 4. místě.

 Polsko 1998

Tomáš se v následujících deseti sezónách stále držel v české špičce a v národním týmu absolvoval všechna mistrovství světa, na kterých získal v jednotlivcích ještě dvě medaile a to stříbro ve Francii (2002) a bronz na Novém Zélandu (2008). Jako člen týmu získal tyto další medaile: zlato v Portugalsku (2006) a na N. Zélandu (2008), stříbro na Slovensku (2004) a ve Finsku (2007) a dvakrát bronz ve Švédsku (2001 a 2005). Celkem tedy získal jako závodník na mistrovství světa 11 medailí a v historickém pořadí podle medailí v jednotlivcích z MS je druhý za Pascalem Cognardem. Na mistrovství Evropy startoval třikrát a má zlato ze soutěže družstev na ME 200 v Kostelci nad Orlicí.

Během celého tohoto desetiletí se držel v absolutním popředí českého žebříčku, který vyhrál ještě v letech 1999 a 2003. V mistrovství ČR se mu více dařilo na jezeru, kde vyhrál v roce 2001 (Skalička) a 2002 (Ostrov nad Oslavou) a čtvrté místo získal v Jestřabicích (2003). Na říčním mistrovství ČR na Vltavě v Rožmberku byl třetí (2004) a čtvrtý na Svratce (2000), ale přeborníkem MRS se stal pouze jednou (2001). Užší výběr reprezentantů vyhrál ještě v roce 2002 a v roce 2000 byl druhý. V letech 2001, 204 a 2005 byl rovněž členem vítězného týmu I. ligy (Tukar Oslavany).

 Francie 2002

Z významných mezinárodních závodů je třeba připomenout jeho účast v týmu ČR při našem vítězství v Anglickém finále na neoficiálním ME v lodním muškaření na nádrži Bewl u Londýna (2001) a třetí místo s týmem ČR na TFEO na Rutlandu (2001). V roce 2003 byl ve stejné soutěži na nádrži Eyebrook druhý v jednotlivcích.V roce 2004 vyhrál s J. Šramem mezinárodní maratón na jezeře v Dreux (Francie) a o rok později obsadil v týmu ČR druhé místo v Grand Slamu na stejné vodě.

Z domácích závodů jich vyhrál celou řadu a z těch nejvýznamnějších pak můžeme třeba vzpomenout na MMZ, ve kterém zvítězil v jednotlivcích v roce 1999, v roce 2002 byl třetí a o rok později druhý a v týmech vyhrál tento závod v roce 2002. V roce 2003 vyhrál Poslední pohár ve Vyšším Brodu, stal se také vítězem Hends Cupu (2006), Zlaté mušky Skaličky (2007), Májového poháru v Hradci Králové (2007) a Svatováclavského poháru na Květoňově (2007).

 Nový Zéland 2008

Tomáš Starýchfojtů ukončil svou reprezentační kariéru po MS na N. Zélandu ve věku 38 let a tak přišel i o možnost porazit v dlouhodobých medailových tabulkách legendárního Pascala Cognarda, v jehož šlépějích kráčel i nadále jako trenér týmu ČR. V tom se mu dařilo evidentně lépe něž Pascalovi, který působil jako trenér Francie u týmů pro ME. Tomáš získal jako trenér s týmem ČR zlato na ME v Irsku (2009) a zlato na MS v Polsku (2010).

Ve své domovské organizaci MRS v Dolní Rožínce se řadu let věnuje také chovu ryb a je už 15 let i jejím předsedou. Věnuje se také výchově mladé generace a jeho syn Lukáš (15 let) je dnes už platným členem juniorské reprezentace ČR, v jejímž dresu získal dvě zlaté týmové medaile na juniorském mistrovství světa. Svou činností Tomáš mnohokrát proslavil jméno České republiky, ale nezapomněl ani na to, odkud pochází a vykonal mnoho dobrého i pro své nejbližší okolí. Ve svých čtyřicet letech má ještě velký kus práce a života před sebou a je zároveň vzorem nejen pro naší mládež, ale i pro naší celou závodní obec.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky