Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Užší výběr reprezentantů ČR v muškaření 2010

Vytvořeno: 31.10.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Užší výběr reprezentantů ČR v muškaření 2010

 Tonda a potočák

Užší výběr našich reprezentantů v mušce se tradičně konal v okolí Rožmberka nad Vltavou. I letos si zde v pěti závodních kolech změřilo své síly 14 nejlepších mužů z loňského žebříčku. Celkem pozdní říjnový termín (21. – 24. 10.) už mohl mít vliv na braní ryb a tak jsme byli všichni zvědaví, jak to dopadne, protože se hodnotily pouze lososovité druhy ryb.

Trenéři se rozhodli pro dva lodní závody na nádrži Květoňov, dvakrát byla na pořadu velká řeka (Vltava 28) a jednu řeka malá (Malše 5). Vycházeli tak z předpokladu výběru tratí pro příští mistrovství světa v Itálii, které bude znovu probíhat v rámci Světových rybářských her 2011.

Oba páteční lodní závody na Květoňově si byly dosti podobné, kdo se dostal včas do přítokového chobotu ten vyhrál. Vloni byly ryby naopak na hlavním bazénu, letos se tu jen paběrkovalo. Ranní závod vyhrál lišácky Filip Apjár se 13 úlovky a za ním skončil Luboš Roza a Tomáš Cieslar. Odpoledne se zde prosadil Roman Heimlich s 25 rybami, druhý skončil Pavel Chyba (16 ks) a třetí pak byl znovu Apjár (12 ks), který si zde vybudoval výbornou nástupovou pozici pro další vývoj nominačních závodů. Moc se zde nedařilo ani takovým borcům jako jsou Drož, Adam či Pešek.

 Tonda a duhák

Oba sobotní závody se konaly na Vltavě 28, ranní kolo bylo pod Vyšším Brodem a odpoledne se lovilo pod Herbertovem. Počasí bylo celkem dobré a průtok 10 m3/sec dával všem soutěžícím prakticky stejné šance, protože si po 90 minutách ještě měnili stanoviště. Dopoledne se hlavně nymfovalo, i když suchá muška už začala před obědem také platit. Mezi úlovky měl největší podíl pstruh obecný a sem tam se chytl i větší či velký duhák. Nejlépe se dařilo Antonínu Peškovi, který dokázal vytáhnout z vody 32 úlovků a svůj dopolední lov zakončil půlmetrovým duhákem. Jen o jednu rybu méně měl Tomáš Adam a třetí byl Tomáš Cieslar (26 ks), který měl hodně nováčkovského štěstí, protože až do sedmého místa zde rozhodovaly mezi závodníky jen milimetry.

Odpolední kolo se pak konalo okolo Veverek a komu se na úseku zvedly ryby, ten měl napůl vyhráno. Konečně se štěstěna usmála i na Martina Drože, který se zatím jen trápil a teď mu přinesla prvenství za 37 ryb, druhý byl znovu Tomáš Adam, který to na Vltavě tradičně umí (31 ks) a třetím místem na sebe upozornil další nováček Bořek Kopecký (28 ks). Po dvou dnech a čtyřech závodech se do čela vyšvihl nenápadná strakonický závodník Roman Heimlich, který stoupá v poslední letech výkonnostně strmě vzhůru a tak jsme byli zvědaví zda svou pozici udrží i po závodě na Malši, protože zbývající Jihočeši zde žádnou díru do světa zatím neudělali.

 Účastníci nominačních závodů 2010

Nedělní dopolední závod na zapadlé Malši ve Skoronicích začínal až v 10 hodin a i zde byla jedna rotace míst. Vloni byla v říčce při nominačkách vyšší voda, takže ryby byly v balvanitých proudech, ale letos se stáhly do tůní a tišin a kdo si vylosoval dvakrát balvanité místo, tak ten byl tentokrát mimo šanci. Chytilo se zde také hodně lipanů, ke kterým se počítal ještě pstruh obecný a duháků či sivenů bylo jen pár. Opět dominoval mistr suché mušky Antonín Pešek, který měl 46 zápisů. Druhý Ivan Vančura měl úlovků 40 a třetí Roman Heimlich jich měl o dva méně.

Nyní bylo tedy už celkem zřejmé, že vítězem nominačních závodů bude tento strakonický závodník, ale velkým otazníkem bylo pořadí na dalších místech. Když se záznamy o úlovcích přenesly z bodovacích karet do počítače, tak už to bylo jasné. Vyhrál Roman Heimlich se součtem umístění 22 a 117 úlovky a za ním skončili další tři závodníci se stejným součtem umístění 26. Tím šťastným byl nakonec Antonín Pešek, který obsadil druhé místo (112 ryb), třetí byl Luboš Roza (101 ks) a čtvrtý pak skončil Filip Apjár (95 ryb). Celkem bylo uloveno 1242 ryb a největší úlovek zaznamenal Ivan Vančura, který chytl duháka 56 cm.

 Roman Heimlich  Vítězové nominaček 2010

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky