Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Napoprvé a hned přišlo zlato

Vytvořeno: 31.07.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Pavel Chyba

Napoprvé a hned přišlo zlato

 U Sanu

Po loňském náročném nominačním klání jsem se poprvé ve své kariéře dostal do našeho A mužstva pro mistrovství světa, které se konalo v Polsku. Nebyl jsem však jediným nováčkem, společnost mi v tom dělal ještě můj kolega z jaroměřského družstva Roman Jörka. Zbytek týmu pak tvořili ostřílení borci jako Martin Drož, Tonda Pešek a Tomáš Adam. Vedení naší výpravy měl na starost Martin Musil a kapitánem byl Tomáš Starýchfojtů.

Před šampionátem jsme měli plánovaný květnový trénink v Polsku, který jsme ale kvůli povodni museli zrušit. I samotný odjezd nám komplikovala povodeň, tentokrát však ještě mnohem větší. I přes tyto problémy jsme však podle plánu odjeli do Polska a těšili se na nevšední rybářské zážitky. Závodní řeka San však byla ještě nechytatelná, takže jsme museli trénovat na přilehlých menších říčkách a závodním jezeře.

První jezerní trénink se nám moc nevyvedl, protože jsme za celý den v úmorném vedru ulovili jen dvě rybky. Říčky k nám byly poněkud přívětivější, ale v porovnání se závodní řekou to byly jen potůčky, které nám mnoho informací neposkytly. Netrpělivě jsme proto očekávali den, kdy budeme moct vyrazit do proudů Sanu a předposlední den neoficiální přípravy jsme se konečně dočkali. Úsek, na kterém se mohlo chytat, byl však velmi krátký a i ostatní družstva si chtěla vyzkoušet svoje umění na velké řece, takže zde byla docela pěkná tlačenice. I přesto jsme však ulovili pár ryb na nymfu i na suchou mušku.

Veškeré úsilí jsme proto vrhli až do oficiálních tréninků. Pro tuto přípravu byly vyčleněny úseky mezi závodními tratěmi a z přehrady teklo i takové množství vody, které bylo plánováno na mistrovský závod. Při nymfonání, jsme používali francouzkou metodu a nejvíce mi zde fungovala šedivá nymfa s růžovým kroužkováním a stříbrnou, nebo měděnou tungstenovou kuličkou, to vše na jigovém háčku o velikosti 14. Při chytání touto technikou jsem používal koncový vlasec o průměru 0,12 mm. Jako suchou mušku jsem si připravil šedého chrostíka s oranžovým tipem z lametky (vel. 12 a 14) a vlasec jsem v tomto případě měl o průměru 0,10 mm.

 Pavel spěchá ke břehu

V prvním kole jsem chytal na jezeře Myczkowce, vyrovnávačce velké přehrady Solina. Do lodi jsem si vylosoval Španěla, také nováčka na světovém šampionátu. Asi po půl hodině jsme se dostali do ryb a dařilo se nám je úspěšně odchytávat. Měli jsme štěstí, že jsme na těch místech byli mezi prvními a přes nejlepší místa jsme jezdili společně jen se dvěma loděmi. Já jsem ulovil čtrnáct pstruhů a dělal jsem s nimi dvojku ve své skupině. Chytal jsem na velkého černého streamera se stříbrnou kuličkou a jako přívěsná muška mi také dobře fungovala i černá lurka se zelenými prvky a stříbrnou kuličkou. Tuto sestavu jsem vodil na trojce potápivé šňůře a 0,18 mm vlasci. Můj kolega v lodi ulovil devět ryb a byl rovněž velmi spokojený.

V druhém kole jsem chytal opět na jezeře. Tentokrát jsem měl v lodi Belgičana, který chytal velmi dobře a celkem dostal tři pstruhy. Já jsem se nějak nemohl potkat s rybou. Driftovali jsme přes místa, kde byl dopoledne úspěšný Tomáš Adam, ale záběry stále nepřicházely. Až půl hodiny před koncem, jsem měl záběr, ale rybu jsem utrhl. Při dalším driftu přes stejné místo mi upadl pstruh kousek od podběráku a až ten třetí záběr jsem využil. Měl jsem jednu rybu a byl jsem za ni šťastný. Věděl jsem, že každý úlovek je velmi důležitý a já na tuhle jednu rybu dělal umístění šestnáct, namísto dvacet šest, to v případě, že bych nic nechytl. Tím jsem měl jezerní část mistrovství za sebou a mohl jsem se už jen těšit na říční závody.

Do třetího kola jsem tedy nastupoval na San. Byla to obrovská mělká rozlitina s ostrůvkem uprostřed. Podle pravidel tohoto závodu jsme se mohli pět minut před začátkem dojít podívat na ostrov, abychom viděli co je za ním. Využil jsem tedy této možnosti a uprostřed mělkého proudku jsem si všiml drobné podélné rýhy. Řekl jsem si, že to zkusím nejprve tam. Po čtvrt hodině jsem měl tři ryby a byl to super začátek na uklidnění. Chytal jsem jak lipany, tak i potočáky.

Postupoval jsem pomalu po pláni a občas jsem zahlédl kolečko na hladině. Vyzkoušel jsem tedy proto na chvilku i suchou mušku, ale bez větších úspěchů. Ryby se k ní přijely vždy jen podívat a už se dál nezvedly. Dařilo se mi je ale odchytávat na zmiňovanou šedivou nymfičku. Po dvou hodinách jsem měl sedm ryb a to jsem si pořád ještě myslel, že mám ta lepší místa před sebou, protože zde přede mnou nachytali jiní dva závodníci. Lepší možná ta místa byla, ale já je nedokázal proměnit. Ulovil jsem už jen jednoho pstruha a dva mi spadli. V tomto kole jsem dělal čtyřku, ti tři borci přede mnou měli jen o jedinou rybu navíc.

 Gold double

Poslední den mistrovství nás provázel celodenní silný déšť, ale pro český tým to byly velmi šťastné kapky vody. Já jsem ve čtvrtém kole udělal jedničku na pomalu se kalící vodě. Většinu ryb jsem ulovil na suchou mušku, buď volně plovoucí po hladině, nebo rychle taženou pod hladinou. Kluci na ostatních sektorech taky zabojovali a rázem jsme poskočili z páté pozice na třetí, jen s malou ztrátou na první družstvo Francie.

Poslední kolo rozhodlo o všem. Opět jsem chytal na velké, ale tentokrát poměrně hluboké pláni, kde sbíraly opravdu velké ryby, ale o moje mušky nejevily žádný zájem. Podařilo se mi však přelstít šest ryb na sucho, největší z nich byl potočák 41cm a poslední sedmy úlovek přišel na nymfu. I v tomto kole jsem udělal jedničku.

Kluci zachytali také výborně a tak už zbývalo jen čekat, jak to všechno dopadne. Na večeři za námi přišel posel dobrých zpráv, Jirka Pejchar a my jsme se mohli radovat ze zlaté medaile pro vítězný Český tým. Byl jsem šťastný, že jsem mohl být součástí tak úspěšného družstva a musím všem jeho členům poděkovat za super spolupráci. Po loňském zlatu z mistrovství Evropy v Irsku jsem si svou malou kolekci medailí rozšířil o další zlato, tentokrát z mistrovství světa.

A nesmím zapomenout ani na naše sponzory, firmy Hanák a Monfish, které nás před šampionátem vybavily. V závodě na řece se mi osvědčil prut Hanák competition Czech Nymph II 496 a na jezeře jsem využil jejich prut Stillwater 796. Už delší dobu také vážu mušky na BL háčky Hanák Competition a lovím na jejich vlasce. Firma Monfish nás zase vybavila oblečením od firmy Simms. I díky této značce jsem se i v těch největších slejvácích mohl plně soustředit jen na rybařinu. Ještě jednou děkuji všem za podporu!


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky