Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Juniorské závody letošního jara

Vytvořeno: 04.06.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Jiří Pejchar

Juniorské závody letošního jara

Juniorská závodní sezóna je v plném proudu. Na jejím začátku se junioři utkali hned ve dvou jezerních závodech na Skaličce. Prvním z nich bylo Mistrovství České republiky, na kterém se zrodila mnohá překvapení. Tím největším se stal Dominik Švub, který je mezi juniory – muškaři prvním rokem a hned jim ukázal, že s ním musejí počítat. Dominik je sice nováčkem mezi muškaři, ale velmi zkušeným závodníkem v rybolovné technice a to na jeho stylu bylo vidět.

Druhým závodem, který se uskutečnil hned další den byla Velká cena MSK Bojkovice. Tento závod měl jednoho společného jmenovatele a tím byla Tereza Rutová, když zvítězila systémem „start-cíl“. Tereza chytala vždy velmi dobře, ale svého triumfu se dočkala až nyní, výborně Terezo! Oba tyto závody během jednoho víkendu se chytaly za velmi nepříznivého počasí kdy silný vítr doprovázeli déšť a kroupy. Junioři se s tím však poprali velmi statečně.

Prvním závodem na řece bylo Mistrovství republiky na řece Mži u Stříbra. Počasí bylo opět velmi nevlídně, deštivé a tak stav vody v řece tomu nasvědčoval. První den se chytalo, díky kalné vodě, velmi málo ryb a však druhý den se situace vylepšila. Voda se natolik vyčistila, že se počet ulovených ryb za ten den zvedl na více než trojnásobek. Vítězem a Mistrem ČR juniorů 2010 se stal Lukáš Starýchfojtů, který svým velmi kvalitním výkonem ve všech kolech nasadil ostatním velmi vysokou laťku.

Trenér juniorské reprezentace Milan Čubík si po tomto závodě mohl mnout ruce spokojeností, protože čtveřice reprezentantů Starýchfojtů, Svoboda, Chlumský a Skrášek se poskládala na prvních čtyřech místech. Pouze poslednímu z reprezentantů Jindrovi Kalivodovi závod moc nevyšel.

Posledním závodem, kteří junioři doposud absolvovali, Velká cena Metrostavu na řece Jihlavě u Templštýna. Letošní jaro žádným říčním závodům moc nepřeje a tak se na Jihlavu všichni moc těšili, neboť její poloha pod přehradou Mohelno nasvědčovala, že si konečně zachytají. Večer a během noci se však kolem Templštýna přehnala obrovská průtrž mračen a tak řeku zabarvila do všech odstínů hnědi. Z důvodu bezpečnosti jsme závod pozastavili a Milan Čubík jel vše konzultovat s hrázným přehrady. Vrátil se s zprávou, že řeka bude chytatelná až v neděli a tak jsme původně dvoudenní závod zkrátili na jeden den o dvou závodních kolech pro každého.

V neděli ráno byla řeka opravdu čistší a tak závod mohl bez problému začít. Po prvním kole se ukázalo, že dvojice Lukáš Starýchfojtů a David Chlumský mají letos formu jako hrom. V odpoledním závodě tuto skutečnost oba potvrdili a odnesli si tak první a druhé místo. Třetí skončil další reprezentant Libor Skrášek. Lovilo se, i při kalnější vodě, poměrně dost ryb neboť na vítězství v sektoru bylo třeba ulovit dopoledne 18 – 19 ryb a odpoledne 12 – 13 v 90ti minutovém závodě.

Výborné však nebyly jen výkony prvních třech zmiňovaných borců. V prvním závodě vyhrál Mirek Bonešický, když ulovil 18 ryb. V druhém kole se mu však nedařilo a skončil celkově šestý. Výbornou formu letos prokazuje na všech závodech Martin Musil, který krom závodu Velká cena Bojkovic obsazuje pozice do pátého místa.

Posledním závodem před Mistrovstvím světa na Slovensku je Velká cena Severní Moravy na řece Odře v obci Odry. Závod se měl původně uskutečnit ve Frýdku-Místku na řece Ostravici, ale díky velkým stavům vody, které bude přehrada vypouštět ještě dlouho, musel být závod přesunut. Na MSJ 2010 povezeme tentokrát i náhradníka, kterého trenér juniorské reprezentace Milan Čubík určí právě až po tomto závodě. Takže junioři snažte se třeba se to bude týkat třeba zrovna někoho z vás!


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky