Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Co se chystá ] > Mistrovství světa v Polsku se blíží

Vytvořeno: 30.05.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Mistrovství světa v Polsku se blíží

Letošní mistrovství světa s pořadovým číslem třicáté se bude konat ve východním Polsku v okolí městečka Lesko na řece San a jejím přítoku Solinka za účasti závodníků z 29 zemí. Jedno závodní kolo bude z lodí na vyrovnávací nádrži Myczkowce, která se rovněž nachází na Sanu. Absolutním nováčkem zde bude tým Mexika a za Chorvatsko a Maltu bude startovat vždy jen jednotlivec. Po naší dlouhodobé kritice se letos Fips-Mou rozhodla pro některé výrazné změny pravidel. Jednou z nich je ta skutečnost, že po losování budou znát přesná závodní místa pouze přítomní členové presidia FIPS-Mou a závodníci budou vědět jen na jaký sektor pojedou, protože jejich místo jim bude sděleno až při nástupu do autobusu. Pokud se toto tajemství podaří udržet i před pořadateli, tak už nikdo nebude moci být podezříván z toho, že některé místo bylo přes noc „dorybněno“.

Další významnou změnou proti dosavadní praxi je zajištění mezinárodních rozhodčích pro domácí závodníky. I když to mezinárodní pravidla nařizovala už po mistrovství v Itálii 1992, tak se až letos konečně mezinárodní organizace dovtípila, že toto je její výhradní úkol. Vypsala proto na svých webových stránkách konkurz na mezinárodní kontrolory, kterým bude celý pobyt na Sanu plně uhrazen za to, že oni budou hlídat domácí řadové rozhodčí u družstva Polska. Protože se přihlásilo více zájemců o tuto funkci, mohla si FIPS-Mou mezi nimi vybrat tyto osobnosti: Max French (Austrálie), Jeremy Lucas (Anglie), Jani Ollikainen (Finsko), Jiří Pejchar (ČR) a Mihai Vasilescu (Rumunsko).

Při vlastních závodech se budou v Polsku hodnotit jen tyto lososovité druhy ryb: pstruh obecný, pstruh duhový, lipan a hlavatka. Jak už je zde zvykem, bude možné lovit jen na dvě mušky a míra ryb na přehradě Myckowce a říčce Solinka bude 20 cm a na Sanu 25 cm, což lze hodnotit jako velmi dobré řešení. Je zajímavé, že v modifikacích pravidel se tu neobjevil potřeštěný nápad pana Kowalského, kterým chtěl vloni při juniorském MS v Chotěboři prakticky vyloučit možnost používání velmi dlouhých francouzských nástavců. Ale to nám tedy vůbec nevadí a doufejme, že tím je tato hloupost už u ledu.

Ve světle těchto nových informací tak ještě vzrostly akcie našeho družstva, které se zúčastní v následujícím složení: Martin Musil (vedoucí), Tomáš Starýchfojtů (kapitán a náhradník) a závodníky jsou: Roman Jörka, Martin Drož, Antonín Pešek, Pavel Chyba a Tomáš Adam. Jejich hlavními soupeři budou reprezentanti Francie a Polska, zajímat bychom se mohli ještě o Slováky a Italy. Mezi těmito pěti týmy by se měla strhnout bitva o medaile a já věřím, že tentokrát vyhrají znovu naši. Mistrem světa by měl být rovněž závodník z těchto týmů a z Čechů to může být kdokoliv. Rozmnožit svou medailovou sbírku by mohl Martin Drož a já bych mu to opravdu přál, i když bych tentokrát více sázel na Tomáše Adama, který má bohaté kontakty s Poláky a dosud se ještě nikdy na MS neprosadil, ač u nás patří již řadu let k absolutní špičce.

Doufám tedy, že čtenáři Českého muškaře budou i letos pečlivě sledovat vlastní průběh soutěže na internetu (www.worldflyfishing2010.pzw.org.pl) a budou fandit našim mladým reprezentantům. Vlastní závody se budou konat od 17. – 19. června a konečné výsledky by mohly být k dispozici v sobotu kolem 21. hodiny. Mnoho štěstí a zdaru našim chlapcům!


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky