Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Historické pořadí medailistů z mistrovství světa

Vytvořeno: 30.05.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Historické pořadí medailistů z mistrovství světa

Svou první tabulku úspěšnosti zemí a jednotlivců, založenou na medailových ziscích z mistrovství světa, jsem sestavil před „českým šampionátem“ v Českém Krumlově v roce 1996. Od této doby jsem tyto tabulky rozšířil i o pořadí na ME a pak ještě i o juniorské světové šampionáty. Již delší dobu jsem také uvažoval o sestavení jakéhosi absolutního pořadí jednotlivců z umístění na absolvovaných světových šampionátech, ale nikdy jsem se k tomu nedostal ze dvou důvodů. Byl to samozřejmě nedostatek času a výsledkové listiny z počátku závodění, které mi chybí. Dále mne odrazovala i otázka jak to udělat, protože někdo má jen jednu účast a pak jsou tam také borci, kteří byli na mistrovství světa více než desetkrát.

Tyto mé tabulky jsou dnes všeobecně akceptovány a hovořilo se o nich i na posledním zasedání Světové muškařské federace v Drážďanech. Nové vedení FIPS – Mou si také konečně uvědomilo, že mají hlubší smysl. Na tuto mou aktivitu tedy reagovalo sestavením absolutního pořadí jednotlivců podle získaných medailí na MS. Když jsem si tuto tabulku na stránkách FIPS – Mou prohlédl, tak jsem docela zajásal, že to někdo udělal za mne. Předpokládám, že autorem této tabulky nemohl být nikdo jiný než první místopředseda Mario Podmaník.

Mario je však ještě mladý člověk a tak se mu do tabulek vloudily nějaké chybičky. Hned při prvním čtení jsem zjistil, že tu něco nesedí. Angličan Tony Pawson zde figuroval se dvěma zlatými medailemi hodně vysoko. Autor této tabulky totiž sečetl zlaté medaile otce a syna pod jedno jméno. Vytáhl jsem tedy své anály a našel ještě několik dalších chybiček, jednoho medailistu jsem v seznamu vůbec nenašel a druhé jméno pak bylo v seznamu patrně omylem. Ale ani já nemusím být dokonalý. Pokud by mi chtěl někdo pomoci doplnit některá křestní jména závodníků, tak bych byl docela rád.

A tady je ta má opravená tabulka, z těch 67 jmen jich 55 znám osobně. Češi si v ní vůbec nestojí špatně, protože v první desítce jsou hned čtyři. Škoda, že už přestal závodit Tomáš Starýchvojtů, který měl na to, aby se ještě víc přiblížil, nebo snad i přeskočit slavného Francouze Pascala Cognarda. Vylepšit své pořadí by si ještě mohl i Tonda Pešek a hlavně Martin Drož, který je z nich nejmladší a patři k našim největším nadějím i do budoucna.

Medailové pořadí jednotlivců z mistrovství světa:  PDF ke stažení  tabulka (PDF, 476 kB)


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky