Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Jezerní mistrovství republiky v Meziměstí

Vytvořeno: 03.05.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Pavel Chyba

Jezerní mistrovství republiky v Meziměstí

O druhém květnovém víkendu se ve východních Čechách v Meziměstí uskutečnilo šestnácté jezerní mistrovství ČR. K závodu bylo pozváno nejlepších čtyřicet závodníků z celostátního žebříčku 2009. Někteří se však z různých důvodů nezúčastnili a byli nahrazeni náhradníky. Jejich zápis do historie výsledků českých jezerních mistrovství byl však tentokrát značný!

Mistrovství proběhlo na nádrži Meziměstí - Starostín o rozloze 4,7ha. Voda byla bohužel po jarním tání velmi zakalená a ani přes kvalitní zarybnění týden před závodem ryby nechtěly moc spolupracovat. Apatie ryb by se dala přičíst i prudké změně počasí před samotnou soutěží. Hlavně sobotní dvě kola, kdy se střídaly kroupy, sníh, déšť a teplota klesla až na 2 stupně, prověřila odolnost závodníků.

 Vítězové MiČR jezero 2010

Do prvního kola jsem natoupil na úsek B. Začal jsem chytat s pomalou intermídou a třemi lurkami. Hned prvním hodem jsem ulovil na zajícovku duháka. Dobrý začátek, ale dalších deset minut jsem byl bez záběru. Všimnul jsem si, že Martin Drož chytl pár ryb na oranžového bloba, tak jsem rychle vyměnil pruty a záběry na sebe nenechaly dlouho čekat. Chytal jsem na pomalou intermídu, na prvním přívěsu oranžového bloba, na středu zajíce a na konci zeleného bloba. Za tři hodiny jsem chytil dvacet ryb. První závod se mi vydařil, byla z toho jednička v mém úseku.

Na druhý závod jsem se přesunul na sektor D. Chytal jsem se stejnou sestavou mušek jako dopoledne. Jen záběrů znatelně ubylo… Za první dvě hodiny jsem si připsal dvě ryby, v každé rotaci po rybě a jiných přesvědčivých záběrů moc nebylo. Do posledního kola jsem přecházel na místo, kde se chytaly ryby. Chytl jsem tři za první půlhodinu a ten poslední duhák mi tak zamotal návazec, že jsem musel vyměnit prut, protože jsem se v probíhajícím krupobití neodvážil převazovat. S pěti kousky jsem dělal trojku, za druhým Tondou Peškem a prvním Davidem Říhou.

Po sobotních dvou kolech byl na prvním místě Ivan Vančura s umístěním tři, druhý já se součtem čtyři, třetí Tonda Pešek taky čtyři. Následovala velká skupina závodníků se součtem pět, šest, takže vše bylo ještě otevřené.

O něco jasnější situace byla mezi ženami, kde na prvním místě byla obhajující Ivana Kuchaříková se součtem tři, druhá, ale už se součtem šest byla Jana Brončková a na průběžné třetí pozici se součtem sedm byla Kamila Cieslarová. Ženy v neděli čekal už jen jeden závod.

 Nejlepší ženy JMiČR 2010

Nedělní ráno jsem začal na sektoru C. První rybu jsem chytil přibližně po dvaceti minutách, další za dalších deset minut. Po rotaci jsem přidal další, kterou jsem viděl se otočit u břehu. V třetím kole jsem měl jen jeden poctivý záběr, který jsem bohužel promarnil, což mě stálo lepší umístění v sektoru. Na excelentně chytajícího Jáju Šrama s šesti kousky jsem neměl. Ovšem další dva rybáři mě přechytali jen na pomocné body. O to víc mě mrzel ten jeden poctivý a promarněný záběr.

Po třetím kole se do čela závodu se součtem sedm propracoval Roman Jörka. Druhý, se stejným umístěním, byl Bořek Kopecký. Já jsem se propadl na místo třetí se součtem osm. Avšak na záda mi dýchala početná skupina pronásledovatelů.

Čtvrté kolo na sektoru A mělo rozhodnout o mém osudu. Připsal jsem si pouze dvě ryby, úplně náhodné a dělal na ně až šestku. O pádu z bedny bylo jasno. Jen jsem doufal, že se po tak dobrém průběhu závodu udržím alespoň v desítce.

Bylo dobojováno a nezbývalo mi než čekat na výsledky. První na řadu přišly ženy. Titul obhájila se součtem umístění pět Ivana Kuchaříková. Druhá se umístila Jana Brončková s umístěním jedenáct a třetí skončila Ivana Linhová s umístěním 13.

Jako vedlejší kategorie byla vyhlášena největší ryba a největší počet ulovených ryb jak u žen, tak i u mužů. Mezi muži největší rybu, candáta 67 cm, ulovil Milan Mužík. U žen si tuto cenu odnesla Markéta Procházková za pstruha 430 mm. Nejvíc ryb nachytal Filip Apjár, a to 34 ryb za deset a půl hodiny. Za 7 kusů ryb si stejnou trofej odnesla mistryně republiky Ivana Kuchaříková.

Pak už na řadu přišlo vyhlášení kategorie mužů. Na prvních dvou místech se umístili náhradníci z Jižních Čech. Konkrétně první místo a tudíž mistrem republiky pro rok 2010 se stal Pavel Kneifl se součtem umístění 9, druhý skončil Milan Hladík s umístění 11. Na třetím místě Roman Jörka se součtem umístění 13 a lepšími pomocné body, než měl Bořek Kopecký na nepopulárním čtvrtém místě a já jsem obsadil místo páté s umístěním 14.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky