Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Beskidzka liga muchova (BLM)

Vytvořeno: 01.04.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Beskidzka liga muchova (BLM)

Autor: René Gacka

Beskidzka Liga Muchova je seriál šesti nebo sedmi pohárových závodů, které se konají v Polsku a protože se o těchto závodech u nás moc neví, tak bych chtěl naší veřejnost o této zajímavé soutěži trochu víc informovat.

Na závody do Polska jsem se poprvé dostal v roce 2007, kdy BLM dostala už jakousi ucelenou podobu. Už dříve se tak konaly pohárové závody, ale byly spíše ve stádiu vývojovém. O tom by asi mohl více napsat Hopík nebo Rosťa Kříž, kteří tam vlastně jezdili jako první, a získali zde řadu kontaktů. Ten úplně první měl asi Rosťa při rybaření na Váhu, kde poznal nynějšího předsedu a spoluzakladatele BLM Andrzeje Zawadu. Asi první české družstvo, které zde startovalo, byl Havířov ve složení Roman Hopp, Rosťa Kříž a Roman Šebesta a potom to byl Nový Jičín pod vedením Filipa Apjára, který tam potom vždy někoho přibral. Já jsem v roce 2007 složil družstvo Ostravy a také jsme se tam střídali. V té době tam mimo jiné startovali i Míra Macháček, Jarda a Tomáš Adamovi, Jindra Knápek, Zbyněk Chromek, Bořek Kopecký a další. V roce 2008 potom i Luboš Roza, Slávek Vašák, Milan Čubík, Aleš Divacký, Jakub Vach …Družstva byla tříčlenná a když někdo nemohl, tak jel prostě někdo jiný.

V roce 2007 družstvo Nového Jičína obsadilo třetí místo a Filip Apjár, se stal mistrem. Je ovšem potřeba říci, že na to, aby bylo možné umístit se v celém seriálu, bylo potřeba odchytat všechny závody a to tenkrát většina neodchytala. V dalším roce to už Nový Jičín vyhrál a Ostrava skončila na místě osmém. V jednotlivcích vyhrál Tomáš Cieslar, který v tom roce startoval za Frýdek Místek. V roce 2009 vítězství obhájil, avšak už za družstvo Ostravy, já jsem skončil třetí.

Jak se závody vyvíjely, tak se vyvíjela i jejich pravidla. BLM se skládá ze šesti nebo sedmi ucelených pohárových závodů, v nichž startují tříčlenná družstva, ale i jednotlivci (rozhoduje vždy pořadatel). Aby se body do BLM počítaly, pak za družstvo musí startovat alespoň dva. Jsou to závody otevřené, to znamená, že v nich mohou startovat i závodníci, kteří v BLM nestartují, avšak ti co startují v BLM, mají přednost.

Co se družstev týká, tak pro přihlášení do BLM mají přednost družstva, která se v minulém roce umístila do dvacátého místa v konečném žebříčku (startuje obvykle kolem pětačtyřiceti družstev). Celá BLM se chytá na čtyřech řekách: Brennica, Koszarawa, Skawa, Sola a dnes i na jednom jezeře. Tady bych chtěl ještě říci, že od minulého roku nastala jedna změna, že se vždy jeden závod přesouvá do ČR. V roce minulém to byl závod na Skaličce a letos to bude pravděpodobně na Lubině, přičemž pořadatelství je v rukou MK Bílovec, za který jsme tam startovali v roce minulém a který tam v jiném složení startuje i letos.

Další změna je i v tom, že aby se družstvu počítaly body do celkové klasifikace je potřeba, aby tam startovali závodníci přihlášení hned do prvního závodu. Zabrání se tak výše popsanému pohybu závodníků. Samozřejmostí jsou zde háčky bez protihrotu a chyť a pusť. Odlišností jsou i lovené ryby, kdy se loví převážně PO a PD avšak s mírou 25+, výjimečně potom Lipan 30+. Z tohoto důvodu se také při závodech chytá daleko méně ryb než u nás. Jsou závody, kde jste schopni chytit i čtyřicet pstruhů, ale míru má jen jeden. V horším případě pak ani ten jeden. Naproti tomu jsou závody, kdy se s rybou nepotkáte, nebo jí nejste z nějakých příčin schopni chytit.

Jsou to závody zcela odlišné i ve způsobu organizace a závodění samotném. Prezentace je zpravidla do 7.30 hod, pak následuje losování (zhruba 90 – 120 závodníků) na dvojce, oficiální otevření atd., zhruba do 9.30 – 10.00 hod. se jede na vylosované úseky. Tady musím zmínit, že nám polští závodníci vycházejí opravdu vstříc, když nás vedou na vylosované štonty. Celý závodní úsek může být dlouhý i deset, patnáct kilometrů a vyznat se tam je prostě hodně složité, někdy i pro ně.

V praxi to vypadá asi tak, že po rozlosování se každý snaží najít svého polského kolegu, který ho na štont dovede. Chytá se potom jedno 3 - 4 hodinové kolo, kde na jednom úseku chytají oba vylosovaní, kteří si navzájem dělají rozhodčí (v případě, že se ve dvojici setkají dva závodníci z ČR, dostanou rozhodčího). Ten závodník, který má číslo liché, tj. první vylosovaný, má právo prvního vstupu do vody a výběr lovného místa.

Zažil jsem zde i úseky tři sta metrů dlouhé, takže je i věcí taktiky, jak se domluvíte a kde budete lovit. Zvláště pak proto, že ten kdo chytí rybu, musí přijít za soupeřem, aby mu ji změřil. Nejednou jsem s jazykem na vestě utíkal onu výše popsanou vzdálenost. Jde o to, že pokud máte ve dvojici zkušeného muškaře, je možná dohoda, a pohybem si potom ryby neplašíte i na relativně krátké vzdálenosti. Pokud je to ovšem závodník méně zkušený a má ono liché číslo, je schopný Vám svým pohybem rozplašit vše, co v daném místě plave.

Když tedy máte naopak úsek kratší a v něm jedno popř. dvě slibná místa, jste nahraní. Je pravda, že právo volby platí do poloviny závodu a potom volí ten druhý. To proto, že když je tam, řekněme, jenom jedna díra, aby tam ten závodník nestál celé čtyři hodiny, ale měl možnost i závodník druhý. Toto se stalo myslím Filipovi, když musel dvě hodiny čekat na místo u jedné slibné jamky. Polák nechytil nic a Filip po něm tenkrát sedm pstruhů. Na celý závod potom dohlíží sektoroví rozhodčí.

Po závodě se jede zpátky na opravdu bohatý oběd a čeká se na závěrečné vyhlášení výsledků. Tady bych chtěl říci, že startovné je 60 PLN, tudíž asi 420 Kč. Junioři potom platí polovinu, nebo vůbec nic. Myslím, že co se týká juniorů, mohlo by to platit i u nás. Za tu cenu dostanete opravdu dobrý a plnohodnotný oběd (polévka – hl. jídlo), jedno nealko a jedno pivo zdarma. Pokud je jedním ze sponzorů místní pivovar, pak je pivo zdarma až do konce závodů. Dále slušné ceny pro vítěze a pochopitelně poháry. Dalšími sponzory jsou většinou rybářské firmy či obchody.

Co je ovšem zajímavé, že na některé závody přispívají i obce. Starosta, či místostarosta je potom u vyhlášení přítomen osobně. Tyto závody tam mnohdy neberou jenom jako událost sportovní, ale také společenskou. Jeden závod se potom koná vždy při příležitosti založení města a je spojen s obrovským jarmarkem. O tom, že tam pořadatelství někteří berou opravdu vážně, svědčí i fakt, že když se na jednom závodě vše chybou pořadatelů opozdilo o hodinu a půl, zástupce se při vyhlašování pomalu se slzou v oku, neustále omlouval a následně vyhlásil veškeré občerstvení po závodě zdarma.

Protest můžete dát ihned po závodě s poplatkem 100 PLN, tedy cca 700 Kč, a rozhoduje o něm, tak jako u nás, tříčlenná komise složená před závodem. Na pravidla celé BLM pak dohlíží devítičlenná komise, které předsedá Andrzej Zavada.

Najdou se takoví, kteří míní, že to nejsou spravedlivé a plnohodnotné závody, a ptají se, proč tam vlastně jezdíme. K té první části se nechci vyjadřovat a to jednak proto, že jsem tak už někde učinil a jednak proto, že by to vydalo možná na samostatný článek. Co se druhé části otázky týče, bych chtěl říci asi toto. Jezdíme tam, protože i když jsou to závody v mnoha směrech odlišné od těch našich, jsou pro nás i přesto určitě zajímavé. Dále také proto, že je to dostupné co do ceny i vzdálenosti a jazyk pro nás není vůbec žádnou překážkou. Už jsem to někde zmiňoval, kdybych uměl anglicky, tak jak umím polsky, a bydlel na druhé straně republiky, jezdil bych třeba do Anglie a Francie. Nic jiného v tom není potřeba hledat.

Polsko je navíc obrovská země a skýtá daleko více možností, než start v BLM. Díky kontaktům, které jsme tam navázali a kamarádům, které tam máme, jezdíme třeba na San, nebo na Dunajec, který z polské strany zase vypadá o trochu jinak, než ze strany slovenské. Ne, že by nás tam zrovna vozili, ale pomůžou informacemi co se chytání nebo ubytování týká. Roman Šebesta se v Polsku dokonce jako první z ČR zúčastnil závodů v chytání mořských pstruhů.

Toto jsou všechno důvody, proč tam jezdíme a jezdit určitě budeme. Tedy jestli se pravidla BLM v tomhle ohledu pro nás nezmění. Doufám, že jsem na nic podstatného nezapomněl a trochu Vám BLM přiblížil. Ti, které článek zaujal, se mohou podívat na oficiální stránky BLM www.flyliga.pl a na nějaký ten závod se přihlásit, vždy je lepší jednou vyzkoušet než stokrát přečíst.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky