Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Vazačská a muškařská škola Jardy Karafiáta

Vytvořeno: 03.03.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Vazačská a muškařská škola Jardy Karafiáta

 Jarda je vyborný muškař ...

Zima není pro rybáře zrovna dobré období a tak když mi volá Jarda Karafiát, ani na chvíli neváhám a přijímám pozvání na vazačský kurz pro pokročilé do Rožnova pod Radhoštěm, který se koná ve dnech 19. - 21. února v pěkném prostředí restaurace Kuželny. Zasvěceným muškařům asi nemusím připomínat, že Jarda je náš bývalý špičkový reprezentant, člen týmu mistrů světa a několikanásobný mistr republiky a spoluautor dvou knih o vázání mušek. Po příjezdu se zdravím s dalšími účastníky kurzu, s mnohými se již znám z podzimní akce ve Slovinsku.

První den v pátek, se seznamujeme s typy mušek, které budeme vázat a z jakých materiálů. Po večeři už přichází na řadu praktická ukázka vázání strímrů typu vranka, plotička, ouklej a jiné. V sobotu po snídani jedeme do firmy Hends v Zubří dokoupit chybějící materiály. Zdrželi jsme se tam víc než jsme předpokládali a tak se vracíme přímo na oběd, po kterém vážeme až do pozdních nočních hodin. Děláme mušky, které většinou všichni známe, avšak už méně různé vychytávky a spouštěče, které nám Jarda ukazuje.

 ... i výborný vazač

V neděli je na programu májovka s vyvázaným tělíčkem a různé druhy jezerních mušek.

Před obědem prohlížíme na projektoru fotografie z již proběhlých vazačských a muškařských akcí a po obědě opět jedeme do Hends nakoupit nějaké vázací materiály a pak se všichni loučíme a rozjíždíme se do svých domovů. Byla to opět velmi vydařená akce.

Případné zájemce bych rád informoval o tom, že vazačské kurzy probíhají celoročně. Začíná se vazačským kurzem pro začátečníky a pak následuje kurz pro pokročilé. Dále následují akce spojené i s rybolovem na řece Moravici, jezerní muškaření je v Trojanovicích, lov kaprů na mušku v lokalitě Studénka – Bartošovice a takovým bonbónkem jsou na jaře a na podzim vazačské kurzy ve Slovinsku spojené s chytáním na Sávě. Kurzy jsou vždy limitované max. počtem 10 osob a není podmínkou, že musíte projít všemi kurzy. Každý se může přihlásit na to, co mu vyhovuje. Podrobnější informace lze získat na www.muskareni-karafiat.cz.

 momentka z vázacího kurzu

Myslím, že v takovém rozsahu je to první muškařská škola u nás. Na Vltavě se nyní každoročně koná Czech Nymphing Masterclass, který pořádal Robert Borrembergs z Holandska, spolu s Jiřím Klímou, ale to se týká hlavně lovu na krátkou nymfu a tato akce je pro zahraniční klienty . Jarda své kurzy začíná v únoru a končí v říjnu. Závěrem bych použil jeho slogan: „Muškařina je královnou rybářského sportu, nechť je každý z nás králem.“







© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky