Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Revír „Chyť a pusť “ i na území Severní Moravy

Vytvořeno: 02.01.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Luděk Palička

Revír „Chyť a pusť “ i na území Severní Moravy

 Z lovu na Ostravicei

Dnes bych vám chtěl povědět o jednom pstruhovém revíru, který mně učaroval a okouzlil. Zážitky, které mám z této vody určitě stojí za to, abych si je nenechal pro sebe a podělil se o ně i s Vámi, čtenáři časopisu. Jedná se o pstruhový revír 473 104-Ostravice 2, který je dlouhý přes 13 km a jeho rozloha činí 32 ha. Na horním toku řeky Ostravice – před městečkem Frýdlant na Ostravicí je postavena přehradní nádrž „Šance“, která slouží především jako rezervoár pitné vody pro Ostravu a okolí a významně také zlepšuje vlastní vodní poměry na Ostravici pod přehradou. Celá řeka je bohatě zarybněna především pstruhem obecným, duhákem a lipanem, ale vyskytují se zde i tloušti, proudníci a také kapitální parmy.

 Ostravice 49 cm

Jeden úsek tohoto revíru je však zcela výjimečný – a právě o něm se chci ve svém příspěvku zmínit. Jedná se o úsek, který začíná v nejnižších partiích řeky a je situován na začátek města Ostravy od obce Kunčice a končí u jezu ve Frýdku Místku. Na základě rozhodnutí územního výboru ČRS došlo v roce 2008 k vyčlenění části tohoto revíru pro rybolov s režimem „Chyť a pusť“. Lovící zde musí být držitelem územní nebo celosvazové pstruhové povolenky a navíc majitelem platné místenky pro uvedený den.

Denní místenky pro lov za cenu 300 Kč prodává ÚS v Ostravě a členové profesionální RS (telefonní spojení je uvedeno v Popisu revírů, nebo na webových stránkách ÚS Ostrava). Protože úsek je dlouhý asi 6 km je počet místenek omezen. Úsek Chyť a pusť je ukončen kamenitým splavem nad mostem v obci Vratimov. V těchto místech je možno najít všechny druhy vod, nechybí meandry, tišiny a zákoutí pod břehovými kameny, jsou zde dva velké splavy, ale i rychlé úseky. Pochopitelně zde platí odlišná pravidla, se kterými je každý majitel místenky při jejím koupi seznámen. Namátkou uvádím některé změny oproti BPRP:

 Ostravice PO 47 cm

Tento revír jsem navštívil v loňské sezoně celkem desetkrát a musím všem milovníkům našeho krásného sportu říct, že zážitky z této vody mám opravdu mimořádné a to nejen proto, že je revír několikrát ročně doplňován dalšími rybami, hlavně duhákem. Tyto ryby jsou vysazovány v rozmezí od 30 - 80 cm! Je pro mne samozřejmostí, že ryby od vody neodnáším a mohu se pochlubit úlovky okolo 50 cm a ty nejsou nijak mimořádné. Můj zatímní osobní rekord je právě z tohoto revíru. Byl to duhák o hmotnosti 4,60 kg a délce 72 cm a já věřím, že svůj rekord překonám už možná při příští návštěvě! Asi si dovedete představit ten boj při zdolávání takovéto ryby s koncovým vlascem zn. Strong o průměru 0,14 mm.

Možná si někteří řeknete, že z důvodu velké vzdálenosti je tento revír pro Vás nedostupný, nicméně zážitky a rybolov na takové vodě stojí určitě za to, abyste třeba už dnes začali přemýšlet a uvažovat o plánování rybářské dovolené v roce 2010 na Severní Moravě. Určitě nebudete litovat!





 Poled z mostu ve Vratimově

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky