Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Vltava pod Lipnem ] > (Ne)povedený konec pstruhové sezony 2009

Vytvořeno: 02.01.2010, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

(Ne)povedený konec pstruhové sezony 2009

 Dan u Veverek

Díky víkendové službě už to skoro vypadalo, že můj konec sezony 2009 bude už při Závěrečné, kterou jsem absolvoval 28.10. na Volyňce. Naštěstí jsem přeci jen obdržel v práci volno – a nejen já. Proto jsme si poslední den sezony, v pondělí třicátého, mohli dovolit výlet do Vyššího Brodu v počtu čtyř nadšenců. Nejvíce to tam táhlo mě, protože jsem pomýšlel o ulovení pěkné ryby na závěr sezony. Při cestě jsme probírali, kde začneme a volba padla na úsek pod Veverkami. Při vybalování věcí jsem zjistil, že mé boty ke goratexům si v klidu hoví doma na topení, takže začátek se opravdu „vydařil“.

Kluci se převlékli a vydali se na druhou stranu řeky, aby mohli lovit do břehu, ze kterého jsem musel lovit já. Michal Němců načal první rybou zatím nudný lov bez jediného záběru. Nechal jsem kluky jejich osudu a šel si po silnici kolem řeky najít nějaké vhodné místo pro chytání ze břehu. Nic se mi nelíbilo, ale vzpomněl jsem si na místo, kde jsem při závodech dělal rozhodčího.

 M. Němec a duhák 51 cm

Už ze silnice jsem uviděl aktivní ryby v rozdvojeném rameni a málo vegetace mi dovolovalo se k nim dostat. Ještě jsem si doběhl do auta pro prut na suchou mušku, neboť na téměř stojaté vodě jsem nechtěl lovit „francouzem“. Moje volba byla správná a hned po navázání palmerového broučka ze CDC jsem začal odlovovat z místa všechny možné druhy ryb. Z druhé strany se mnou lovil kolega Michal Kubata a povedlo se nám z onoho místa vylovit kolem 50 ks ryb s výraznou převahou jelce tlouště. Když přišli kluci zespodu, domluvili jsme se na přejezd přímo do Vyššího Brodu.

Bohužel jsem ještě u auta objevil sbírající velké duháky, kteří ochotně přijímali čerstvě se líhnoucí olivové jepice. Nabyl jsem dojmu, že bude brnkačka je chytit, a dal se do díla. Po výměně asi patnácti mušek (a jediného záběru) jsem nasadil olivku na dvacítce háčku a čekal, co ten velký duhák udělá. Už na druhý nához přichází útok, ale jak jsem čekal, malý háček o rybu jenom škrtnul a zbylo jen zklamání.

Musím klukům poděkovat za trpělivost, s kterou museli sledovat můj paličatý pokus o ulovení té krásné ryby, (který se mi nezdařil. Díky tomu jsem jim lov ve městě zkrátil na pouhou hodinku. Přesto si myslím, že nemuseli litovat. Hlavně Míša Němec, kterému se podařilo přelstít nádherného duháka o velikosti 51 cm. Když mi ho nesl k vyfotografování, přihodila se mu nechtěná koupel ve studených vltavských vodách, ale to k tomu také patří. Druhý Michal s Danem si na úseku „Chyť a pust“ povodili také několik pěkných šupináčů. Bohužel, čas byl neúprosný a klášterní hodiny nám odbily úplný závěr sezony 2009.

Závěrem bych chtěl vyzdvihnout opravdu skvělé zarybnění Vltavy 28 a doufám, že bude moci v roce 2011 otevřít své vody i majitelům celosvazových povolenek, kteří si to bohužel v roce 2010 nebudou moci dopřát. Nechci zde spekulovat o tom, že do boje o redistribuci z celosvazových povolenek byl vtažen „obyčejný“ rybář v pozici: „tady to máte a vyrovnejte se s tím“. Jen doufám, že snad v příštím roce bude nalezeno vyhovující řešení a budeme si moci z kolegy z jiných regionů vyměňovat své zkušenosti a nápady při toulkách po krásných jihočeských revírech bez otravného shánění hostovacích povolenek.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky