Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Finále Lexus International 2009

Vytvořeno: 02.11.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Finále Lexus International 2009

 Náš dravec po závodě

Jezero Chew Valley u Bristolu hostilo i letos na začátku září finále velkého mezinárodního lodního závodu Lexus, do kterého se probojovali i tři Češi (Vl. Šedivý, Fr. Hanák a M. Hladík). Zatímco loňské podmínky zde byly extrémně složité pro naprosté bezvětří a klidnou hladinu, pak letos tu naopak vládl velký vítr a vlny. Byl to možná náš pátý start ve finále tohoto závodu, ve kterém startuje sto nejlepších jednotlivců z 23 předchozích postupových kol na různých jezerech v Anglii, Walesu, Skotsku a Irsku. Jeho pravidly je omezena velikost háčku i také mušky (2,5 cm),. Ve které nesmí být umístěna žádná jiná zátěž než háček. Zatím se nám nikdy nepodařilo proniknout mezi dvacet nejlepších, což bylo mé dlouholeté přání.

Letos jsme zde byli déle než v předchozích letech a Šeďa málem dostal klíčky od Lexusu. Nakonec skončil se čtyřmi úlovky na krásném devátém místě (prvních deset získává medaili). Tedy jen o jeden úlovek za nenápadným dvaačtyřicetiletým vítězným Ianem Gaskellem, který je profesně inspektorem čistoty vody u Enviroment Agency. Jeho poslední obrovský duhák by však musel být přebit až sedmou běžnou rybou. Případná pátá ryba by našeho Vladimíra přivedla nejméně na pátý stupínek a tedy i před dvojnásobného vítěze této soutěže Richarda Slatera. Letos se tady ve finále chytlo jen 152 ryb a asi třicet rybářů mělo nulou a prvně nestartoval Iain Barr. O průběhu tohoto osmihodinového lodního závodu píše v časopisu Trout Fisherman jeho vítěz následující řádky:

Nejlepší vítězství v mém životě

Ian Gaskell

 a při vyhlašování

Počasí se v den závodu zhoršilo a vítr foukal rychlostí mezi 30 – 50 km za hodinu, svítilo slunce a chvíli také pršelo. Suché mušky jsem proto nebral do úvahy a připravil jsem si prut na celodenní tahání s plovoucí šňůrou. Na konec jsem dal Black Double (černá lura na dvojháčku), Octopus přišel na prostřední přívěs a malého plůdkového sparklera jsem dal na horní přívěs, vše bylo na sedmiliberním fluorkarbonu od firmy Fulling Mill.

I když bylo jasno a větrno byla voda dosti kalná a já z toho usoudil, že ryby budou docela blízko u hladiny. V deset hodin to vše vypuklo a já začal chytat podél Walley Bank a driftoval jsem směrem do východního rohu hráze. V lodi se mnou byl Glen Moody, kterého jsem znal z kvalifikace na jezeru Carsington. Hned na začátku jsem propásl jeden záběr před lodí, krátce nato zasekl Glen slušnou rybu a když jí zdolával, tak jsem zasekl i já a vytáhl duháka mnohem menšího než měl Glen. Vzal mi na Sparklera při zvedání na konci stahování.

Uplynula hodina a každý jsme měli po jedné rybě a už jsme začínali být nervózní. Po další hodině lovu jsme na tom byli stejně, ale Glen přišel o jednu rybu a jedno zatažení netrefil. V této chvíli byly vysoké vlny a já se rozhodl zkusit suché mušky. Nasadil jsem Carrot Fly ve vel. 10 a Brown Bits vel. 12 a zkoušel jsem to dalších 45 minut. Vítr ještě zesílil a slunce svítilo jako blázen a tak jsem se znovu vrátil k tahání, ale tentokrát jsem zvolil pomalou sklovitou intermídu , aby mi šly mušky ve vlnách hlouběji. Koncová Černá lura na dvojháčku mi pomáhala s hlubším ponořením, což mi usnadňovalo uplatnit zvedací taktiku na konci oživování.

 Vitězný Ian v brýlích

Dostal jsem druhou rybu na Octopus přímo před rybářskou chatou Woodford Lodge. Vypadalo to, že ryba buď vzala hned po dopadu mušek na vodu během pár zatažení, anebo až při zvedání na konci stahování. Toto zjištění a silný vítr mi vnuklo myšlenku chytat jen na krátkou šňůru a házet tak na 15 – 18 metrů. Nechtěl jsem ztrácet čas neproduktivní střední částí oživování.

Lovili jsme nyní jen na 3 – 4 produktivních místech a já hledal po okolí vodu, která by nebyla tak moc rozbita od častých průjezdů lodí, ale nebylo to snadné. Zasekl jsem a ztratil další rybu blízko klecí před chatou a pak jsem dostal třetího duháka pod jachtařským klubem na Black Double.

V tomto momentu jsem si všiml rybáře, který na False Island chytl dvě ryby na dva hody. Žádný jiný člun nebyl nablízku a tak jsme se tam rozjeli napříč vodou a byli jsme hned na místě. Chytl jsem zde svou čtvrtou rybu a v dalším driftu jsem na Black Double dostal největší rybu (2,5 kg) a znovu při zvedání. Nakonec se ukázalo, že jsem vyhrál obě hlavní ceny, roční zápůjčku hybridního auta Lexus včetně spotřeby paliva a týdenní rybářskou dovolenou v Norsku za největší rybu.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky