Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Italové vyhráli Svatováclavský pohár s valivým hodem

Vytvořeno: 01.10.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Italové vyhráli Svatováclavský pohár s valivým hodem

 M.D. - záběr po dopadu mušek

V pondělí 29. září se konal na pstruhové nádrži Květoňov 4. ročník Svatováclavského poháru. Na nádrži se utkalo 74 muškařů a mezi nimi bylo i 7 Italů, 6 Finů a dva Bulhaři. Závodníci byli rozděleni do dvou skupin a postupně se vystřídali ve všech čtyřech úsecích. Začátek soutěže byl ve znamení slunečného rána bez větru, což je zde vždy velmi špatný signál, protože ryby se do braní neženou. Postupem dne se trochu rozfoukalo a objevily se vlnky a hned to bylo znát na úlovcích.

Po obědě už to byl závod o tom, kdo dohodí dál, protože poplašené ryby odrazily od břehů na volnou vodu a bodovali jen ti nejlepší házeči. Do popředí se tlačili Italové, kteří zde i letos používali valivé hody s dvojitým tahem. Čerstvě vysazeným duhákům jejich technika, při které několikrát pokládají šňůru na hladinu nevadila a tak bylo jasné, že se rozhodne v posledním kole. Ve vedení byl po 3 závodech David Říha, který lovil v první skupině pod silnicí. Neměl špatné místo, ale nezvolil zde správnou taktiku, když pokračoval v tom, co mu zatím přineslo úspěch. Pod silnicí však měl za sebou příkrý svah a s potápivou šňůrou a bloby zde házel tak do vzdálenosti 15 – 18 m, což bylo málo a nepřineslo mu to žádný další úlovek.

 David trčí nad vodou

Po něm zde pak končil Martin Drož, který byl průběžně na druhém místě a pečlivě po celou dobu pozoroval svého soupeře. I on začal se svou předchozí taktikou a pomalou intermediální sklovitou šňůrou. Měl sice brzy jeden záběr, ale ryba mu spadla a pak už se nedělo nic. Vyměnil tedy prut s intermídou za plovoucí sestavu a to mu umožnilo delší hody a velmi pomalé vedení malé koncové booby, kterou udržel mnohem déle v pásmu dál od břehu, kam najížděly ryby. Tato taktika se mu vyplatila a chytl tak dva duháky a už to vypadalo na to, že je vítězem v sektoru a tedy i celého závodu. To jsme ale dobře neviděli na Fina Tero Mäntylu, který měl také dva úlovky a byly o kousek delší než ty Martinovy ryby.

 Alberto v posledním kole

Nakonec tedy přišlo na řadu přísloví o tom, že když se dva perou. To Ital Alberto Nikolini znovu vyhrál svůj poslední úsek u louky a dotáhl se součtem umístění 6 na Martina Drože a protože měl celkem 27 úlovků, tak se stal vítězem celého závodu. Tento obrovitý závodník byl nad ostatní Italy nezvyklého vzrůstu a jako všichni jeho kolegové neházel své mušky do nádrže klasickým voděním šňůry, ale používal valivý hod s dvojitým tahem. Alberto použil jedenáctistopý prut Loomis na osmičku šňůru a pomalou intermídu Sixt Sense od Airflo. S touto velmi dlouhou pákou dokázal házet extrémně daleko a to bylo v takovémto závodě rozhodující.

Valivý hod s „doplcukem“ má tu výhodu, že se dá hodit velmi daleko, ale hlavně se celý nástavec bez problémů natáhne a je hned napnutý, takže lze umístit na konec i lehkou mušku, aniž by hrozil typický chuchvalec na nástavci. Italovi braly ryby často brzy po nahození pod hladinou, protože jeho mušky dopadaly do „již bezpečné“ zóny pro ryby, které je braly mnohem ochotněji. Na napnutém forpasu mohl ihned poznat záběr a zaseknout, na rozdíl od většiny ostatních závodníků, kterým se zatížená muška propadala ke dnu a nástavec byl v jednom chumlu.

Nicolini nebyl jediným úspěšným Italem, protože třetí místo patřilo jeho o hlavu menšímu kolegovi Ludovico Policardy, který samozřejmě také používal stejnou házecí techniku a na dvanáctém místě skončil ještě Claudio Blanc. Vloni nám zde tuto novinku předvedl Sandro Soldarini, který přišel o výborné umístění jen díky tomu, že v úseku pod silnicí ztratil dvě ryby a každá z nich ho mohla vynést „na bednu“. O tom jsme už psali a informovali naší závodnickou veřejnost a proto je jen škoda, že tuto zprávu nikdo z našich nedokázal zužitkovat.. Je třeba upozornit na to, že zmínění Italové nejsou špatnými závodníky, ale nepatří mezi národní reprezentaci. Snad se tedy jejich úspěch projeví v tom, že příště budeme moci vidět i některého českého závodníka, že už zvládl tuto techniku. Je to totiž velmi důležité pro další rozvoj břehového závodění.

 PDF ke stažení  výsledková listina (PDF, 35 kB)


 Vítězové Svatováclavského poháru 09
 Vítěz s poháry

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky