Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > Zlomený prut neházejte do žita!

Vytvořeno: 03.08.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Mirek Krejčí

Zlomený prut neházejte do žita!

 Zlomená Scierra HM2

Když jsem před lety začal muškařit, věděl jsem, že se mi to jednou podaří. Stačí zakopnout o kámen v maliní, ztratit rovnováhu na kluzkém břehu. Dlouho jsem však všem nástrahám odolával. Od kolegů jsem slyšel příběhy o pádech do vody, o tom, jak letící wolframová kulička dokáže lehce přerazit i ten nejkvalitnější blank. Naopak ty nejdražší a nejkvalitnější pruty mají blanky velmi lehké. Jsou na nich použity ty nejkvalitnější materiály a jejich stěny jsou extrémně tenké a tedy i křehké. V ohybu prut vydrží neskutečné věci, ale když o takový prut cinkne nymfa s olověnou nebo wolframovou hlavou, je jen otázkou času, kdy nám praskne.

 Typická oprava

Můj první prut zničil můj syn. Byl to kvalitní a úplně nový přívlačák. Byl jsem s klukem chytat v Praze Tróji u vodáckého kanálu. Začalo nečekaně pršet a tak jsme se vraceli rychle k autu. Syn šel napřed a nesl prut. Opřel o bok auta, otevřel dveře a sedl si dovnitř. Auto se naklonilo. Prut začal klouzat po jeho boku směrem k zavírajícím se dveřím…

Prvním mušákem, který jsem zlomil, byla moje oblíbená pětková desetistopá Scierra HM2. Chytali jsme na MP Úpě. Kousek od břehu jsem zahlédl několik lipanů. Jednoho jsem chytil a pak nymfa uvázla na dně. Nechtěl jsem ryby vyplašit a tak jsem škubal prutem. „Počkej, nech toho, já ti pro to dojdu“, děl kolega Martin. A vtom se ozvalo ono typické křupnutí a z třídílného prutu byl rázem čtyřdíl. Vázku způsobil utopený koberec.

 Opravená špička Scierra HM3

Ihned jsem začal zjišťovat, co se s tím dá dělat. Viděl jsem pár opravených prutů. Blank byl v místě zlomu spojen trnem, který byl zasunut a zalepen uvnitř blanku a vyztužen trubičkou, která byla naopak navlečena a nalepena přes místo zlomu. I když byl takový prut po opravě plně funkční, jeho akce se podstatně změnila. Hledal jsem i na internetu. Vyhledávač mi nabídl několik firem a mne zaujala nabídka firmy Sportenservis ze Žďáru nad Sázavou. Bylo v ní popsáno několik typů oprav včetně cen. Hlavní náplní této firmy byly opravy poškozených tenisových raket. Ještě jsem zkontaktoval majitele, pana Zeleného, abych si ověřil, kam mám prut poslat a zda se s tím mým dá opravdu něco udělat. Ujistil mne, že ano a přislíbil, že oprava by měla být do týdne hotova. Tak se také stalo.

 Opravený Loop

Za týden mi přišel opravený prut zpět. Obchodním balíkem na dobírku. Netrpělivě jsem vybalil opravený díl a chvíli musel hledat, kde byl vlastně zlomený. Blank byl v místě, kde byl ještě před týdnem zlomený, jen nepatrně tlustší a také se podařilo velmi dobře napodobit fialovou metalickou barvu. Bylo jasné, že byla použita úplně jiná technologie než u prutů, které jsem viděl dříve. Na opravený prut jsem chytil mnoho krásných ryb. Nejnáročnější zkouškou prošel v Rakousku, kdy jsem narazil na hejno parem. Chytil jsem jich to odpoledne šest. Největší měřila přes 70 cm a žádná nebyla pod 50.

Pak jsem během jednoho roku a několika měsíců zlomil hned několik muškařských prutů. Zánovní pětkový devět stop dlouhý Orvis Trident jsem přerazil loktem těsně nad „topůrkem“, když mi u zahrádek ve Vyšším Brodě na mokré trávě ujely nohy. Žlutého Loopa jsem zlomil podobně jako Scierru o vázku v bosenském Martin Brodu. Tam zatím lidé do řeky koberce nevyhazují a tak mne dostaly kameny na dně. Tentokrát nešlo o plašení ryb, ale o strach z proudu. Opět jsem škubal prutem tak dlouho, až to prasklo.

 Opravený střední díl Scierry HM2

Následovala Scierra HM3. Stalo se to na jezeře Corrib v Irsku. Do lodě jsem si bral dva pruty. Ten, který jsem zrovna nepoužil, jsem odložil podél boku lodě. Špička prutu většinu času vyčuhovala za mými zády. Lodě se na vlnách silně houpaly a člověk musel neustále svírat nohama sedačku, na které seděl obkročmo, aby po ní nejezdil jako po skluzavce. Až jsem na chvilku zapomněl, sklouznul jsem a pod svými hýžděmi opět uslyšel onen zlověstný zvuk. Mému prutu chybělo posledních asi 12 cm s koncovým a posledním hadovým očkem. Těch pár cm viselo na návazci…

Všechny pruty jsem nechal u pana Zeleného opravit a používám je do dnes. Žlutý Loop prasknul ve středním dílu kousek od spoje s dílem horním. Měl jsem vážnou obavu, zda to půjde opravit a jak to pak bude držet. Stejně tak špička u HM3, kde průměr blanku byl kolem 1 mm. Přemýšlel jsem i o tom, že se v nejhorším případě dá na ulomený konec koncové očko a prut tedy bude o těch pár cm kratší. Nebylo to třeba. Oba pruty jsou zcela funkční. Žlutá i olivově hnědá barva blanku se podařila trefit téměř na 100% a tak není snadné opravené místo najít. Oba pruty jsem po opravě mnohokrát vyzkoušel a i na ně chytil krásné, silné a bojovné ryby.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky