Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ochrana ryb ] > Jak je to s kormorány na Liberecku?

Vytvořeno: 03.08.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Václav Stránský

Jak je to s kormorány na Liberecku?

V jednom minulém příspěvku jsem se zmiňoval o výskytu kormoránů na Lužické Nise. Ač jsem tomu nechtěl zpočátku věřit, nyní už mám potvrzené, že se zde opravdu vyskytují a nejen tam.

Probírali jsme to ve Frýdlantu na sádkách a dověděl jsem se, že kormoráni, navštěvují i Smědou a okolní rybníky. Jedná se hlavně o Dubový rybník, kde je vyhlášena ptačí rezervace, protože tu hnízdí i někteří vzácní ptáci, mimo jiné i jeřábi. Kormoráni tam mají relativní klid a hlavně dostatek potravy, protože tento rybník frýdlantští rybáři zarybňují bílou rybou, aby hnízdící ptáci měli dostatek potravy. Rušit je tu může snad jen několik pytláků, kteří sem občas zajdou.

Kormoráni sem nalétávají z nedalekých polských jezer kde hnízdí. Nejblíže je Spytkow, do kterého teče i Smědá a dále to jsou jezera Lešno a Zlotniki. Vždy jsem si myslel, že kormoráni létají v hejnech, ale dnes už vím, že tomu tak nemusí být. Asi před dvěma lety mi známý tvrdil, že v Raspenavě na Smědé viděl kormorána, I když se dušoval, že to byl určitě kormorán, že ho pozná, já mu tehdy nevěřil a tvrdil jsem, že létají v hejnu. Tady na Smědé jsou k vidění i jednotliví ptáci, nebo jen menší skupinky. Letos jsem byl na dovolené v Černé Hoře a jel jsem lodí po Skadarském jezeře a i tu byli vidět kormoráni jednotlivě.

Co dodat na závěr? Prostě jsou kormoráni už i tady na Liberecku, ještě před pár lety by mě to ani nenapadlo, že se jednou objeví i tady. Myslel jsem, že je to problém jen větších řek, ale bohužel v dnešní době jsou kormoráni tak rozšíření, že kde jsou ryby, tam jsou i kormoráni. Mám však obavu, abychom za několik let nemuseli říkat, že kormoráni vymizeli, protože tu nejsou nikde ryby. Budiž odstrašujícím příkladem ilustrační foto a hlavně aby si páni ochranáři konečně uvědomili, že kormorán už dnes rozhodně nepatří mezi ohrožené ptáky, když se vyskytují i na takových potocích jako je naše Smědá. Tito letní kormoráni však na našich řekách zdaleka neškodí tolik, jako všechna ta protahující a zimující hejna.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky