Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Stojaté revíry ] > Jarní výprava na jezero Lough Masc

Vytvořeno: 01.06.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Hans Eiber

Jarní výprava na jezero Lough Masc

Jarní období je nejlepším časem pro rybolov na velkých jezerech západního Irska. Když to říkám, tak ale nemám na mysli období májovek. Spolu s několika přáteli jezdíme na konci dubna už nejméně patnáct let na největší z těchto jezer Lough Masc. Je to doba, kdy se zde rodí miliardy různých pakomárů a také mnoho malých olivek. Zaměřujeme se na jednotlivé sbírající pstruhy v mělkých zátokách tohoto obrovského jezera, kde také probíhá hlavní líhnutí hmyzu. V zátokách chráněných před větrem můžeme dobře pozorovat sbírající ryby, což na zvlněné hladině otevřeného jezera není skoro možné. Hladina bez větru je pro nás proto velmi důležitá a když se na ní objeví jen malé vlnky, tak je to nejlepší. Navíc máme po většinu času tato místa jen pro sebe, protože mokří muškaří potřebují pro svůj lov vítr a vlny.

My totiž chytáme pouze na suché mušky a malé pupy pakomárů nebo nymfy olivek, zavěšené 20 – 40 cm pod nimi. Já dávám přednost při tomto lovu krátkému návazci, přivázanému v obloučku háčku suché mušky, která však musí mýt trochu větší, protože zároveň funguje jako indikátor záběru a zároveň nosič nymfy. V tomto případě popadne většina pstruhů nymfu. Když se mi zdá, že pstruzi dávají přednost suchým muškám, tak jednoduše odstřihnu návazec s nymfou a přejdu na malé suché mušky. Tedy buď na pakomáry, nebo na olivky, podle toho, co se zrovna líhne.

Velmi jemné a lehké nářadí může vylepšit výsledky v podmínkách rybolovu na klidné hladině, což bylo důvodem toho, že jsem si na letošním EWF ve Fürstenfeldu v Německu zakoupil prut na francouzské nymfování 3-10.0 (Hanak Competition) . Měl jsem tušení, že by jeho lehkost a délka mohla být velmi dobrá pro můj způsob chytání na irském jezeru. Abych zkrátil toto vyprávění, musím říci, že tento nápad se mi plně osvědčil. Chytl jsem totiž čtyři krásné pstruhy během týdenního rybolovu. Někdo by mohl říci, že čtyři pstruzi není nic moc, ale na Lough Masc a při tomto způsobu lovu těch nejdivočejších pstruhů, to nebyl vůbec špatný výsledek. Dva z mých přátel ulovili za týden jen po jednom pstruhovi a třetí byl bez úlovku. Má největší ryba měla 1,3 kg a bojovala jako ďábel, ale neměla úspěch v souboji s tímto báječným prutem. Udělal jsem jen jednu změnu a namísto doporučené šňůry č. 3 jsem použil o trochu těžší čtyřku, což se projevilo také prodloužením hodu, ale nemělo vliv na jemnou akci prutu.

 Klidná hladina na jezeru Masc  Malá olivka  Naše nejlepší muška
 Sbírající pstruh  Pstruh bojuje  Tlusťoch z Mascu
 Pstruh u prutu  Pstruh a má kolekce mušek  Krásný pstruh z jezera Masc

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky