Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > Některé novinky z katalogu Airflo 2009

Vytvořeno: 01.05.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Některé novinky z katalogu Airflo 2009

Protože jsme už delší dobu nepodali naší muškařské veřejnosti žádnou zprávu o dalším postupu novinek v muškařských šňůrách, chtěl bych se zde proto alespoň zmínit o některých z nich, i když v některých případech už zas nejde o zcela nejnovější záležitosti. Doufám, že to všichni pochopí a nebudou se cítit pohoršeni tím, že už to přece četli v katalogu vloni atd.

 Forty Plus

Šňůry řady Forty plus s hlavicí 10,5 m dlouhou a střelnou částí měřící 26,5 m mají nyní pokračování v sérii Forty Plus Expert, která je jakousi prodlouženou verzí své dřívější předchůdkyně. I když má hlavici delší o 3 metry, tak její hmotnost zůstala stejná jako u kratší verze. To znamená, že výborný hazeč může do smyčky použít více šňůry, což má pak vliv na to, že může vyvinout pro dlouhý hod menší sílu a takový hod je pak navíc rovnější. Splétané jádro pak umožní redukovat ztráty energie a odstraňuje kolísání délky šňůry při největších rychlostech jejího vodění, protože její natahování je jen velmi malé. Povrch střelné (průběžné) části šňůry je hrbolovitý a to rovněž zlepšuje házení a omezuje její zamotávání na zemi před odhodem.

Šňůry Forty Plus Expert se vyrábějí v šesti základních variantách:

1. plovoucí v barvě fluo-oranžové, 2. pomalé intermediální v barvě hlavy světle modré, 3. rychlé intermediální v barvě hlavy sklovitě průhledné, 4. pomalu potápivé Di 3 v barvě hlavy tmavohnědé, 5. středně potápivé Di 5 v barvě hlavy šedé a 6. rychle potápivé Di 7 v barvě hlavy černé.

 Sixt Sense Delta Taper

Dále bych se chtěl zmínit o šňůrách s označením Sixth Sense, které mají již dříve osvědčenou déltovitou hlavici (Delta Taper) a splétané jádro, což zaručuje šňůře nulovou paměť a její natahování během hodu je maximálně o 6%. Její výhodou je klidnější házení, velmi citlivý kontakt s muškami, lehké zaseknutí háčku a rychlejší zvednutí z vody. Vyrábí se v sedmi základních verzích, od plovoucí až po potápivku Di – 7. Kromě toho jsou u posledních dvou potápivých šňůr této řady ještě i tzv. „swap“ verze Di 5 a Di 7, které zajišťují střemhlavé propadávání mušek ke dnu a potom při vytahování jim udělují stoupání po tzv. smrtící křivce.

Poslední, o čem bych se chtěl dnes zmínit, jsou šňůry typu Ridge Distance, tedy podélně vroubkované šňůry. V letošním katalogu zde můžeme najít šňůru Ridge Delta, se splétaným jádrem a dlouhou déltovitou špičkou (5,7 m), která umožňuje této šňůře jemnou a dalekou nabídku na stojaté vodě. Je ve dvou základních provedeních, plovoucí (vodově olivová) a plovoucí s krátkým průhledným koncem, která se používá pro chytání s kuklami pakomárů blízko pod hladinou.

 Ridge Nymph

Jejím jakýmsi protipólem je pak šňůra Ridge Nymph, která má specificky krátké ujímání přední části hlavice, což jí umožňuje nasazení pro lov z těžkými nymfami a indikátorem záběru a vysoké plovoucí schopnosti jí zajišťuje ještě polyuretanový povrch šňůry. Zadní dlouhé ujímání této šňůry jí umožňuje stabilnější odhození a dlouhé hody. Splétané jádr dává šňůře patřičnou citlivost při záběru a zajišťuje spolehlivý zásek i přes lom mezi šňůrou a nástavcem.

Poslední letošní novinkou, o které chci ještě dnes hovořit, je Ridge Tactical Trout, která se vyrábí jak v provedení WF, tak i ve verzi DT. Byla vyvinuta pro nejjemnější chytání pstruhů. Jedná se o šňůry s vysokou plovoucí schopností, jejichž jemné konce se nepotápějí. I v tomto případě bylo použito splétané jádro, které zajišťuje minimální ztráty energie při házení, což zajišťuje přesné posazení mušky i za silného větru. Barevné provedení je v odstínech broskvová a světle zelená.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky