Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ O muškách ] > Z historie jigových háčků

Vytvořeno: 01.02.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Z historie jigových háčků

Jigové nymfy byly používány na řece Traunu v Rakousku už nejméně před 25 lety a vznik podobných napodobenin bude sahat jistě ještě hlouběji do historie muškaření. Důvod jejich použití na Traunu spočíval v tom, že se zde smí lovit jen na jednu mušku a při velké vodě pak nebyl jiný způsob rybolovu prakticky možný. Do České republiky přivezl první jigové nymfy z Rakouska pan Karel Holub v polovině května 1988 do Vyššího Brodu pro Slavoje Svobodu, neboť se tam konala kvalifikace reprezentantů Československa a Slavoj v ní přesvědčivě zvítězil i díky této novince.

Brzy poté začal vázat jigové nymfy pro firmu Rudi Heger další z našich reprezentantů a pozdější velmi úspěšný trenér Jiří Klíma a v té době začala vyrábět francouzská firma VMC jigové háčky s devadesátistupňovým zalomením raménka. Jan Šiman, další z našich bývalých reprezentantů, začal prodávat první jigové nymfy na našem trhu asi od roku 1990. Brzy poté, co se prozradily české úspěchy s jigovými nymfami, byly tyto mušky zakázány Mezinárodní muškařskou federací FIPS-Mou při závodech mistrovství světa a Evropy. Uvedený zákaz se však vztahoval i na všechny zlatohlavé nymfy a tak došlo v roce 2001 k další změně pravidel, která dovolovala použít na háčku jednu kuličku (bead) do maximálního průměru 4 mm. Nové pravidlo nezakazovalo použití jigových mušek a tak se s nimi opět začalo s tichým souhlasem FIPS-Mou závodit.

Těsně před mistrovstvím světa 2004 na Slovensku však došlo na poradě kapitánů k novému vysvětlení výrazu „bead“, který se dá přeložit buď jako kulička nebo korálek a podle tohoto nového vysvětlení bylo možné používat už jen korálky, které se dají navléci na háček. Tím jsme byli znovu potrestáni a zaskočení, patrně to bylo i proto, že slovenský rybářský řád výslovně zakazoval použití jigů.

Češi se v tréninku před mistrovstvím zaměřili na klasické jigové nymfy s pevně fixovanou pozlacenou olověnou kuličkou a nyní nesměli své vyzkoušené nymfičky použit. Nálada v týmu se rázem změnila a poklesla až na bod mrazu. V této kritické situaci napadlo při vázání mušek na hotelovém pokoji závodníka Jaromíra Šrama odstranit z Knápkova zlatého jigového háčku nalitou zátěž a spolu s dalším závodníkem Danem Svrčkem a kapitánem Jiřím Klímou přišli na to, že by se to dalo nahradit navléknutím malé wolframové kuličky, což by už vyhovovalo pravidlům. Štěstí bylo i v tom, že Knápek používal na své zlacené jigy jiný tvar háčku, který měl raménko zlomené dolů pod úhlem 45 stupňů a přes tento menší ohyb bylo možné korálek přetáhnout až k očku háčku.

Na vyzkoušení této novinky měli závodníci jen poslední tréninkový den a nové nymfičky s wolframovými korálky (angl. tungsten beads) se chovaly ještě lépe než ty staré s olověnou kuličkou. Český tým se nyní bleskově telefonicky spojil s panem Jindřichem Knápkem, který ho sponzoroval svými jigovými zatíženými háčky a zjistil, že náš výrobce má ještě dost polotovarů háčků bez zátěže. Novou zásilku zlacených jigových háčků ve velikostech 14 a 16 pak přivezla večer před soutěží přítelkyně Dana Svrčka závodníkům přímo do hotelu a tak se vázalo znovu a skoro až do rána. Pro jistotu měl ještě při závodě každý český závodník krabičku s háčkem a korálkem u sebe a párkrát musela být také rozhodčím ukázána jako důkaz, že se jedná o povolený typ mušky.

Hned po velmi úspěšném vystoupení na tomto šampionátu si reprezentanti objednali další nové Knápkovy jigové háčky s úhlem 45 stupňů a pak je firma Knápek začala ve druhé polovině roku 2004 nabízet jako novinku a postupně utlumovala výrobu klasických jigových háčků s kompaktní olověnou zátěží. Výhody nových typů jigových háčků se začaly šířit mezi komunitou závodníků a od roku 2005 zařadil tyto háčky do své nabídky i Miroslav Skalka a v roce 2006 se objevily i v kolekci bez protihrotových háčků Hanák Competition a o dva roky později s nimi přišla i další českobudějovická firma Fasso.

I když by se mohlo zdát, že čtyři producenti těchto háčků jsou na české poměry přeci jen trochu moc, tak to není moc znát, protože zájem o nové jigové háčky vzrůstá po celém světě a každý producent se v nějakém detailu liší. Zatím nám není známo, že by se kromě Česka vyráběly tyto nové háčky ještě někde jinde. Háčky s ohnutím raménka pod úhlem 45 stupňů umožňuji dodržet podmínky mezinárodních závodních pravidel a na nich navázané nymfy v sobě snoubí všechny výhody klasických „zlatohlavých“(a jiných barevných) nymf a také jigů, které během driftování vodou otáčejí špičku háčku směrem ode dna. Tím se značně snižuje otupování špičky háčku a zvyšuje pravděpodobnost dobrého zaseknutí háčku do rybích úst. Proto se dá asi očekávat, že se podobné tvary háčků již brzy objeví i u jiných producentů ve světě.

 Starý typ jigového háčku  Jig Gold BL Knapek
 Knapek - Jig  Skalka - Jig
 H 400 BL - Jig  Fasso - Jig

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky