Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Lipanové toulky II – Listopad na Smědé

Vytvořeno: 31.12.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Václav Stránský

Lipanové toulky II – Listopad na Smědé

 Lipanový úsek na Smědé

Po říjnovém pěkném chytání na Lužické Nise jsem chtěl také vyzkoušet jaký je stav lipanů na říčce Smědé. Tento revír navštěvuji už jen sporadicky, ale pamatuji si, že vloni jsem byl příjemně překvapen. Že to v tomto roce bude ještě lepší, dávaly tušit už dvě vycházky, které jsem tu absolvoval ve dnech 11. a 12. října. Lipani byli při chuti a v dobré kondici, což se o zdejších rybách vždy říci nedá. Doufal jsem, že až se ochladí, tak to bude ještě lepší. Protože jsem nebyl na stejném místě dvakrát, střídal jsem totiž úseky od Raspenavy až pod Frýdlant k Hartě, tak jsem si tu zachytal docela slušně a lipanů bylo všude opravdu dost. Už zde totiž není tak velký rybářský tlak a řekl bych, že i volavek tu ubylo.

Na Nise jsem chytal hlavně na sucho a lipani se dali vyházet i tehdy, když nejevili žádnou aktivitu. Na Smědé jsem lovil hlavně na malé nymfičky, které však platily na lipany kupodivu jen v mělké a proudné vodě v Raspenavě. Když jsem navštívil Smědou pod Frýdlantem, kde jsou táhlé oleje, daly se tam už použít i suché mušky. Mám zde oblíbené dvě tůně, které se nacházejí v místech, kde je řeka už skoro bez známek civilizace. Člověk tu splyne s přírodou a zapomene při tom na všechny starosti.

 Lipani 34 a 35 cm

Blížila se polovina měsíce, takže už moc času nezbývalo a tak jsem vyrazil na svá oblíbená místa pod Frýdlantem. Netrvalo to ani moc dlouho a už zdolávám prvního lipana. Je to pěkný mlíčák kolem 35cm, ale když už ho mám pod nohama tak se osvobozuje. Pak jsem chytl během hodiny dalších šest lipanů, ale ti byli už menší. Braní nějak pomalu ustalo a tak přecházím na své další místo. Je tu stará rozbořená regulace u protějšího břehu a hloubka mezi 1 až 1,5 metru. I zde jsem vytáhl několik pěkných lipanů. Čas rychle běží a sluníčko začíná zapadat, takže se vracím a chystám se domů.

Dokonce jsem měl záběr od ryby, u které jsem tipoval, že mohla mít přes čtyřicet centimetrů. Zasekl jsem, a když jsem cítil ten tah, tak jsem jí jen držel na napnuté šňůře pod sebou v tůni. Ryba cukala hlavou sem tam, až se mi z mušky uvolnila. Během chvíle přichází další záběr od podobně velké ryby, ale scénář byl také dost podobný a ryba se mi však uvolnila téměř okamžitě, mohla být i podseknutá. Pak jsem tu chytl ještě několik dalších lipanů a mezi nimi i dva 34 a 35cm, které jsem si ponechal.

 Poslední ryba sezóny

Také mi po mušce vystartoval docela slušný potočák, jen jsem zahlédl žluté bříško, pocítil jsem, jak brnkl o mušku a byl pryč. Byl jsem docela rád, protože kdybych si ho chtěl třeba vyfotit, tak nevím, jak bych to udělal, protože jsem už byl docela vymrzlý. Sluníčko už totiž dávno zapadlo za zalesněnou stráň nad řekou a tak jsem po chvíli musel z vody.

Vrátil jsem se na toto své místo ještě jednou, ale zrovna v nepravou chvíli. Ke konci měsíce nám napadl sníh, ale než jsem se dostal k vodě, přišlo náhle tání a tekla přikalená voda. Když jsem po půldruhé hodině chytil jen jednoho lipana, tak jsem to zabalil a šel domů. O konci sezóny jsem sice měl jiné představy, ale když bych to shrnul, tak jsem s tímto podzimem byl nakonec velice spokojen…


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky