Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Hanák Competition vítězem v Llangollenu

Vytvořeno: 31.12.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Hanák Competition vítězem v Llangollenu

Rozhovor s ing. Františkem Hanákem, který se zúčastnil na konci loňského listopadu známého říčního mezinárodního závodu Welsh Dee International Grayling Championship připravil a vedl za Českého muškaře Karel Křivanec.

ČM: Začíná to být už pomalu tradicí, že se na přelomu listopadu a prosince vydáváš do Walesu na Festival lipana. Ani vloni tomu nebylo jinak?

FH: Ano, byl jsem zde za poslední čtyři roky už potřetí, v letech 2005, 2006 i 2007 byl závod téměř zrušen z důvodu velké vody. Ta zde ostatně hrozí každoročně, ale já sem jezdím i za obchodními záležitostmi, takže případné zrušení závodu mohu oželet snáze než závodníci, kteří sem jedou jen s cílem zúčastnit se a třeba i vyhrát.

ČM: Jak tomu tedy bylo v roce 2008? Prý byla po dlouhé době dobrá voda?

FH: Počasí se tentokrát umoudřilo, voda byla sice zvýšená, ale všude chytatelná, takže se závody vydařily. Já jsem přijel o dva dny dříve kvůli tréninku a to se mi vyplatilo. Už ve čtvrtečním tréninku jsem měl mimořádné štěstí a podařilo se mi nad Llangollenem v poolu zvaném Lowerdipper ulovit lososa 72 cm.

ČM: No o tom musíš našim čtenářům něco povědět, co nejpodrobněji, prosím!

FH: Trénoval jsem s Gary Hedgesem z našeho týmu a on mě zavedl na to místo. U břehu byl hluboký proud, ve kterém jsem měl i já se svou postavou co dělat, abych ho přebrodil. Ve středu řečiště byla písková lavice, která končila v hluboké jámě. A právě zde jsem měl asi na čtvrtý náhod s českou nymfou záběr a sekl jsem do něčeho velkého. Nejprve jsem si myslel, že by to mohl být nějaký rekordní lipan, ale za chvíli už mi bylo jasné, že to bude něco většího. To když ryba vyrazila z jámy proti vodě a vzala si hodně mé šňůry. Testoval jsem náš nový čtyřdílný prut HC French Nymph 305 cm na trojku šňůru, forpas jsem měl z našeho HC fluorkarbonu o průměru 0,16 mm a použitý bezprotihrotový háček byl rovněž náš H 300 ve velikosti 8.

ČM: A jak to bylo dál? Jak se ti podařil takovou rybu vyndat z vody na takové jemné náčiní?

FH: Asi po pěti minutách tuhého souboje jsem uviděl velkou rybu, která dělala salta a kotouly vzad a kroutila se kolem podélné osy těla. Naštěstí visela na horním přívěsu a urvala mi při těchto uvolňovacích pokusech obě spodní nymfy. Musel jsem se při zdolávání tak velké ryby neustále hodně kontrolovat, abych nedostal štičku prutu moc za sebe, tam by mi pak hrozilo zlomení přetíženého čtyřdílného prutu. Asi po deseti minutách boje jsem rybu dostal k sobě a byl to losos 72 cm dlouhý. Z fotografie je možné se domnívat, že se jednalo o nedávno vytřeného mlíčňáka a to mohla být příčina mého úspěchu s tak jemným nářadím a návazcem. Losos vzal na růžového Bobeše. Gary měl následujícího dne taky na prutu lososa na nymfu, ale v jeho případě zvítězila ryba.

ČM: Jak tedy pro vás dopadl ten první trénink?

FH: Protože jsme zde byli sami, tak to bylo úspěšné. Chytl jsem ještě lipana 42 cm a dva okolo 39 cm, celkem asi 15 lipanů. Ujasnil jsem si zde svou taktiku. Protože se na hladině neudělalo jediné kolečko, bylo to jen o nymfách. Dole na nástavci jsem měl jiga (H 400 ve velikosti 12) se zlatou tungstenovou hlavou, nahoře toho růžového krasavce a na prostředním přívěsu jsem testoval různé nymfy. Jako nástavec jsem použil Airflo polyleader 8 stop dlouhý a pak následoval malý indikátor a za ním byl dvoumetrový tippet z našeho fluorkarbonu a tři nymfy po 50 cm od sebe.

ČM: A jak to bylo při tréninku v pátek? To už asi nebyla tak dobrá rybařina.

FH: Tak samozřejmě se zde už podepsalo to, že přijela další početná skupina muškařů a tak už nebylo mnoho místa pro trénování. Přesto jsem ještě chytl asi 10 ryb a tak jsem věřil, že by má taktika mohla fungovat i během závodu.

ČM: Jak je vlastně závod organizován a jak jsi dopadl v sobotním kole?

FH: Jedná se o soutěž tříčlenných týmů a jednotlivců. Dva závodníci loví na jednom dlouhém úseku a třetí kontroluje vedlejší tým. Závodní kola jsou celkově tři a tak každý dvakrát loví a jednou hlídá. Hodnotí se zde pouze lipan od 20 cm. Celkem se prezentovalo 18 týmů, byly tedy tři sektory po šesti družstvech. V sobotu jsem lovil spolu s Karlem Humphriesem a náš třetí parťák Gary Hedges kontroloval. Naše místo C 6 byla dlouhá pravotočivá zatáčka a na konci bylo ve vodě mnoho keřů. Já tu chytl 11 lipanů a Karl 2, což nám stačilo na třetí místo v sektoru. Po nás tu další dva týmy chytly vždy už jen po jednom lipanovi. Můj největší úlovek měl 39 cm. Také odpoledne dělali Karl (3 ks) a Gary (1 ks) na místě A 2 třetí místo.

ČM: Tak nás nenapínej a dopověz jak to bylo v neděli 30. listopadu 2008?

FH: Voda byla stále dobrá a tak jsme šli s Garym na stanoviště B – 4. Tentokrát to byla těžko čitelná levotočivá říční zákruta s jednou lososí tůní uprostřed. Zlaté hlavy na jigovi se už moc neosvědčovaly a tak jsem nasadil tungsten v barvě black nikl. Celkem jsem vytáhl 9 ryb a můj parťák měl dvě a to nám stačilo na vítězství v sektoru. Závody vyhrál Anglický tým rodiny Dixonů (Martin, Phil, Mike), naše kombinované družstvo skončilo na čtvrtém místě.

ČM: A jak to bylo v soutěži jednotlivců?

FH: Tu jsem vyhrál já s 20 lipany, druhý skončil Phill Dixon (18 ks), na jehož jezeru jsi vloni chytal se Šeďou a třetí pak byl další Angličan Bob Worts (16 ks). Ze závodníků mimo Britské ostrovy zde byli ještě 2 Italové, 2 Bulhaři a 1 Polák. Největší rybu ulovil Ian Jones – 47 cm.

ČM: Takže letošní Festival se opravdu vydařil a dá se říci, že byl ve znamení značky Hanák Competition a česká nymfa, křížená s francouzskou, zde opět zaznamenala výrazný úspěch.

Blahopřejeme a díky za rozhovor.

 Souboj s lososem  Vytřený mlíčňák lososa  Šťastný lovec
 Černé skvrnky na těle lipanů z řeky Dee  Velký lipan z Dee  Závěrečné vyhlášení

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky