Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Lipanové toulky I – Říjen na Lužické Nise

Vytvořeno: 31.12.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Václav Stránský

Lipanové toulky I – Říjen na Lužické Nise

 Lužická Nisa nad Bílým Kostelem

Vloni mi připadalo, že je na Lužické Nise více lipanů než v předešlých letech a obzvlášť pak na úseku, který obhospodařuje chrastavská organizace. Sjížděli se sem muškaři z širokého okolí, mluvil jsem tu i s muškařem z Mladé Boleslavi, ale nejvíce jsem potkával rybáře z okolí Ústí nad Labem. Naproti tomu mi připadalo, že duháky sem vysazovali asi jen na jaře. Pod Bílý Kostel jsem na podzim vůbec nechodil. Září a říjen jsem navštěvoval úsek právě nad „Bílákem“, tady bylo lipanů hojně a se zárukou pěkného chytání.

Mám tu několik oblíbených tůněk tutovek. Stalo se mi však taky, že jsem v jednom dni měl na jednom z těchto míst pomalu záběr na každý hod a z toho byli dva slušní lipani přes čtyřicet cm. Bohužel ani jednoho jsem nezdolal. O prvního jsem přišel díky až moc razantnímu záseku a koncový vlasec 0,08 mm jsem upálil. Jen jsem viděl, jak lipan elegantně vystoupal pro mušku a obloukem zase mizí v tůni. Pro jistotu tedy zesiluji nástavec na 0,12 mm.

 Deformovaný lipan

Záběrů sice trochu ubylo, ale menší ryby mušku braly s důvěrou. Po půlhodině dostávám další záběr od lipana, kterého odhaduji na 40-42 cm. Tentokrát záběr sedí a cítím tah pěkné ryby, ale i jak lipan škube hlavou a jde na hloubku, kde se mi u dna vypnul. V této době, kdy se slunečné dny střídaly s deštivými, jsem chytal jen na listokazy, nebo na nymfy olivových jepiček. Nezatížené, jen volně unášené vodou, vše na háčcích č. 20 – 22.

O týden později jsem na této tůni byl po hodině lovu stále ještě bez záběru a tak jsem sešel asi 50 metrů po proudu na nevelkou tůňku. Není ani moc hluboká, ale na protější straně je břeh porostlý vysokou trávou, která se sklání až nad vodu a tady je vždy nějaký slušnější lipan. Nejprve tu chytám menší rybu. Nejdříve jsem myslel, že jde o zakrslého lipana, ale když jsem si ho prohlédl pozorně, tak jsem si všiml, že má ten kořen ocasu spíše nějak zdeformovaný. Zakrslá forma vypadá přeci jen trochu jinak.

 Zdolaný lipan

Stojím v mělké vodě a rybu pouštím hned vedle sebe a asi metr postupuji. Po několika minutách chytám dalšího, ten už je slušnější a tak si rybu fotím. Když jdu zpět do vody, všimnu si lipana, kterého jsem pouštěl předtím, že tam stále ještě stojí. Je klidný jak beránek a dá se chytit do ruky, tak si fotím i jeho a pak ještě jak stojí ve vodě. Byl to takový manekýn a až když jsem ho třikrát postrčil, pak teprve vypálil jak střela na hlubší vodu.

Poté následovalo několik dalších vycházek a už se blížil konec října a já jsem myslel, že se sem tento měsíc už nedostanu. Syn však potřeboval něco zařizovat v Liberci a tak jsme se dohodli, že si udělá takovou malou zajížďku a „hodí“ mě do Bílého Kostela a ještě jsme se dohodli, že se pro mne staví asi za 2,5 hod.

 Lipan 35 cm z Lužické Nisy

Má oblíbená tůňka byla už obsazená a tak jsem šel rovnou pod most. Nad mostem už také byli dva muškaři. Bylo znát, že je neděle. Tentokrát o pěkném chytání nemohla být ani řeč. Za hodinu a půl jsem chytl jednoho lipana a potočáka, obě ryby měřily tak 25cm. Pak se mi za muškou přeci jen zvedla veliká ryba a byl to asi největší lipan, kterého jsem tu viděl. Odhadoval jsem ho na 45cm. Ryba se jen pomalu k mušce zvedla a jak se zvedla, tak zase pomalu zmizela v hluboké tůni. Chytal jsem na sucho a už jsem se soustředil jen na toto místo, ale rybu k dalšímu zvednutí za muškou jsem nevyprovokoval.

Kluk už volal z Liberce, že vyjíždí a tak jsem rychle převázal na drobnou nymfičku a doufal, že rybu přinutím k záběru. To se povedlo po několika málo minutách. Cítím silný tah ryby, která sebou mele na místě. Nepovoluji ani centimetr, ale malý háček v tlamce nesedí tak pevně a po několika málo okamžicích se uvolňuje. Chvíli stojím jako opařený, to mohl být můj největší lipan, to by byla fotka, projíždí mi hlavou. Ale za mnou už stojí kluk, a jestli už pojedeme. Vím, že nemá smysl rybu znova pokoušet a tak rezignuji. I tak to byly krásné chvíle. Letos se sem už asi nedostanu, ale musím s potěšením konstatovat, že ryby tu jsou a pěkné.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky