Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Jak jsem vyhrál Orvis Cup 2008

Vytvořeno: 29.11.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: David Říha

Jak jsem vyhrál Orvis Cup 2008

 Na Orvis Cupu

Již podruhé jsem se spolu s dalšími několika členy našeho muškařského klubu zúčastnit lodních závodů Orvis Cup, které proběhly letos ve dnech 4. – 5.10.2008. Závody se konají na Vltavě v Praze v úseku mezi jezy kolem Střeleckého ostrova a pravidelně se jich zúčastňuje přes 100 soutěžících. Každý ročník tohoto klání doprovázejí novinky ze strany organizace závodů a i tentokrát to byly novinky směřující k maximální regulérnosti závodu. Na rozdíl od minulého roku byly vytýčeny pořadateli celkem 3 sektory a každý sektor se bodoval zvlášť. Horní úsek byl umístěn pod jezem u Jiráskova mostu, prostřední kolem mostu Legií a spodní byl v nadjezí nad Karlovým mostem.

Závod proběhl za krásného počasí a sníženého průtoku vody. Posádky lodí tvořili dva lovící borci a veslař, který současně působil jako rozhodčí. Pravidly byly stanovené rozestupy mezi loděmi 15 m, ale dle mého názoru zde to asi nebude nikdy zcela naplněno, hlavně z důvodu říčních proudů, ale i kvůli nezkušenosti některých veslařů.

V prvním sobotním kole jsme měli s mým parťákem na lodi Mildou Hosenseidlem vylosován horní sektor. Zde se ryby nacházely v proudící vodě nedaleko jezu. Osvědčila se mi teorie, podle které jsem hledal ryby zhruba ve stejném místě jako minulý rok. Podařilo se mi tu chytit 16 pstruhů a dělal jsem jedničku v sektoru. Ve spodním sektoru zvítězil Šéďa, taktéž člen našeho klubu, který zde chytl 39 duháků a ustanovil rekord letošních závodů v počtu ulovených ryb.

V odpoledním kole jsme si vylosovali spodní úsek. Ryby již nebyly tak aktivní jako ráno a tentokrát zde zvítězil se 16 pstruhy Milda Hosenseidl. Já jsem jich chytil pouze 9 a tak mě docela překvapilo, že jsem se umístil hned za ním. Oproti hornímu úseku zde ještě více záleželo na tom, jak kdo dovede daleko hodit. Pstruzi byly doslova „přilepeni“ v těsném nadjezí ve vzdálenosti zhruba na délku muškařské šňůry a nebylo jednoduché dopravit k nim mušky. Šéďa v prvním kole zde, jako bývalý dobrý závodník v rybolovné technice, ulovil mnoho ryb právě díky dalekým hodům.

 Vltava v Praze

Na druhý den v neděli na nás zbýval už jen prostřední sektor. Dle informací ze soboty se zde chytaly pouze ojedinělé a náhodné ryby. K mému překvapení jsem měl na prutě pstruha hned na první nához, ale těsně u podběráku se mi vyhákl. Těsně po zahájení kola ulovil svého pstruha můj kolega v lodi a i pár dalších šťastlivců kolem nás. Já jsem měl štěstí až po 1,5 hodině a v poslední půlhodině jsem ještě jednoho zdolal těsně na konci sektoru. Měl jsem na prutu i dalšího, ale ten se mi vyhákl stejně jako ten první. Díky tomu, že jednotlivá kola důkladně promíchala pořadím, tak mi stačily tyto dvě ryby na celkové první místo.

Protože se jednalo o vysazené ryby, nebyl problém chytit je na jakoukoliv mušku. Já jsem chytal na lury, a co jsem pozoroval i u ostatních, tak většina chytala na to samé. Zdaleka nejdůležitější bylo se s rybami potkat, ostatně jak to bývá na závodech, kde jsou ryby v revíru pouze krátkou dobu. Velikost pstruhů se pohybovala většinou mezi 28 - 38 cm, ojediněle i přes 40 cm.

Na rozdíl od několika jiných rybářů nepokládám tento závod za něco nenormálního, i když se tato akce koná v centru hlavního města. Sám osobně bych také normálně na ryby do této rušné oblasti nešel, ale jednou ročně se to dá vydržet, zvláště když mám možnost setkat se tu s přáteli a dalšími blázny do muškaření. Nedělám si iluze, že by se pstruzi v tomto úseku zdrželi déle, ale díky těmto závodům má pražský rybář možnost kromě kapra si ulovit také duháka, se kterým by se jinak v Praze nepotkal. A je to také docela dobrá propagace našeho sportu.

Celkové pořadí prvních závodníků v ORVIS Cupu 2008:

1. David Říha, 2. Pavel Kudrna, 3. Matěj Svašek, 5. Lukáš Starýchfojtů, 6. Antonín Pešek, 7. Jakub Vedral, 8. Tomáš Cieslar, 9.Peyerl Karel, 10. Milda Hosenseidl


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky