Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Velké muškařské klání na jihu

Vytvořeno: 30.09.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Velké muškařské klání na jihu

 Vltava pod seníkem

Koncem září se stávají Jižní Čechy místem tradičního setkání muškařů z celé republiky a také i z ciziny. Hovořím zde o seriálu závodů Hanák Open, který se koná na Vltavě pod Vyšším Brodu jako Memoriál Theodora Kouby a Svatováclavském poháru na nádrži Květoňov u Kaplice. Oba závody jsou pod patronací JČ ÚS ČRS. Letos k nám přilákaly mnohem více než stovku závodníků a mezi nimi bylo i 12 Angličanů, 6 Finů, 6 Belgičanů a 3 Italové.

Koubův memoriál tříčlenných družstev přilákal dokonce 38 týmů, které se utkaly v pátek a v sobotu 26. a 27. září na Vltavě 28. Pro tuto soutěž byly vytýčeny úseky dlouhé 150 – 200 m a tak se lovilo od Bílého mlýna až skoro do Rožmberka. Dva závodníci lovili a třetí z družstva kontroloval sousední tým. Před soutěží došlo ještě k zarybnění solidními a velkými duháky a tak bylo co lovit.

 Dívčí tým

Celkem se nakonec chytlo 1915 kusů ryb, od minima, kterým bylo 20 cm až po největší ho duháka 57 cm. Na závodníka tak byl docílen průměr v jednom tříhodinovém kole přes 25 úlovků. V pátek bylo ještě chladné počasí a v sobotu se konečně ukázalo podzimní slunce. Lovící mohli vyzkoušet všechny hlavní způsoby lovu, mezi kterými dominovalo nymfování, ale i suchá muška přinesla některým rybářům nemálo úlovků, zvláště pak potočáků a místy i malých lipanů. Strímrování, od kterého se před soutěží nejvíc očekávalo, zůstalo tentokrát za očekáváním.

V soutěži se nejlépe vedlo loňským vítězům, týmu Smokers, v jehož čele stál letošní mistr světa Martin Drož a bratři Miloš a Miroslav Paurové. K vítězství jim stačilo 75 úlovků a součet umístění 4. Druhé místo velmi překvapivě obsadilo družstvo ze Strakonic ve složení Dlauhoweský, Smrčka a Kosák se součtem umístění 7 a 87 úlovky, kterým sice velmi pomohlo, že měli v sestavě stanovišť i vyhrávací místo A 1 pod jezem ve Vyšším Brodu, ale to by jim samo o sobě k tomuto výbornému výsledku nestačilo. Na třetím místě pak skončilo velmi silné trio z Jaroměře (Chyba, Karban, Šulc) se součtem umístění 7 a 73 rybami. Nejlepšími cizinci byl tým Belgie 2 na patnáctém místě se součtem umístění 11 a 49 úlovky.

 Vítězové KM 2008

Nedělní Svatováclavský pohár (28.9.) na Květoňově měl nakonec 92 účastníků, kteří se utkali ve dvou skupinách a čtyřech samostatných kolech. Počasí bylo pro lov krajně nepříznivé, slunečno a skoro celý den bez větru, což se podepsalo na celkovém úlovku. Přestože bylo vysazeno asi dva tisíce nových ryb, byl celkový úlovek jen 268 kusů a to byl průměr 2,93 ryb na jednoho závodníka a 13 rybářů bylo zcela bez úlovku. I když to některé soutěžící otrávilo, měli si možnost ověřit solidní mezinárodní standard v úlovcích, jak ho známe z řady podobných soutěží z ciziny. Spokojenost byla i s největší ulovenou rybou, duhákem dlouhým 582 mm, který okusil podběrák Davida Procházky z Rokycan.

Nakonec zůstalo v soutěži jen pět závodníků s úlovkem ze všech čtyř soutěžních kol a palmu vítězství si odnesl majitel obchodu s muškařskými potřebami na Rutlandu (největší jezero v Anglii) Robert Winram se součtem umístění 7 a deseti rybami. Jen o rybu za ním skončil se stejným umístěním Martin Drož, který přišel o desátý úlovek u podběráku asi 5 minut před koncem a znovu potvrdil, že letošní titul mistra světa je ve správných rukou. Zato třetí z celkovového pořadí, Miroslav Lukáš z Plzně (součet um. 11 a 8 ryb), byl pro mne opravdu velkým překvapením, protože tento špičkový říční rybář se asi poprvé dočkal podobného výsledku v tak prestižní soutěži na stojaté vodě.

 Druhé místo na řece

Čtvrté a páté místo patřilo Mir. Kuntovi a Ivanu Vančurovi, kteří závodí za Příbram a měli oba po 5 úlovcích. Až šestý skončil nejlepší Jihočech a loňský vítěz Václav Krátký (RSK ČB). Byl sice po třech kolech s 8 úlovky ve vedení, ale v závěrečném závodě neměl dost štěstí, ztratil dvě ryby a skončil bez úlovku, což ho připravilo o celkové vítězství.

Velice solidní byly i výkony všech tří italských reprezentantů v čele se Sandrem Soldarinim, který měl podobnou smůlu jako Václav Krátký, jenže v kole druhém, jinak mohl sahat po třetím místě. Italové nám také předvedli velmi zajímavou novinku, kterou byl valivý hod s dvojitým tahem. Používali k tomu šňůru Airflo Sixt Sense a šestkový prut od firmy Sage. Jedním máchnutím prutem dokázali odhodit své nástrahy neuvěřitelně daleko a ještě narovnat celý nástavec. Tušování vodní hladiny šňůrou tu u čerstvě nasazených ryb nedělalo žádný větší problém. Většina duháků totiž odrazila od břehu a provokativně se ukazovala mimo dostřel, takže tyto závody byly vlastně hlavně o tom, kdo dohodí dál.

Nejlepší soutěžící si odnesli z obou závodů velmi hodnotné ceny, věnované hlavním sponzorem a bez odměny nezůstali ani ostatní, kteří získali mnoho dalších cen podle svého umístění v celkovém pořadí. Na závěr lze konstatovat, že seriál závodů Hanák Open se tak stává významnými mezinárodními závody, o které stále vzrůstá zájem nejen u nás, ale i v cizině. Jejich přínos pro řadového rybáře pak spočívá v nasazení velkých ryb, které se hradí hlavně ze startovného od závodníků, kteří všechny úlovky po změření zase vracejí zpět do vody.

 Třetí tým 2008  Naši také berou ceny  Ti nejlepší z ročníku 2008
 Václav Krátký  To je lavór!  John Emmerson s duhákem
 Boj končí  Finský úlovek  Milan Hlad táhne rybu
   Pěkný kousek  

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky