Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Stojaté revíry ] > Bedřichov a Kunratice

Vytvořeno: 31.08.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Václav Stránský

Bedřichov a Kunratice

 Černá Nisa I - přehrada Bedřichov

Oba revíry jsou stojáky pstruhového charakteru, ale Kunratice coby soukromý revír má svá specifika. Bedřichovská přehrada, která tvoří jeden ze tří revírů Černé Nisy s výskytem sivena ze samovýtěru, zaručuje většinou dobrý rybolov, i když někdy to také není ono. Protože to není od nás daleko, tak jsme sem zajeli s kamarádem Pepou. Začal jsem chytat na pakomáry s plovoucí šňůrou, kterou jsem pomalu stahoval. První záběry přišly, až když jsem je vyměnil za černé lury, avšak žádnou rybu se mi nedařilo zaseknout. Musel jsem proto nasadit potápivou šňůrou a konečně to na černé lury šlo. I ostatní vycházky na tento revír ryby dobře braly na černé lury na potápivé šňůře.

První květnovou sobotu bylo jarní kolo krajské divize, které se konalo v Kunraticích. Chytaly se celkem pěkné ryby, i když já měl zrovna smůlu. Měl jsem sice dva duháky 32 a 48cm, ale dva mi spadli a o dva jsem přišel jen díky tomu, že jsem měl navázané strímry na špatných háčcích, které mi praskly v obloučku. Perfektně si zachytal syn Lukáš, který v prvním kole dostal dokonce dva duháky přes padesát (50,5 a 52cm) a dařilo se mu i v druhém kole.

 Siveni z Černé Nisy

Začátkem července dostávám od známého echo, že jeho známý byl v Kunraticích a prý tam vysazovali duháky kolem 60cm. O týden později už čekáme před devátou na vyřízení povolenek. Zvědavost mi nedá a tak se ptám chlapíka, který nám vše vyřizuje, že prý tu vysazovali velké duháky. Dostávám ráznou odpověď: „ No, čtyřmetrový.“. Je mi tedy jasné, že se nic nevysazovalo a ještě si v duchu říkám, že jsem radši nedržel hubu. Jeho reakce byla podobná, jako když jsem telefonicky objednával povolenky. Překvapila mě totiž otázka, jestli vůbec máme potřebné vybavení, že by nechtěli, aby jim tu vodu kdekdo mrvil. Když jsem ho ujistil, že k nim jezdím na muškařské závody, tak ho má odpověď uklidnila.


 V Kunraticích

Proti začátečním pravidlům už tu došlo k některým změnám. Nyní se dají koupit dva druhy povolenek, chyť a pusť za 250 Kč, a pokud si chcete nějakou rybu odnést, tak tato povolenka stojí 380 Kč a lovící si smí ponechat 1 duháka, 1 sivena a dva okouny. Celoročně tu jsou hájení štika a candát. Zarybnění je celkem slušné, protože je tu několik kategorií duháka až do váhy 2,5 kg. Z okolních přítoků sem proniká i pstruh obecný a vysazen byl i pstruh ob. forma kolowrat, Letos sem byl vysazen i sumec v délce 70cm.

My s Pepou jsme si tedy koupili povolenky za 380 Kč a pro Vendy jsem vzal tu za 250 Kč. Po ránu to ještě šlo. Měl jsem na prutu jednoho duháka, který mi ale nakonec po krásném výskoku spadl. Stejně dopadla o několik minut později i Vendy, které duhák spadl u břehu. Pepa vláčel a chytl tři velmi štíhlé duháky, takže je stejně pustil. Pak jako když utne a brali jen okouni. Kolem čtrnácté hodiny půjčil Pepa prut vnukovi a ten uvláčel asi půlmetrového candáta. V půl třetí odpoledne si už Vendy stěžovala, že jí bolí ruce a tak jsme to zapíchli. Se smíšenými pocity jsme šli nakonec domů bez ryby a zavzpomínali jsme na náš Bedřichov.


 Candát z Kunratic

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky