Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Co se muže stát, když jezdíte muškařit 100 a více km

Vytvořeno: 01.02.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Mirek Krejčí

Co se muže stát, když jezdíte muškařit 100 a více km

Blížil se konec ledna a u mne se už začaly projevovat abstinenční příznaky. Naposledy jsem škádlil tečkované a duhové kamarády dírou v ledu na začátku a v polovině měsíce a to je úplně o něčem jiném než muška. Počasí posledních dní přineslo vyšší teploty a tak jsem pozorně sledoval průtoky a předpovědi počasí. Narodil jsem se v Praze a od malička tady žiji.

Bohužel musím přiznat, že stověžatá matička je sice překrásné město a má mnoho výhod, ale pro muškaře to není žádná výhra. Mezi pražskými rybáři kolují historky a dnes už téměř legendy o chytání pstruhů na Vltavě pod Štěchovickou nebo Vranskou přehradou, pod jezem na Štvanici nebo v Tróji, ale podmínky pro muškaření na těchto revírech jsou v současné době velmi obtížné. Ani Orvis Cup nepřinesl pro muškaření v Praze nějaké zvláštní zlepšení. Měsíc po závodě zmizela půjčovna loděk a ze břehu se v centru Prahy opravdu muškařit nedá. To tak ještě přívlač s podvodním splávkem.

A tak pražským muškařům nezbývá než vyrážet do blízkého či dalekého okolí. Ve většině případů se jedná o vzdálenosti kolem 100 km nebo více. Nejblíže na skutečnou pstruhovou řeku je to za Turnov na Jizeru nebo na Ohři pod Nechranickou přehradu a to asi 85 km.

Kromě dosti vysokých nákladů na cestování a času prosezeného v autě jsou takové výpravy spojené s nemalým rizikem, jaké budou v cílové lokalitě podmínky.

Nejednou se mi stalo, že předpověď neslibovala nic pozitivního, ale u řeky bylo naprosto bezproblémové počasí. Pro takové případy se hodí mít mezi místními nějakého toho přítele na telefonu. To je k nezaplacení. Jenže ne každý má takového kamaráda a ne všude, kam by rád za muškařinou. Pak nezbývá než studovat pečlivě dostupné informační zdroje.

Já jsem věrný internetu a mezi mé nejoblíbenější patří stránky Českého hydrometeorologického ústavu, kde sleduji předpovědi počasí a snímky z radaru a Vodohospodářský informační portál MZ ČR, kde jsou aktuální informace o stavech a průtocích na českých řekách.

Přes všechny uvedené vymoženosti je někdy rozhodování kam vyrazit na rybačku velmi těžké.

Už v pátek 25. ledna se předpovědi v rádiích, TV a na internetu dost lišily. Hladiny řek sice klesaly, ale nebylo to ještě ono. Chtělo to ještě den možná dva. Jak kde. Uvažoval jsem o Lužické Nise, Metuji nebo Smědé. Vše na severu, kde se měla prohnat vichřice, což pro muškaření také není zrovna to ořechové. V sobotu ráno jsem se sice probudil do slunečného dne, ale do oken mého bytu na Bílé Hoře se opíral silný vítr. Měl jsem vyřešit těžké dilema.

V tom větru to půjde jen velmi obtížně. Předpověď na zítra je ale podstatně horší, protože má ještě ke všemu na celém území pršet. S větrem si neporadím, s deštěm v broďákách a nepromokavé bundě ano. Tak tedy počkám do zítra.

Nedělní dopoledne bylo ještě větší hádankou než sobotní. Ranní nebe bylo podmračené a kromě větru mi do oken ještě bubnoval déšť. Informace o průtocích říkaly, že v Nise je vody až dost, Metuje také poněkud nad ideálem a tak snad ta Smědá, která většinou trpí nedostatkem vody, by mohla být ještě dobrá. Poslední naměřené údaje byly z šesté hodiny v neděli ráno. Nová měření během dopoledne nepřicházela. Kolem desáté silný vítr roztrhal mraky a začalo se od západu vyjasňovat. Obrázky z radaru také neukazovaly žádný liják v oblasti Frýdlantu a tak před jedenáctou házím věci do auta a vyrážím. Už se nemohu dočkat.

Před Turnovem padá na kraj deka a na čelní sklo intenzivní mžení. Z auta pozoruji poměrně intenzivní průtoky na menších či větších kapilárách a nedobrá předtucha se stává realitou, když přijíždím k řece. Smědá je určitě ještě chytatelná, ale pomalu stoupá a je silně podkalená. Ujel jsem přes 150 km, tak přece nepojedu zpátky. Alespoň to tedy zkusím.

Po více než třech hodinách máčení nymf bez jediného kontaktu s rybou to vzdávám a pokorně se vracím k autu. A všechna ta měření a předpovědi jsou mi k ničemu. I tohle patří k životu. Večer jsou už na internetu nová data o průtocích a od šesti ráno do dalšího měření v poledne se hodnoty zdvojnásobily. V noci z neděle na pondělí situace kulminovala, ale k povodňovým limitům bylo ještě daleko. Tak snad příště…


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky