Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Otava ] > Na Blanici nad Husineckou přehradou

Vytvořeno: 01.01.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Na Blanici nad Husineckou přehradou

 Blanice nad přehradou

Tento malebný mimopstruhový úsek tvoří asi kilometr řeky Blanice nad Husineckou přehradou. Tip na tento revír jsem dostal od jednoho prachatického kolegy a teď mu za něj chci poděkovat. Protože už zamrzly i naše vimperské stojáky, nabídl jsem Danovi, že vyzkoušíme nový úsek nad vtokem do přehrady. Dan souhlasil a tím bylo rozhodnuto, že v úterý 18. prosince pojedeme právě sem.

Na místo jsme dorazili kolem jedenácté. Teplota vzduchu byla mínus tři, prostě ideální počasí na ryby. Když jsme dorazili k vodě, překvapilo nás, že jí je ještě poměrně hodně. Proto okamžitě sestupujeme co nejblíže k přehradě na klidnější a jak doufáme, i rybnatější místa.

 Prosincový lipan z horní Blanice

Začínáme lovit v první hlubší tůni, já na jejím začátku, Dan obsazuje spodní hranu. Druhým hodem se mi daří přelstít prvního lipana a pak dlouho nic. Danova spodní část je lepší, dostává šest lipanů a několik jich ztrácí. Potom se vydává po proudu do velké jámy již u ohybu vzdutí přehradní nádrže. Vidím i na tu dálku, že se mu daří.

Já stále zůstávám v první jamce, jen se umísťuji tak, abych mohl prochytávat celý hluboký úsek. Zvedl jsem velikost mušek na tandem 12 a 14 a hned se dostavily další úlovky. Lipani preferovali starorůžové vzory, ale největší jsem chytil na schránkového chrostíka z jelení srsti se svítivě zeleným konečkem, kterého mi v závěru lovu utrhl jiný pěkný lipan.

Nemohli jsme se odtrhnout od nádherné muškařiny, ale nakonec nás kolem čtvrté donutil k návratu domů mráz, který nám začal silně komplikovat lov. Rozloučili jsme se s přáním, že to snad do Vánoc stihneme ještě jednou.

Stalo se, a posíleni o tátu a Petra jsme stáli 21. prosince na stejném místě. Jenže mráz nám ukázal, co dovede a řeka už byla téměř celá zamrzlá. Výhodou bylo, že jsme nemuseli moc brodit a chodili jsme po ledě. Nejhorší bylo zamrzání všech částí prutu, navijáku, návazce, ale hlavně mušek, a to přímo ve vodě. Na ryby byla tato výprava opravdu chudá. Mně se povedly čtyři úlovky a to bylo všechno. Po hodince lovu jsme to zabalili a odjížděli přesto spokojeni. Už jsme se těšili na brzké jarní lovy…

 Lov z ledu 21.12.2007

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky