Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > Jak jsme přivezli sníh na Salzu

Vytvořeno: 02.12.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: František Tobiáš

Jak jsme přivezli sníh na Salzu

 Můj lipan 45 cm

Ve středu 17. října 2007 jsme se konečně domluvili na výletě do Rakouska, o kterém jsme sice již dlouho mluvili, ale nebýt přátelské nabídky Franty Hanáka, možná bychom seděli doma. Nicméně povedlo se a spolu s Romanem a Jirkou jsme se vydali na letos asi poslední zahraniční rybářský výlet. Cílem byla řeka Salza a jezero Stausee poblíž městečka Greith v Rakousku.

Původní dohoda, že vezmeme dvě auta, \"abychom se vešli\" vzala za své po sněhové předpovědi na sobotu a neděli. Roman nenašel odvahu nasadit v těchto podmínkách své BMW se zadním náhonem na letních gumách a tak jsme se všichni naskládali do mého auta a vyrazili.

Chvíli poté, co jsme sjeli z dálnice A1 a vydali se směrem na Mariazell, jsme mu, při překonávání prvního horského vrcholu slušně zapadaného čestvým sněhem, dali zapravdu a byli rádi, že nechal auto doma. Pohon 4x4, uzávěrka 50:50 a zimní pneu bylo přiměřeným řešením pro zdolání zasněženého, 13% sklonu silnice. Do vesnice Greith jsme dorazili po 3,5 hodinách jízdy.

 Dva fešáci - Franta a lipan 42 cm

Podzimní české počasí se změnilo na pravou zimní krajinu s 10 cm pokrývkou čerstvého sněhu a neustálé sněžení slibovalo skvělé podmínky i pro lyžaře. Pro rybáře už počasí tak ideální nebylo, ale povzbuzovali jsme se: „ To bude krása chytat padesátky lipany na sucho mezi vločkami sněhu\", nebo „ Je sice zima, ale pro ryby je to super počasí!\". Po ubytování jsme popojeli asi 10 km po proudu Salzy, podívali se na jezero Stausee a rozhodli se, že dnes půjdeme všichni na řeku.

Byla ukrutná zima, neustále hustě sněžilo a ryby na tu náhlou změnu počasí změnu reagovaly snížením zájmu o všechno, co jsme jim nabízeli. Několik kousků jsme sice chytili, ale žádná palba to rozhodně nebyla. Skóre dne bylo někde kolem 5 – 10 ryb na hlavu. Záběrů bylo méně také proto, že jsme do relativně krátkého úseku řeky vnikli dost živelně a navíc jsme postupovali po proudu, což v čisté a celkem malé vodě zkušené ryby dost plašilo.

Já jsem chytil pěkného lipana 45 cm a dva menší hned na začátku, čtyři malé pstruhy do 20 cm a duháka okolo 30, to když jsem šel proti proudu s hnědou zlatohlavou nymfou. Poté jsem šel za ostatními po proudu a bylo to o poznání slabší, chytil jsem už jen asi 3 – 4 kousky.

Po 4 hodinách v řece jsme to naprosto zmrzlí zabalili, vrátili se do penzionu a začali sbírat síly na další den. Slabošské návrhy některých členů týmu na odjezd kvůli sibiřskému počasí jsme po několika pivech a výborné večeři – \"Junge Hirsch“ – zavrhli a plánovali, jak další den nachytáme spoustu ryb.

 Sage SLTa lipan

V neděli jsme po vyhrabání auta z 30 cm vrstvy čerstvého sněhu vyrazili znovu. Tentokrát jsme se rozdělili, Jirka s Romanem vytvořili jezerní duo, zapůjčili si loďku a vyjeli na vodu. Já s Frantou jsme se vrhli znovu na řeku. Začali jsme těsně nad jezerem, kde jsme v sobotu viděli ze silnice mnoho pěkných ryb. Mně se na dolním úseku moc nedařilo, chytil jsem tam jen jednoho potočáka na mušku-splávek a vydal jsem se proto do proudnějších úseků, kde jsem ulovil pár dalších ryb. Snažil jsem se házet daleko proti vodě, abych si ryby nepoplašil, často jsem házel i přímo nad ně. Bylo jich tu k vidění opravdu dost, ale jen některé z nich se mi podařilo přemluvit k záběru. Franta v klidnějších spodních místech zůstal a později mi hlásil 8 ryb na nymfu.

Po poledni se počasí vylepšilo, chvílemi svítilo i slunce a teplota byla nad nulou, což vyvolalo líhnutí nějakého nezjistitelného hmyzu a ryby začaly trošku sbírat. Hned jsem proto převázal na sucho a na druhý hod jsem chytil lipana asi 38 cm na skořicového chrostíka a nepřítomnému Karlovi jsem poděkoval za dobrou radu, Během chvíle pak přišlo dalších 5 ryb, mezi nimiž byli i pěkní lipani. Pak se opět ochladilo a bylo po sběru. Franta chytil na nymfu 42 cm lipana a několik dalších kousků. Celkově byla neděle na řece lepší, hlavně kvůli příznivějšímu počasí a asi také díky našemu opatrnějšímu postupu \"proti vodě\".

Hoši na jezeře byli úspěšní, a přestože zpočátku z lodě neviděli žádné ryby, chytali je na každý druhý hod. Celkem měli každý asi 20 pstruhů, duháků i potočáků mezi 35 – 50 cm. Jezero, jak nám již říkala majitelka penzionu p. Leitnerová, bývá v tomto období lepší než řeka, kde jsou ryby už \"schované\". Já však raději chytám na řekách. Mám rád to brození vodou, pohyb v přírodě, hledání a pozorování ryb a jejich lov. Je pro mne to nejlepší na muškaření, jezera mne zatím ještě nějak nedostala…

Porybný a kontrola:

Objevil se 10 minut poté, co jsme vlezli do řeky. Zrovna jsem zasekl pěkného lipana, a když viděl, že mám na prutu rybu, tak odešel nejprve zkontrolovat Jirku. Poté, co jsem rybu vytáhl, vyfotil a pustil, přišel a zkontroloval mi povolenku, mušku a s přátelským pozdravem se rozloučil. V neděli, když jsme hledali loď, jel znovu okolo. Poradil nám, popřál mnoho úspěchů a odjel.

Závěrem:

Řeka Salza v tomto zhruba 2 km dlouhém revíru skrývá nádherné (i trofejní) lipany, potočáky i duháky. Jezero Stausee nabízí skvělou jezerní rybařinu, kde se dá chytit mnoho velkých a krásně vybarvených potočáků a duháků ve skvělé kondici s plně vyvinutými ploutvemi. Nepodařilo se nám přijet za ideálního počasí, přesto si každý pěkně zachytal a všichni byli s výpravou spokojeni. Bylo by podivné kvalitu zážitků přepočítávat na počet ulovených ryb, centimetry a kila. Strávili jsme dva dny v dokonalé přírodě, chytali jsme ryby a užili jsme si to – a budeme si to ještě dlouho pamatovat.

Alternativy:

Zimní rybařinu v Rakousku můžete spojit i s lyžováním, v okolí jsou lyžařská střediska se špičkovými službami. Zimní muškaření má něco do sebe, zkuste to. Ryby sice nejsou tak aktivní jako v hlavní sezóně, ale nějaké lipany tu vždycky chytíte a v zimním počasí vám udělají dvojnásobnou radost.

Kudy:

České Budějovice – Linz – A1 směr Vídeň, cca 70 km po dálnici, exit 100 na Scheibs – Gaming – Mariazell – Greith. Délka trasy cca 250 km, normálním tempem trvá 3 – 5 hod. Okolo Mariazell se připravte na několik horských erzet :-)

Pravidla hry:

Čtěte pokyny na povolence. Stručně: 1 muška bez protihrotu, ne streamer, jig, glow-bug, vlasec o průměru min. 0,12 mm, 1 duhák 30 – 40 dlouhý je v ceně povolenky.

Jezero: 1 muška, loď a bellyboat možno zapůjčit (20/15 EUR/den).

Ubytování:

(22 EUR/osoba/den)
Gasthaus \"Greith\"
Familie Leitner
Leitnerweg 1
A-8632 Gußwerk-Greith, Österreich
Tel.: +43(3885)203
Fax: +43(3885)203

Povolenky:

(90 EUR/den, jezero i řeka dohromady)
Rudi Heger GmbH
Traun River Products
Hauptstraße 4
D-83313 Siegsdorf
Tel.: +49 - (0)8662 - 7079
Fax: +49 - (0)8662 - 2711
Email: rudi-heger@t-online.de

Petrův zdar!


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky