Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Poprvé na Svratce 7 - 8

Vytvořeno: 01.10.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Poprvé na Svratce 7 - 8

 Svratka v Prudké

V polovině září jsem se konečně dočkal zasloužené dovolené, ale kvůli neobdrženému poukazu do Krkonoš jsme stáli před otázkou, kam vlastně letos pojedeme? Naštěstí u nás byla ve Vimperku kamarádka z Tišnova, a tak jsme se domluvili na odvetě.

Pondělní ráno 10. 9. 2007, jsme vyjeli k našim přátelům a cílovou stanicí byl kemp v Prudké. Po ubytování jsem hned běžel obhlédnout zdejší Svratku, která mi učarovala už na první pohled z auta. Voda je tu v některých partiích velice tmavá, až jde z toho strach. Moc se mi zalíbily ostrůvky lopuchů uprostřed řeky. Hned jsem byl ztracen a věděl, že na téhle dovolené pruty z auta opravdu vyndám.

 Podzim na Svratce

V úterý jsme vyrazili na výlet do Brna. Cestou jsem se stavil v Tišnově, abych zde získal povolenku. V místním krámku zareagovali velice rychle, ale na Poličská jezera jsem opravdu jet nechtěl. Jinak už mi nepomohli, jen poznámkou, že to vydává nějaký pán z místních technických služeb. Naštěstí jsem vše vyřídil přímo v Brně, a tak mne v kapse hřály dvě denní povolenky.

Tu první jsem využil hned dalšího dne ráno. Nad vodou se ještě táhla mlha, když jsem z vody vyndával prvního pstruha. Chytal jsem s francouzským návazcem proti vodě a prošel úsek okolo 800 metrů a dostal docela slušnou řádku ryb. Jen jsem se stále namohl dostat na kobylku lipanům. Střídal jsem jednu mušku za druhou, až jsem na to konečně přišel. Zlatohlavá nymfička v černém provedení se stříbrným kroužkováním a fialovorůžovým tipem. Lovil jsem čtyři hodiny a pak jsem se musel věnovat výletování.

Druhou povolenku jsem využil 13. 9. po návratu z hradu Pernštejn. Ve čtyři odpoledne jsem už stál ve vodě na známých místech. Metodu lovu jsem použil stejnou jako včera, ale nedařilo se mi. S myšlenkami o vlastním neumětelství jsem se rozhodl k vyzkoušení prutu a intermídy, které mi zapůjčil Péťa Drastík k závodům krajské divize. Chtěl bych mu za to poděkovat (a zároveň mu pogratulovat k oběma stříbrným medailím z mistrovství světa juniorů v USA!).

Přechod na intermídu se vyplatil a konečně lov vypadal, jak jsem si to představoval. Byl jsem velmi překvapen s jakou spolehlivostí jsem pal chytal právě lipany. Na Svratce se mi opravdu moc líbilo a určitě si to někdy ještě zopakujme.

 Typická lopuchové pole
 Svratecký lipanový zlatohlávek

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky