Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Norské mistrovství Evropy 2007

Vytvořeno: 02.09.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Norské mistrovství Evropy 2007

 Norsko 2007 - týmy ČR 1 a 2

Letošní XII. Mistrovství Evropy v mušce se konalo v okolí Forde, ležícího v Slunečném fjordu. Norští pořadatelé vybrali vody s výskytem pstruha obecného a tak se všechna taktika mohla zaměřit na tuto jedinou rybu. Celkem se akreditovalo 16 mužských týmů, jeden ženský (Anglie 2) a ještě jednotlivci z Bulharska a Rumunska. Prvně jsme zde také viděli maďarské závodníky. Vedle domácích Norů měli po dvou týmech ještě Češi, Poláci a již zmínění Angličané.

Tým ČR 1 nezačal špatně, v prvním kole byl třetí, druhé vyhrál s obrovským náskokem a ve třetím si udržel těsné vedení. Zato náš druhý tým začal na desátem místě a postupně se tlačil nahoru a po třech kolech byl sedmý. Zlom nastal ve čtvrté „rundě“, kdy naše áčko mělo mimořádně špatný los a skončilo v ní až patnácté, zatímco béčko se v průběžném pořadí posunulo na šestou příčku za první tým ČR, který se sem propadl po předposledním kole.

 Bronzový tým ČR 2

V posledním závodním kole obě naše družstva zabojovala a posunula se dopředu. B-tým obsadil se součtem umístění (183) třetí příčku a áčko skončilo čtvrté (184). Byl mezi nimi rozdíl jednoho bodu, ale pořadí mohl otočit jediný milimetr. Vítězem se stala Itálie (162), a druhá byla Anglie (174). Vysoce favorizovaný tým Francie s mnoha mistry světa v sestavě obsadil až sedmou příčku (191), Slováci byli dvanáctí (248), Maďaři patnáctí (306) a Anglické dámy poslední 17. Mistrem Evropy se stal paradoxně Portugalec Jorge Pisco (20), jehož tým obsadil až 14. místo a byla to první portugalská medaile mezi dospělými v historii.

Druhý skončil nejlepší Angličan na stojatých vodách Ian Barr (23), který plně využil ten fakt, že se chytalo třikrát na jezeru. Bronzovou medaili získal domácí závodník Paal Andersen (24) z týmu Norsko 2. Podle našeho názoru je to také historicky první norská medaile na velké mezinárodní soutěži. Bramborová medaile tentokrát zbyla na kapitána našeho B-týmu Jana Pecinu (25), kterému se tak nepodařilo rozšířit kolekci dvou bronzových kovů (z MS a ME).

Umístění našich dalších závodníků bylo následující: 7. Igor Slavík, 14. Martin Sušil, 24. František Hanák, 26. Pavel Chyba, 29. Rostislav Kříž, 33. Pavel Macháň, 34. Vladimír Šedivý, 39. Dan Svrček, 60. Josef Hanák, celkem se zúčastnilo 89 jednotlivců. Jak je zřejmé z výsledků, bylo i tentokrát rozhodující štěstí při losování. Naši závodníci mnohokrát vyhráli svou skupinu aby příště zase nulovali. I tak však lze vystoupení obou českých týmů hodnotil velmi pozitivně, zvláště v porovnání s výsledkem, který udělal hvězdný tým Francie pod vedením samotného Pascala Cognarda.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky