Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Czech Nymph Masterclass

Vytvořeno: 02.09.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Czech Nymph Masterclass

 Účastníci CNM 2007

Tak se jmenuje mezinárodní akce, kterou u nás asi 4 – 5 let dvakrát ročně organizuje velký přítel České republiky a krátké nymfy Holanďan Robert Borrembergs. Výraz „masterclass“ je pro nás poměrně nový a mohli bychom ho též přeložit jako kurz, o nic jiného se totiž nejedná. Je zde krátké vysvětlení historie České nymfy, trochu teorie o lovu s nymfami, promítne se nějaké video a na řadu přijdou i ukázky vázání. Vedoucí kurzu (tedy mistr) má také ukázku na vodě a pak se věnuje každému rybáři asi 15 minut osobně. Více se toho od pátečního večera do neděle večer nedá stihnout. Někteří účastníci si pochopitelně přijedou zalovit na více dnů a tuto aktivitu zaměří do doby před či po vlastním kurzu.

 Při výuce

Celá akce začala před několika lety v severovýchodních Čechách na řekách Kamenice a Jizeře. Po určité době došlo k rozepři mezi Robertem a jeho prvním mistrem České nymfy, který mu vypověděl další spolupráci. Robert se pak obrátil na mne a já mu doporučil jako mistra Jirku Klímu a tak mohly kurzy České nymfy dále pokračovat. Mé doporučení přesunout tento kurz do jižních Čech tenkrát Robert neakceptoval.

Ke změně došlo až v letošním roce a tak se o víkendu na přelomu května a června sešel v Hotelu Růže v Rožmberku k tomuto mezinárodním kurzu nezvykle vysoký počet 22 účastníků, hlavně z Holandska, Belgie a Velké Británie a navíc i kompletní australský muškařský tým, který pak pokračoval na MS do Finska. Snažili se už o něco podobného v loňském roce, ale termínově se to nedalo sladit.

 Australan zdolává duháka

Vzhledem k tomuto počtu účastníků bylo třeba zajistit ještě další tři průvodce, kteří by se věnovali menším skupinkám v době před příjezdem školitele a v ostatním volném čase, kdy se vyráželo na Malši, horní Vltavu a do Čertovky a lovilo se podle přání účastníků všemi způsoby. Hlavní výklad nymfování probíhal v Rožmberku pod jezem, kde se též volně lovilo, jako i na revíru Vltava 28. Všem účastníkům se kurz velmi líbil a myslím, že odjížděli s dobrým pocitem nad vlastním rybářským zlepšením. Zde by se tedy mohla udělat tečka, ale bohužel musím přidat ještě krátký komentář.

Po mistrovství světa ve Finsku se začaly ozývat hlasy, že Jirka Klíma tím výrazně pomohl Australanům a také Jihoafričanům, kteří ho pozvali na podobnou akci už v dubnu. Oba týmy si opravdu vedly více než zdatně, ale spíše to bylo jejich dobrým vylosováním, i když Jirkův kurz na to nějaký vliv asi také mohl mít. I mně také řada z nich děkovala za poznatky získané z knihy o České nymfě.

Z Jihoafričanů, kteří se účastnili Masterclass u nich doma, byl v týmu nakonec jen Garry Glen-Young a co se týká Australanů, tak k tomu mohu říci jen toto. Myslíte si, že z vás může udělat dvoudenní kurz mistra světa? Jestli ano, pak se přihlaste k říjnovému Masterclass a máte díky „neobyčejným Jirkovým schopnostem“ medaili v kapse. Nebo si také můžete spočítat, kdo to zas kalí vodu a snad přijdete i na to proč…

 Jiří a Robert vyhodnocují kurz

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky