Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Jiné revíry ] > Překvapení na Ploučnici

Vytvořeno: 01.08.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Josef Kusebauch

Překvapení na Ploučnici

 Ploučnice

Ploučnice by byla skvělá pstruhová voda, nebýt malých vodních elektráren. Je to typický příklad, jak se pod vlajkou ekologie přírodě ubližuje. I kdyby se minimální průtoky dodržovaly, což se neděje, kolísání vody a její nižší stav vykoná své. Rozdíly mezi mělčinou a tůněmi se zmenší a řeka ztratí svou schopnost odchovat a uživit své původní či nové osídlence. Myslím, že snahy patrné u našich vyspělejších sousedů o revitalizaci řek jsou u nás pouhou hudbou budoucnosti, protože v dnešní podobě nestojí za nic.

Z většího úseku, který by mohl být pstruhovou řekou, měl význam asi tříkilometrový úsek Ploučnice A1 v Děčíně. Bohužel i ten byl rozčísnut zrekonstruovanou malou elektrárnou (bez vody je úsek dlouhý asi 1 km!). V současné době se zde ryby dlouho neudrží, protože zbylá část je asi kilometr dlouhá a je proto velmi brzy vychytaná. V loňském roce zde nezůstala z podzimu ani jedna ryba, protože tu byli kormoráni.

 Mušky

Vysazuje se zde převážně pstruh duhový až do velikosti 38 cm, takže pokud se dostanou do kondice a přijímají přirozenou potravu, tak pěkně skáčou nad hladinu a je to s nimi docela pěný zážitek. Ale to pravé vzrušení nastává, když na Ploučnici zapřáhnete parmu. Pak máte na desítky minut co dělat, a to myslím doslova, protože úsek Ploučnice je kamenitý, prudký a ještě je v korytě většinou dost vody. Parma je kus klády, která se nechce snadno podvolit a vláčí vás po řece nahoru a dolů.

Dokonce se mi díky statné “sedmdesátce” jednou podařilo řeku přebrodit tam, kde jsem si myslel, že to nejde. Parma stojící nehybně v proudu byla pevným bodem, o který jsem se mohl s prutem zavěsit a pohodlně překonat tok. Trvalo to asi tři čtvrtě hodiny, než jsem ji s čtrnáctkou vlascem, osmičkou nymfou a v prudkém proudu zdolal. Háček byl tak pevně zaklesnutý v kosti, že jsem jej musel odstřihnout, protože nešel nijak vyndat.

Zkrátka Ploučnice je krátká pstruhovka ve městě, ale když zapřáhnete takové torpédo na mušku, je to parádní zážitek a příjemné překvapení. Zatím se mi to podařilo každý rok alespoň jednou. Letos mě překvapení ještě čeká…


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky